🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 50 016
  • 765
  •   1
Отговори
# 735
Търсих в нашите сайтове информация, но там пише само да се избягва Таксим. Дано всичко да е наред и човека да е добре.

# 736
Чаках да напишете коментар, за да мога да напиша втори коментар.
Арестуван е кметът на Истанбул Екрем Имамооглу.
За тези, които ще бъдат тези дни в Истанбул.
Ограниченията в транспорта.
Линкът към информацията. Приложила съм и текстът , превод с Гугъл преводача.
 http://www.istanbul.gov.tr/basin-aciklamasi-2025-19?fbclid=IwY2x … WErZJR86-2aq0xwLg

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ
Провинциална дирекция „Преса и връзки с обществеността“.
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРЕСА (2025-19)
С цел поддържане на обществения ред в цялата провинция и предотвратяване на всякакви провокативни действия, които могат да възникнат, всички видове събрания, демонстрации и съобщения за медиите са забранени за 4 дни между 19 и 23 март от нашето губернаторство.
Ще бъдат приложени различни предпазни мерки.
- От 06:00 часа на 19.03.2025 г.;
Столична община Истанбул
Metro Inc. - Линиите на метрото M1A Yenikapı-Ataturk и M1B Yenikapı-Kirazlı, управлявани от компанията, бяха затворени за обслужване чрез отмяна на гара Emniyet-Fatih (включително всички точки за влизане и излизане на пътници),
- Беше решено да се отмени станция Taksim на метролинията M2 Yenikapı-Seyrantepe-Hacıosman и да се затвори за обслужване (включително всички входни и изходни точки).
- Беше решено да се затвори въжена линия F1 Taksim-Kabataş.
От друга страна, взето е решение посочените по-долу улици и булеварди да бъдат затворени за движение на автомобили и да се използват определените алтернативни маршрути.
ЩЕ БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ ОТ 06.00 ЧАСА НА 19.03.2025 г.
1-) Булевард Аднан Мендерес (ул. Ватан) и всички пътища, водещи до тази улица (между кръстовище Aksaray и кръстовище D100),
2-) Странични пътища на булевард Adnan Menderes (двупосочни между кръстовища на улица Akdeniz – улица Oğuzhan и кръстовища на улица Kale Boyu – улица Sulukule)
3-) улица Akşemsettin и всички пътища, водещи до тази улица
4-) улица Kocasinan и всички пътища, водещи до тази улица
5-) Улица Mütercim Asım и всички пътища, водещи до тази улица
6-) Улица Oğuzhan и всички пътища, водещи до тази улица
7-) Улица Акдениз и всички пътища, водещи до тази улица
😎 Улица Şair Cem, улица Safran, улица Sarı Nasuh, улица Hüsrev Paşa, улица Hoca Efendi, улица Korkut Ata, улица Neyzen İhsan, улица Albay Cemil Sakarya, улица Tuti Abdülatif, улица Zembilci, улица Yamak, улица Aktar, улица Yeni Bahçe, улица Keçeci Çeşmesi, улица Arpa Emini, Улица Öztan, улица Keçeci Meydanı, улица Keçeciler Fırını, улица Kasideci, улица Mevlütçü.
АЛТЕРНАТИВНИ НАЧИНИ
1- Булевард Turgut Ozal Millet Street
2- 2- Булевард Ататюрк
3- 3- ул. Февзи паша
4- 4- Д-100
( Извинявам се за превода , Гугъл преводач ползвах) .

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 23:00 от FBID1119177734809501

# 737
Включвам се с бърз въпрос. Ще летим до Сабиха гьокчен (така май се пишеше). От там видях, че има метро М4 и на Aйрълък чешмеси трябва да се прехвърлим на влак В1 за две спирки до Серкиджи. От гугъл ми изхлежда, че двете влакчета са на един перон на спирка Айрълък чешмеси. Така ли е? Трябва ли да се плаща за второто? Само веднъж съм била и то с кола и не ми е ясно колко лесно е ориентирането в градския им транспорт.
Може би имате предвид "Сиркеджи".
На кое казвате "В1"? На Мармарай?  Да, разбира се, че се плаща, това е прекачване. Даже за Мармарай ще ви дръпне повече лири. При смяна на различни линии в метрото на Истанбул се плаща, същото важи и за метро+Мармарай или обратно. Но така или иначе не е нещо скъпо.
Не се налага да излизате от метростанцията, само един-два ескалатора, таксуване, минаване през нов турникет и вече взимате Мармарай до Сиркеджи.

# 738
Хм, много неприятни са последните събития.  Дано се нареди всичко и човекът да е добре, а и да го освободят.
И ние нямаме друг вариант за пътуване освен пролетната ваканция, така, че ако не са съвсем ескалирали нещата, на 30.03 живот и здраве тръгваме.
Надявам се на лаленца, но и да няма все още,  ще се наслаждаваме на другите красоти Heart

# 739
Тази история с кмета на Истанбул ,,върви ,,последните няколко години. Досега до арест не се беше стигнало но явно вече ....абе не го искат този човек там и това е! Той мисля беше и кандидат за президент на предишните избори или поне се очакваше .

# 740
  • с трима мъже :)
Ами... ние довечера тръгваме Simple Smile

# 741
Гала, приятно да ви е! И безпроблемно!

Някой да е ходил в Аслан Парк на Марина Тузла? Чудя се един малоумен въпрос -дали билетът за Аслан Парк-а включва и посещение на аквариума там? Понеже в сайта няма опция на англ., и за двете места ми излизат билети на еднаква цена, по-скоро са отделни, но все пак да питам и тук ако някой знае...
Чудя се освен Емирган, който е ясен, къде деугаде да се пошляем. Дворци не искаме, ходили сме. С изкл.на Галата всичко по-известно вече е посетено, но тя не ме привлича достатъчно, за да платим цената. По-скоро за хубави паркове си мисля, мин.година ходихме до Зоо-то и до Накаштепе, ама от Накаштепе такова приключение беше да се върнем, та как не се разведохме тогава не знам Laughing . Та няма да го повтаряме него. Иска ми се нещо, което да е интересно за дребната /8г/ , но и за нас - трима възр. Та ако имате идеи, моля споделете Hug

# 742
Ами... ние довечера тръгваме Simple Smile
С молба , ако възможно да драснете някой ред като пристигнете в Истанбул.
 В момента няма промяна в ограничения.
Приятна разходка.
Рали има ново водохранилище Зейрек, не съм го посещавала последно цена около 300 лири, там трябва да открият и кафене.
Анадолската крепост е интересна.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:22 от FBID1119177734809501

# 743
Естествено, че това не влияе на туризма, животът в Истанбул си тече по обичайния начин. Това че евентуално може да са заградили Та̀ксим или парка Гези едва ли е някаква драма. Просто не разрешават протести. (Нали е автокрация).
Скрит текст:
Екрем Имамоолу е от опозиционната партия СНР (дже хе пе, както й казват), на местните избори спечелиха в големите градове в Западна Турция, но цяла Анадола избра партията на Ердоан и този вот натежава при национален (за меджлиса) или президентски вот. Само че преди СНР управляваше дълги години Турция, през 90-те в страната беше тотална мизерия, докараха страната и до хиперинфлация. Инфраструктура, пътища никакви. Ердоан дойде на власт 2002 г и икономическият подем се забелязва с просто око, но той ислямизира страната (която е традиционно светска), разрешава отново женското ислямско облекло навсякъде в учрежденията (което Кемал Ататюрк премахва преди сто години, когато е създавал републиката), отварят се множество религиозни училища…  Който е чел “Сняг” на Орхан Памук помни проблема със забрадките) Икономически дръпват големите градове, с изключение а кюрдския район, в Югоизточна Турция, там са наказани, защото гласуват са “грешната” партия и не получават нито стотинка от властите в Анкара, оставени са на самотек. Поводът е “те са кюрди, те са терористи, те искат да се цепят, те подкрепят ПКК” и това се внушава на обществото през всички медии. (Бил съм в Диарбакър и Батман, “порка мизерия”, разбити улици и тротоари, супер стари автобуси, боклуци… Отблъскват туристите… а там е Месопотамия, исторически места са това). Всъщност след неуспешния опит за преврат от 2016 Ердоан затваря всички опозиционни медии (и вестници, и телевизии), всички кюрдски канали, всички медии на Гюлен (благодарение на чиято помощ пък Ердоан дойде на власт 2002 г), остават само верните на АК Парти (управляващата партия на Ердоан) медии. В момента няма никаква свобода на словото.
Та ясно е, че за 23 г. хората на Ердоан са се вкопали навсякъде, няма изчегъртване. Това срещу Екрем Имамоолу е скалъпено, но властите са в Анкара и те командорят цялата държава. Преди избори обикновено изкачат такива неща

В сайта на външно има уж призив да се въздържаме от пътуване, но това са глупости. Дори при терористичните актове при Султанахмет и летище Ататюрк туризмът не спря. Това са милиони хора всеки ден, как ще ги затвориш по хотели и къщи…

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:30 от diziler

# 744
Здравейте,

Реших да прочета няколко страници, че планирах да изненадам майка ми с екскурзия покрай фестивала на лалето, сигурно 5 години се каним да идем и все не отиваме пък й е голяма мечта, аз съм бил веднъж преди години. Сега с тази история с кмета обаче малко се притеснявам, кой знае дали няма да започнат и протести в даден момент.

Иначе се бях спрял на тази оферта с Глобул Турс - https://grabo.bg/do-istanbul-0t9kr7r, с нощен преход, с 3 нощувки, някъде 4-5 дни се събират и програмата ми допадна горе-долу, мислех да се възползвам от всичко допълнително, въпреки че цената накрая излиза малко солена, но пък посещаваш наистина много места. Някой дали е пътувал с тях там? Аз ходих с тях веднъж в Лефкада и въпреки че хотелът беше малко мизерен, програмата и екскурзоводката бяха много добри, може би защото тя беше женена за грък и през целия път ни разказваше легенди, супер запозната с факти от историята, бита и някак си мечтаех за подобно изживяване и в Истанбул. Обаче се натъкнах на стари коментари, които не бяха много положителни. Честно казано не се наемам сам да ида с майка ми и да го организирам, защото нямам време и си мисля, че няма да успеем да видим всичко, което ми се иска.

В офертата тук след нощен преход и настаняване в хотела има Принцови острови -> Мини Турция парк -> евентуална вечеря на яхта по Босфора (която обаче не ми се прави с оглед на това, че има за Босфора друг ден и мисля да я пропусна). После в ден 2 има Свети Стефан -> Таксим -> Истиклял -> катедралата "Сан Антонио" -> музея на Мадам Тюсо с восъчните фигури (нямам идея за последните 2, не съм ги посещавал, щеше ми се и Галата да стигнем) -> небостъргача Сапфир (малко скъпо ми се вижда, струва ли си този 4D полет симулация? От друга страна пък само заради гледката бих се качил) -> мол Аква Флория с аквариума -> Нощен Истанбул с булевард Кенеди, Сарай бурну, пристанището Сиркеджи, кв. Фенер и квартал Еюп (не съм бил и се чудя дали няма да дойде прекалено с оглед на натоварения ден, особено за майка ми, но пък ми звучи интересно). В ден 3 има кораб по Босфора -> двореца Бейлербей -> парка Емирган и тези лалета, които всяка пролет дебна -> джамия Чамлъджа и Пеещите фонтани -> планирам да идем последния ден на турски ресторант с програма, защото съм чувал много хубави отзиви. На следващия ден се тръгва към Одрин с обичайните истории там, които не са ми много по вкуса.

Ясно ми е, че няма как всичко да се види за 3 дни, но ми липсват Капалъ Чарши, Египетският пазар, Цистерната и най-вече дворците Топкапъ и Долмабахче, Галата също, включили са непознати за мен места, сигурно по-бързо се разглеждат. Чудя се в деня на пристигане дали да не опитаме да идем до някое от тях извън групата. Много текст изписах, дано някой ме прочете и остави коментар. Ходих отдавна и не знам какво да очаквам.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 14:01 от V_90

# 745
Струва ми се невъзможно да се посетят всички посочени в офертата обекти за тези дни. По-скоро идеята е да си изберете няколко от изброените. Отделен въпрос е за кои допълнителни екскурзии ще се съберат нужните групи, за да се осъществи посещението. В нашата екскурзия миналата седмица примерно имаше посещение на Бейлербей, което отпадна заради недостатъчно записани. На път в автобуса се организираха тези неща, събираха се пари, организираха се групи и се решаваше. Сутринта при настаняването обявиха за къде са се събрали хора и връщаха пари за неосъществените екскурзии.
Музеят на Мадам Тюсо мисля, че не работи. Гледах го и аз, мислих да го вмъкна към разходка по Истиклял, но в гугъл ми излезе, че е затворен.

Не разбрах за кога планирате посещение и колко време имате за организация, но помислете за вариант да използвате транспорт и настаняване от туристическата фирма, за да не се занимавате с това, а после да си направите самостоятелна програма според вашите желания и възможности. Традиционно тези фирми настаняват в квартал Лалели, откъде има удобен транспорт с трамвай Т1, който минава през Султанахмет, Сиркеджи, Еминюню, Галата и стига до Кабаташ.

# 746
Посочената фирма изисква задължително доплащане на минимум 2 допълнителни екскурзии.
Препоръчвам да изберете двете най-евтини възможни (10 евро), а останалите неща да разгледате сами. Ако не можете сами, има приложения с които може да си резервирате екскурзовод на 75% от цената, която иска агенцията.
 Например за разходка с корабче агенцията иска 17 евро (36 лв).
На място като отидете при корабчетата, на английски може дори да попитате, ние платихме миналата година нещо от сорта на 4 лева на човек. Смисъл много евтино беше.

# 747
Благодаря ви!. Планирам от 9 април. И аз се замислих дали няма да е по-евтино, ако използвам фирмата само за превоз и настаняване и 2-3 допълнителни екскурзии, които са да речем по-далеч като места от хотела. Иначе местата, които съм изброил са по план, не са тип да избереш едното вместо другото, защото при избор е упоменато с или, определено мислех да ги питам дали наистина се осъществяват всички. Неприятно е, че отпадат, обикновено винаги е било обратното с моя опит, повечето хора идват. Бейлербей примерно, ако отпадне доста ще се ядосам, защото и без това е единствения планиран дворец в програмата. В Лефкада да речем местата, които посетихме, особено круиза, с фирмата имаше отстъпка, както и на един от плажовете, цена на шезлонги и подобни, пак беше по-евтино. Но подозирах, че в Истанбул може да е обратното. Пък тези места, които съм изредил, че не са включени, а ми се искат, съм наясно, че отнемат време и сигурно това е причината да не се посещават. То на мен винаги ми се ще, ако може да не пропусна нищо, да опитам и храни всякакви, накрая се получава пренасищане даже, но зад клавиатурата е лесно да си въобразявам. Ще помисля и видя кое мога да организирам сам и комбинирам.

Birdflower, вие с коя агенция пътувахте и останахте ли доволна?

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 14:05 от V_90

# 748
Аз не го разбирам като всичко да е планирано, а точно като възможност да избереш нещо от посоченото. Пак да кажа, смятам, че програма с всички тези обекти е неизпълнима.

Ние бяхме с Глобус Турс. Не сме ходили на организирани от фирмата екскурзии, така че не мога да дам отзив за организацията на самите допълнителни екскурзии. Имай предвид, че те се водят от местни екскурзоводи, не от водача, който придружава групата от България. Екскурзоводката от България ми хареса, даваше нужната информация предварително, разясняваше какво и как, отговаряше на странични въпроси. Доволни сме от транспорта, автобусът беше комфортен, както и от местоположението на хотела, самият хотел не блестеше с нищо особено, но ставаше. Конкретно групата, с която бяхме, по-скоро бе насочена към пазар, а не към разглеждане на забележителности.

# 749
Да предупредя пътуващите:За гражданите имат някакви ограничения на интернет използването, не можах да разбера по какъв начин конкретно, но с цел "национална сигурност".
Опитах да се свържа по-рано с човек от семейството там, ние говорим по Уатсап,обаче беше абсолютно неуспешно да направим връзка - само може да си пишем. Обясни,че е пълно с полиция навсякъде, хората излизат на масови протести, затварят пътища,метро...

Общи условия

Активация на акаунт