🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 50 019
  • 765
  •   1
Отговори
# 720
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Вече няма камера от Емиргян. Sad Реших да видя дали садят лалета, но няма. Sad

Откакто е сегашния кмет фестивалът не е това, което беше.
От 2-3 години насам лалетата не ги садят напъпили както преди, а по традиционния начин - есента засаждат луковиците и каквото стане. На 13 декември са свършили тази работа, пък кога ще поникнат никой не знае.
https://www.instagram.com/p/DDHSnnZt1ZH/

За информация може да се ползва локацията в инстаграм:
https://www.instagram.com/explore/locations/243808162/emirgan-korusu/recent/

Както и профинал на парка:
https://www.instagram.com/emirgan.korusu/

Засега още нищо не е поникнало, като гледам снимките. Но пък магнолиите са в разцвета си.

# 721
Здравейте!
Минавам специално да благодаря на FBID1119177734809501 за информацията за двореца Йълдъз.
Миналия понеделник с майка ми спотанно решихме да отидем в Истанбул и в четвъртък се метнахме на автобуса - на мен ми беше четвърто посещение, на нея трето. Нямахме време за организация и избрахме да пътуваме с фирма с традиционните екскурзии в четвъртък вечер, за да използваме транспорта и настаняването. Не сме се движили с групата. Планът кое и какво да посетим се промени няколко пъти в движение. Буквално преди да тръгнем отворих темата и прочетох за двореца Йълдъз. Посетихме го в петък преди обяд. Много ни хареса и на двете - тихо, спокойно, поддържано, прекрасно. Така че отново благодарности за идеята.
След Йълдъз отидохме до Галата Порт, обядвахме, разходихме се там, пихме кафе и се върнахме в Лалели.
В събота сутринта отидохме до Момината кула откъм Юскудар. Голямо желание имах да я видя и леко се разочаровах, но пък се возихме на Мармарай, разходихме се по крайбрежието на Юскюдар, насладихме се гледката и се върнахме обратно в Европейската част с корабче до Еминюню. Хапнахме балък екмек на Галата и завършихме с Капълъчарши.
Яваш-яваш го раздавахме, програмата ни беше съвсем лежерна, но майка ми се движи по-бавно и има нужда от повече почивки. Доволни сме и двете, чудесна разходка си направихме.
Имам Истанбулкарт от преди две години, активна е, заредихме я с помощта на местен и я използвахме без проблем. Навсякъде плащах основно с Револют. Ориентирах се с Гугъл Мапс.

# 722
  • с трима мъже :)
Супер! Точно вчера говорих с ММ за този дворец, ще ми се и ние да го посетим през уикенда. Вашата програма, като чета, си е била идеална - от всичко, по малко. Чудно!

Момичета, тук чета темата напоследък често, не пропускам. Тия музеи ги обсъдихме няколко пъти, но ето, че дойде ред да тръгваме и аз пак не разбрах сега. За Света София предварително ли да си купя билетите? Вътре в църквата искаме да влезем, както и в музейната част.

Отделно, за Синята джамия - там имам спомен, че Не се плащаше.

За дворците - Топкапъ, Долмабахме и Йълдъз. - Те са ни трите планувани за петъка. Само те. Нищо друго. Дано ни стигне времето. Билети предварително ли да купим или там, на място? В дворците не сме били никога.

# 723
  • София
За дворците - Топкапъ, Долмабахме и Йълдъз. - Те са ни трите планувани за петъка. Само те. Нищо друго. Дано ни стигне времето. Билети предварително ли да купим или там, на място? В дворците не сме били никога.
Много е. И като време, и като пренасищане. За големите дворци си трябват поне по 3-4 и повече часа. Включвам и харемите, защото без тях разглеждането не си струва. Придвижването от единия до другия дворец също отнема време. Като добавим и работното време, което сигурно е до около 17-17,30 часа, просто няма как да се вмести и трети. Аз дори два не бих гледала в един ден.

# 724
  • с трима мъже :)
А билети? На място ли да купим или отсега (онлайн) ?

# 725
А билети? На място ли да купим или отсега (онлайн) ?

Винаги купувам на място. Можете да плащате с карта.
В един ден и трите музея ще е доста натоварващо. В Долмабахче влязохме в 9:30ч. излязохме в 14ч. , но разгледахме и музеят с картините, седнахме в кафенето. Топкапъ също отнема доста време.
Изберете един максимум два.

# 726
  • Варна
За дворците - Топкапъ, Долмабахме и Йълдъз. - Те са ни трите планувани за петъка. Само те. Нищо друго.
ИДЕЯ НЯМАМ ЗАЩО И ТРИТЕ в един ден и какво ще усетите освен умора и пренасищане - оставете и за друг път - аз ги гледах през 5 г. Simple Smile .то и в Долмабахче ти доскучава да гледаш една след друга почти еднакви зали. Лично мнение но баш в Истанбул ми са ПО НТЕРЕСНИ ДРУГИ НЕЩА.

# 727
Здравейте! Ще пътуваме до Истанбул в началото на април.  Второ посещение ще ни е и още се запознаваме с града.  Решили сме да отседнем в района на Таксим или Галата.  Моля,  да ми препоръчате хотел с паркинг,  това е единственото условие на приятелят ми Blush
Благодаря предварително!

# 728
  • София
Включвам се с бърз въпрос. Ще летим до Сабиха гьокчен (така май се пишеше). От там видях, че има метро М4 и на Aйрълък чешмеси трябва да се прехвърлим на влак В1 за две спирки до Серкиджи. От гугъл ми изхлежда, че двете влакчета са на един перон на спирка Айрълък чешмеси. Така ли е? Трябва ли да се плаща за второто? Само веднъж съм била и то с кола и не ми е ясно колко лесно е ориентирането в градския им транспорт.

# 729
Кога пътувате за Истанбул?
Кмета е арестуван.
Българското министерство на външните работи не препоръчва пътувания до града до 23 март включително. Метрото не работело четох. Градския транспорт е с нарушено разписание.

# 730
На вниманието на всички ,които ще пътуват в периода 19 март - 23 март. Въведени са засилени мерки за сигурност.  Затворени са улици и булеварди ( Аднан Мендерес, Ватан и др.) . Затворени са спирки на метрото.
Скрийншот какво е затворено , извинявам се , че е на турски език

Генерално консулство на Република България в Истанбул, Република Турция
Address: Ahmet Adnan Saygun Cd. № 34, Ulus- 2.Levent, 34340, Istanbul, Republic of Turkey
Телефони за контакт, включително в извънработно време: +90 212 281 01 14; +90 281 01 15; +90 281 01 16; +90 533 383 64 14
Телефон за информация по визови и консулски въпроси: от 14:00 до 16:00 часа всеки работен ден: +90 212 281 06 01
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +90 549 792 15 29
Факс: +90 21 2264 10 11
E-mail: Consulate.Istanbul@mfa.bg
Работно време: понеделник-петък от 9:00 часа до 17:30 часа.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 17:33 от FBID1119177734809501

# 731
  • София
На 31-ви пътуваме. Дано до тогава се успокои обстановката.

# 732
  • София
А какво се очаква да се случи на 23-ти? Защо забраните са точно до тази дата? Потърсих какво са писали нашите медии, но нищо не казват.

# 733
  • Варна
Привет и от мен!

Отдавна не съм се отбивала, но се опитах да прочета всичко.
Последните събития леко ме притесниха, но се надявам да не се усещат много ограниченията, поне от туристите. Някой може ли да съдейства с превод на постнатите скрийншотове или да даде линк към тази информация? По Ватан (Аднан Мендерес) обичайно влизаме към Фатих и би ме притеснило, ако е затворена. А и транспортът...

По отношение на Байрамите.
Скрит текст:
Последните 2-3 години на няколко пъти напълно случайно се озовавахме там именно по време на или преди Байрам. Основното, което ни правеше впечатление през постите, беше затварянето на някои магазинчета (примерно около Египетския) по-рано, заради Ифтар. Също така е добре да се седне в заведение преди или осезаемо по-късно от момента, в който мюсюлманите започват да се хранят. Но не е нещо, което да ни се отразява сериозно.
При едно от прибиранията ни към България се насочихме към Mall of Istanbul, където пазаруваме финално в последните години. Оказа се, че търговският център е затворен (беше може би между 11 и 12 ч.). Ако правилно разбрахме думите на мъжете, които обясняваха и насочваха колите, причината е тържествената закуска, характерна за (дано не бъркам) първия ден на Байрама. Казаха, че ще отвори в 13 или 14 ч., не помня с точност.
Колкото до безплатните бонуси, потвърждавам, че магистралите са (или поне бяха) безплатни и за нас. Но транспортът не е. Може и да е бил, преди да персонализират техните карти, когато все още можехме да ползваме и отстъпките при прекачване, и връщането на разликите за Мармарай и дългите линии на феритата. Тогава не помня дали и колко сме улучвали пранични дни. Но от 2-3 години със сигурност си плащаме и по време на Байрам.

И за лаленцата...
Скрит текст:
Наскоро любима съфорумка, която вече не пише тук, ми отвори очите за това, че от няколко години ги садят есента. Аз Инстаграм много не следя, но влязох и наистина се оказа така. Явно и миналата година е било така, но аз не вярвах, защото дни преди да отидем, знамето изглеждаше празно, а когато отидохме, вече беше почти напълно почервеняло. Реших, че са ги засадили малко преди да отидем. А те явно бързо са пораснали и разцъфнали.
На мен лично продължават да ми харесват парковете преди пика на цъфтежа, когато всичко е свежо, няма прецъфтели и измачкани цветове, а и няма толкова много хора. Е, дразнят ме гадните оранжеви мрежи и празното езеро в Емирган (в края на март обичайно го източват за почистване), но се преживяват по-лесно от лехи, в които сякаш са се въргаляли биволи и алеи с предимно прегорели или с окапали цветове лалета. Пък и ваканцията ни принуждава да ходим в началото на април, така че...
Тази снимка от днес ми дава надежда, че отново ще можем да се насладим на красоти след 10-12 дни:

# 734
  • Варна
А какво се очаква да се случи на 23-ти? Защо забраните са точно до тази дата? Потърсих какво са писали нашите медии, но нищо не казват.

На 23.03 трябва да се проведе конференция на която трябваше да се издигне кандидатурата на кмета на Истанбул за предстоящите президентски избори през 2028г. Вчера Истанбулския Университет е анулирал дипломата на Имамоглу, и по този начин той неможе да се кандидатира за поста.

Общи условия

Активация на акаунт