🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 50 007
  • 765
  •   1
Отговори
# 750
Гала, приятно да ви е! И безпроблемно!

Някой да е ходил в Аслан Парк на Марина Тузла? Чудя се един малоумен въпрос -дали билетът за Аслан Парк-а включва и посещение на аквариума там? Понеже в сайта няма опция на англ., и за двете места ми излизат билети на еднаква цена, по-скоро са отделни, но все пак да питам и тук ако някой знае...
Чудя се освен Емирган, който е ясен, къде деугаде да се пошляем. Дворци не искаме, ходили сме. С изкл.на Галата всичко по-известно вече е посетено, но тя не ме привлича достатъчно, за да платим цената. По-скоро за хубави паркове си мисля, мин.година ходихме до Зоо-то и до Накаштепе, ама от Накаштепе такова приключение беше да се върнем, та как не се разведохме тогава не знам Laughing . Та няма да го повтаряме него. Иска ми се нещо, което да е интересно за дребната /8г/ , но и за нас - трима възр. Та ако имате идеи, моля споделете Hug
Здравейте!
Вчера бяхме в района на марината, но много духаше и посетихме само аквариума. Прикачвам снимка от билетния център пред входа на аквариума.

# 751
Да, аз гледах май публикация на CNN, но не съм сигурна коя беше телевизията.
 От Turkcell и Turk Telekom не може да се влиза в инстаграм, whatsapp, youtube и още някакви сайтове.

# 752
В тази връзка се сетих да попитам - миналата седмица ми направи впечатление полицейско присъствие по кръстовищата. Стояха полицаи на светофарите. На няколко места видях, пресичахме, а те стояха на тротоара, не реагираха по никакъв начин на пешеходците, които се мятаха по платното на червено. Това обичайна практика ли е? По принцип така ли стоят по кръстовищата?

# 753
 От Turkcell и Turk Telekom не може да се влиза в инстаграм, whatsapp, youtube и още някакви сайтове.

Писах на една приятелка,тъкмо ми отговори. Очертава се нещо страшно вероятно,новото и модерно поколение на Турция,мрази Ердоган. Ако досега са можели да ги шът-даунват,когато си пожелаят под какъвто си предтекст - е, вече сме в такъв модернизиран свят,че няма как да не се вдигнат и млади,и стари.

Цитат на: Birdflower link=topic=1694458.msg49478343#msg49478343 =1742478503
В тази връзка се сетих да попитам - миналата седмица ми направи впечатление полицейско присъствие по кръстовищата. Стояха полицаи на светофарите. На няколко места видях, пресичахме, а те стояха на тротоара, не реагираха по никакъв начин на пешеходците, които се мятаха по платното на червено. Това обичайна практика ли е? По принцип така ли стоят по кръстовищата?

В Истанбул винаги е имало засилено полицейско присъствие заради многото терористични атаки през годините. Градът е бил мишена неведнъж, затова навсякъде може да се видят полицаи и жандармерия, особено на ключови места. Дори след атаката срещу синагогата там, до ден днешен на кръстовището наблизо денонощно има полиция. Това просто си е част от мерките за сигурност – заради и многото туристи, и милионните жители.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 17:25 от rusevavv

# 754

Има проблем с транспорта , това съобщение излезе в Гугъл мапс . Спирка Unkapani  близо до хотел Битер. Проверявайте маршрутите.
V_90 Ако сама си организираш екскурзията, мислила си? Погледнах цените на екскурзиите височки са.

# 755
Здравейте!
Вчера бяхме в района на марината, но много духаше и посетихме само аквариума. Прикачвам снимка от билетния център пред входа на аквариума.

Здравейте, тези цени за местни и чужденци ли са или важат само за местни, а за чужденци са други, както е на някои места?

# 756
Здравейте!

Здравейте, тези цени за местни и чужденци ли са или важат само за местни, а за чужденци са други, както е на някои места?
Ами взеха ни 2600 лири, което Револют ни отчете като 116 лв. Бяхме 2 жени с две деца - на 4 г. и на 1г. Питаха ни и дали имаме турски паспорти.

# 757
Jessica, благодаря за информацията ! Май са различни цените обаче, щом са ви взели толкова само за аквариума -принципно детето на 1 год. не се таксува, така, че....
А поне хубав ли е аквариума, или е компактен, малък?

# 758
Jessica, благодаря за информацията ! Май са различни цените обаче, щом са ви взели толкова само за аквариума -принципно детето на 1 год. не се таксува, така, че....
А поне хубав ли е аквариума, или е компактен, малък?
По-скоро компактектен и малък, обаче ни хареса. Хубаво е направен и за детето беше интересно. Не успяхме да обиколим много в района заради студения вятър. Поглезихме се с кюнефе в Мадо и влязохме в няколко магазина. Предполагам, че при по-хубаво време има какво още да се види.

# 759
Нормално... когато властта не иска протести, затваря социалните медии, да не могат хората да се организират и да си общуват.
Скрит текст:
Това сме го наблюдавали толкова пъти... 2013 протестите при парка Гези, бяха спрели туитър тогава. Youtube беше изобщо спрян в Турция поне за 5 години... 2006-2011 някъде. Когато стана опитът за преврат, спряха Уикипедия, поне 2-3 години беше спряна, била "платформа на терористи", според управляващата партия. Да не говорим колко чужди информационни сайтове са спрени, да не могат хората да четат западни медии. Същото важи и за опозиционни турски сайтове. Автокрацията и диктатурата така действа.

Ако не ходите по Таксим и Истиклял, където често се провеждат протести, всичко ще си е в рамките на нормалното. В азиатската част има красиви и спокойни райони... Разходете се из островите, там протести няма. Винаги може да си изкарате приятно, въпреки усложнената политическа обстановка. И у нас чужденците в центъра на София тия дни станаха свидетели ту на щурмуването от копейките на сградата на ЕП с червена боя, ту на протестите на пуделите и на Божков, така че... Нищо ново под слънцето. Туристите си се забавляват.
До няколко дни ще утихнат нещата.
Може да са пощадили Вайбър. В тази държава почти никой не използва Viber, всичко живо е с WhatsApp.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 00:35 от diziler

# 760
Здравейте от Истанбул.
Нещата за момента са много спокойни (извън Saraçhane) където са вечер протестите.

Вечер има повече полиция, Таксим е ограден самият площад, но не както беше на 1 Май, например, изобщо да не може да се припари, а по Истиклял дори се движи трамвая (инфо от рецепциониста).

В Гюлхане се виждат вече по-ранните лалета, но повечето все още не са напъпили, но минах да ги видя вечерта, ще ги снимам днес по светло.

Много ми е странен Босфора без светлината на първия мост…

През роуминг няма ограничения в социалните мрежи, през wifi само viber работи EDIT: вече всичко работи и няма рестрикции и през wifi

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 08:19 от Neolita

# 761
Много ценно инфо, Неолита, благодарим! Flowers Tulip
Точно това щях да спомена -през роуминг не би трябвало да има проблем с достъп до мрежите. Ние така сме "хаквали" системата - като през роуминга си използвахме Букинг, който в Турция иначе не е /не беше?/ достъпен.

# 762
  • Варна
И аз се замислих дали няма да е по-евтино, ако използвам фирмата само за превоз и настаняване и 2-3 допълнителни екскурзии, които са да речем по-далеч като места от хотела.

Много пъти точно така правим ! Билетите за автобус или влак са приблизително двойно по скъпи ако пътуваме самостоятелно. 90% от хотелите в които настаняват ТА са в Лалели или по към Св.София и които са относително еднакви - и в 3* и в 4* хотели сме отсядали - абе все тая , но ако сами си ги резервираме по нет или на рецепция ни излиза по скъпо , не знам как го докарват ама е така въпреки 14% на букинг - явно отстъпките за ТА и за групи са много големи. От там логистиката е мн.лесна - с метро , Т1 или с корабче от Еминьоню се стига до на практика всички забележителности и никога не сме ползвали екскурзии.

# 763
Ние ще сме от 9-ти в Истанбул....освен ,че го дават да вали по цял ден ,кофти ще е ако тези неща не са отшумяло. Ще има размирици явно, недоволството назрява от години вече. Толкова много народ няма овладяване ,освен да изправи армията и полицията с/у хората...дано не се случва подобно нещо,би било прекалено подобна диктатура.

# 764
На 9 април ли? Е то няма как да се знае отсега какво ще е времето. Дори и след два дни в телефона ми е показвало, че ще вали, а после не е валяло. (И обратното). Променя се с часове тази "прогноза". Така че не го мисли отсега. Отиваш в един от най-красивите месеци (визирам дървета, лалета...), а и приятни като температури.
Скрит текст:
Колкото до събитията... нека не забравяме, че Турция е имала 3 преврата в историята си. И един (за жалост) неуспешен през 2016. Това за нас са си доста непонятни събития. Ние си трайкахме по време на диктатурата, а сега половината ни общество си жали за онова време... Потрес.

Общи условия

Активация на акаунт