🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 243
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Благодаря, сега ми стана ясно. Вече не помня къде го прочетох, нещо от търсачката ще да съм отворила, понеже линковете за Истанбулкарт не ми се отварят, през търсачката - също. А на каква цена са билетите и за всички превозни средства ли са еднакви цените?

П.П. В някакъв блог на туристическа агенция съм го видяла, уж се предполага, че трябва да са в час, при положение, че постоянно правят екскурзии до там най-вероятно. Не видях дата на пост, обаче, може и да е било старо.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 21:37 от « Ѕmile »

# 586
Реално това е Музейната част, в която са реликвите - има християнски и мюсюлмански. Реално те се намират в джамия и вътре постоянно се четат молитви. Там трябва шал. Преди десет години и преди дванайсет съм влизала и нямаше такова изискване. Обаче сега всичко е обновено и вероятно затова е било затворено. За мен там е интересно има например - тоягата на Мойсей, ръката на Йоан Кръстител, писма на Мохамед, косми от брадата му и при.

# 587
  • София
Благодаря, сега ми стана ясно. Вече не помня къде го прочетох, нещо от търсачката ще да съм отворила, понеже линковете за Истанбулкарт не ми се отварят, през търсачката - също. А на каква цена са билетите и за всички превозни средства ли са еднакви цените?

П.П. В някакъв блог на туристическа агенция съм го видяла, уж се предполага, че трябва да са в час, при положение, че постоянно правят екскурзии до там най-вероятно. Не видях дата на пост, обаче, може и да е било старо.
В последните 20 години не знам да е имало дневна карта за транспорт. Wink

Цените на "билетчетата" са различни, но почти всички са съизмерими на софийските цени. Метрото Мармарай е по-скъпо за туристите, защото взима пълната сума за дълго возене, а няма връщане на сума за по-къси разстояния като при поименните карти за турски граждани. И фериботите са с различни цени. И при тях на местните им връщат пари за някои линии. До Принцовите острови цената е доста по-висока от другите направления. Картата важи и за лифтове, и за общински тоалетни. Simple Smile

В автобусите машинките са при шофьора и затова качването винаги е от първата врата.

# 588
Качване от 1-ва врата...😂😂😂 Когато сте две заблеяни българки,свикнали да налитате от всяка врата се получават ситуации най-различни🥴 Първият път се чудех защо човека ни гледаше леко шашнато...после вече не се чудех,само си валидираха картата гледайки в пода,щото пак съм забравила ,че е от 1-ва врата.

# 589
Здравейте на всички,имам питане за влизане в Турция с мой автомобил,на мое име,аз ще съм в автомобила 🙂,но да шофира друг,трябва ли ни пълномощно 🤔
Както и за малко кученце,което ще е с нас как стоят нещата.
Навсякъде има различни мнения.
Вярвам,че тук ще почерпя истината от сигурни източници 🙂

# 590
При положение ,че собственика е в колата за какво да е нужно пълномощно?! Ако ви няма там, тогава пълномощно преведено на турски или английски.
За кучето и на мен ще ми е интересно,защото и аз имам куче от скоро. Знам,че ваксината за бяс е задължителна ,както чипа и паспорта.
Някъде четох,че ако на границата нещо за ,,хванат,, за ваксинацията на кучето имат право да го задържат за 30 дни (мисля така пишеше) ...като знам на какво неща съм ставала свидетел през годините по границата изобщо няма да се учудя

# 591
При положение ,че собственика е в колата за какво да е нужно пълномощно?! Ако ви няма там, тогава пълномощно преведено на турски или английски.
За кучето и на мен ще ми е интересно,защото и аз имам куче от скоро. Знам,че ваксината за бяс е задължителна ,както чипа и паспорта.
Някъде четох,че ако на границата нещо за ,,хванат,, за ваксинацията на кучето имат право да го задържат за 30 дни (мисля така пишеше) ...като знам на какво неща съм ставала свидетел през годините по границата изобщо няма да се учудя
Аз за това писах за различните мнения,едно от тях е,че на границата се слизало от колата/пътниците/ и нямало значение,че съм там,трябвало пълномощно и който кара автомобила преминанайки през границата,той трябвало да шофира в Турция и пак той да изкара автомобила,не можело друг.
Кученцето е мъничко и мини порода,стои си в чанта,но все пак моля,който е запознат да пише 🙏

# 592
  • Варна
Относно минаването на границата с Турция с автомобил - ДА, всеки пътник слиза от превозното средство и минава с паспорта/личната си карта през служител, прави се проверка на пътуващия като на всяка нешенгенска граница. След това собственика на колата с личния си документ, талона и застраховкта на автомобила минава на следващо гише, където правят проверка на автомибила за нарушения, глоби и подобни. Последно правят проверка на багажа дали има стоки за деклариране. Ако собственика не пътува, тогава управляващият авомобила трябва да има нотариалнозаверено пълномощно, за предпочитане преведено на турски.
За кученцето нищо не мога да кажа.

# 593
Относно минаването на границата с Турция с автомобил - ДА, всеки пътник слиза от превозното средство и минава с паспорта/личната си карта през служител, прави се проверка на пътуващия като на всяка нешенгенска граница. След това собственика на колата с личния си документ, талона и застраховкта на автомобила минава на следващо гише, където правят проверка на автомибила за нарушения, глоби и подобни. Последно правят проверка на багажа дали има стоки за деклариране. Ако собственика не пътува, тогава управляващият авомобила трябва да има нотариалнозаверено пълномощно, за предпочитане преведено на турски.
Благодаря 🙂

# 594
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Здравейте!
Четох, четох и накрая реших да пиша.
Предстои ми трето ходене в Истанбул в началото на май. За поредна година ходим с ТА. Първия път ползвахме техните допълнителни дейности за разходка, защото всичко ми беше страшно непознато и бяхме с ММ и детето.
Миналата година бяхме за втори път, като бяхме повече хора и от ТА ползвахме само вечеря на яхта /от която изобщо не бяхме очаровани, но поне разходката вечер по Босфора си беше супер/ и кратка гид разходка до Желязната църква и Балат през първия ден! Втория ден самостоятелно отидохме в Юскюдар, като взехме ферибот от Еминюню, разходихме се пеша до Кузгунджук и се върнахме обратно до фериботния терминал с автобус и оттам обратно с ферибота до Еминюню и с Т1 до Аксарай. Хотелът ни беше наблизо.
Предварително разпитвах, четох и с малко помощ и обяснения от дружка, се оправихме с градския транспорт безпроблемно! А си имах известни притеснения да не се загубим. Не ползвам интернет навън! Нямам есим и само нета в хотела и правих скрийншотове за да се ориентирам Grinning. Само за протокола, с 1 Истанбулкарт пътувахме 6 човека без никакъв проблем навсякъде.
Тази година сме 9 души. Отново ще пътуваме със същата ТА, като част от групата ще ги посетят за първи път. Имаме на разположение 2 пълни дни. Аз не си падам много по посещения на исторически забележителности. Предпочитам просто да усетя атмосферата на града, като Гала Blush. Да се разхождам където ми е кеф и да не се съобразявам с много хора и предварителен график! Вече го гледах тоя филм и не ми хареса! Stuck Out Tongue Winking Eye.

За тази година съм предвидила ходене до кула Галата, защото миналия път не стигна времето, а аз искам да отида. Просто ей така да се разходя на живо там. Това съм го планирала още за първата сутрин. В района на Галата ще хапнем и от Каракьой ще си хванем ферибот до Юскюдар. Тъй като част от групата са фенове на прословутия Yali Capkini ме помолиха да отидем до прословутата Ялъ в която го снимат. Миналата година се оказа че сме били сравнително близо, но.... го разбрах чак когато се прибрахме Grinning. Но тъй като това е мерак само за 2 души, другите няма как да ги оставя, затова от Юскюдар отново ще хванем ферибот до Ченгелкьой, хем за да видят вилата откъм Босфора, хем другите да видят вили като цяло Stuck Out Tongue Winking Eye. Оттам пеш ще се върнем до Ялъ-то за да я видят и откъм града и ще си хванем автобус наобратно. Най-вероятно преди Ченгелкьой ще разгледаме пазара който е близо до фериботния терминал и оттам за сефте ще се приберем с Мармарай до Сиркеджи Rolling Eyes. Тук се надявам да се ориентирам лесно и да не ни загубя 😂.
За другия ден съм планирала хващане на ферибота до Кадъкьой, разходка в Мода и на връщане прибиране през Ортакьой.
Ще видим дали ще успея да спазя графика Wink. Предупредила сън всички, че ще се ходи много, да не ми мрънкат после Stuck Out Tongue Winking Eye.
Та като цяло ТА я ползвам заради пътуването и настаняването. Не съм придирчива относно хотела, важното е да е чисто. А и в двата хотела които бяхме, нямахме проблем. Даже и двата пъти ни настаниха веднага. Е, миналата година взехме само 2 стаи, от 3 още с пристигането, защото сме с деца, но пък взехме третата двойка при нас да дремнем 2 часа, преди да тръгнем по улиците.

# 595
  • София
Цитат
оттам за сефте ще се приберем с Мармарай до Сиркеджи

Тъй като ще сте с агенция, вероятно следващата станция Йеникапъ ще е по-близо до хотела. От Сиркеджи ще ви трябва трамвай, освен ако не искате да се разходите през Султанахмет.

# 596
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Цитат
оттам за сефте ще се приберем с Мармарай до Сиркеджи
:

Тъй като ще сте с агенция, вероятно следващата станция Йеникапъ ще е по-близо до хотела. От Сиркеджи ще ви трябва трамвай, освен ако не искате да се разходите през Султанахмет.
Таня, благодаря! Видях, че следвачщата е Йеникапъ, но идеята е да се разходим на връщане. Само да не си остане идея :stuck_out_tongue_winking_eye. Ще го решим в движение.

# 597
  • София
Най-вероятно ще сте изморени и няма да ви се катери. Joy

# 598
  • София
А някакво заведение да препоръчате с традиционна ориенталска вечер?

# 599
На Малко Търново се слиза ,всеки с паспорта си и минава през гише. На БГ няма печати, тях ги слагат на Турската граница и те заставаш на точно определено място за снимка 😀

На Лесово: Никой никъде не слиза, шофьора дава паспорти/документи на автомобила и това е. Няма печати ,няма дяволи.....
От Турска страна същата история...

Общи условия

Активация на акаунт