🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 249
  • 765
  •   1
Отговори
# 570
Само преди това кажи какво си видяла и къде си отсядала досега, за да не ти предлагаме неща, които вече си видяла и обиколила. Аз напоследък отсядам в азиатската част. Но ако не си се наситила на историческата част (в европейската), естествено, че е най-добре там, район Фаатих.

Имаш ли eSIM функция на телефона? Много по-евтино е с еСИМ,  буквално стотинки на гигабайт.  Т.нар. "хазър карт", тоест припейд картите са доста скъпи и не си струва да се купуват за 3-4 дни.

Карта за транспорта е винаги добре да си имаш, защото при всяко ходене тя ще ти важи. Моята Иста̀нбулкарт е на 15 г. и още си бачка, просто само я зареждам. Преди имаше някакви жетони, за еднократно качване, които масово ползваха туристите, но излизаше двойно по-скъпо от едно цъкане с Иста̀нбулкарт. Така че вземи си пластика. При следващо ходене (когато и да е то) ще си ползваш картата Wink

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 13:24 от diziler

# 571
  • София
Не съм посещавала града досега, затова и не знам откъде да започна.
Нямам такава функция на телефона.
Т.е. ще ни излезе най-изгодно да си купим пластика и да я зареждаме според дните, в които сме там? И задължително ли е да е физическа карта или може и онлайн?

# 572
  • Варна
Вижте какъв пакет предлага вашия оператор за Интернет. Ние преди да открием еСим, купувахме от Виваком.

Най удобно придвижване е с градския транспорт. Щом успях да навия мъжа ми и той вече не споменава кола, е ясно 🤣

Корабчетата по Босфора, ако не са туристически, другите са част от градския транспорт и за тях се ползва Истанбулкарт.

Аз ви предлагам с такова корабче да се разходите. Ние сме ходили до Юскюдар с него и оттам с автобус до Двореца Кючюксу, но той беше затворен, за да го препоръчам.
Седнахме в ресторанта на двореца, на брега, с хубава гледка. Мъжът ми каза, че гледката му напомня в някаква степен на гледката, пейзажа около езерото Комо. Това беше камъчета в каруцата - вече не се дърпаше и отказваше за разходка в Истанбул, да съчетаем полезното с приятното като отидем един ден по рано.

С корабче сме ходили до Бебек и сме седяли на пейки на брега, които имат хубава гледка.

В старите ми мнения съм писала, че сме яли балък екмек на лодка. Също имаше хубава гледка към Галата, но самото място минава за... Мизерничко. Иначе балъка беше страхотен.

Ние спим в хотел, който не се води в центъра, но има автобуси за около 20 минути си в центъра. Има апартамент, с две отделни стаи и две бани с тоалетна, като в едната стая е единично легло, но в другата е двойно легло. Пиша го, защото сте две, ако излиза по евтино заедно в апартамент, от две самостоятелни стаи.
Не знам с какво ще пътувате. Ако сте с кола, има безплатен външен и вътрешен паркинг.
Но пак казвам, за да се стигне до центъра, трябва автобус.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 14:53 от missNoir

# 573
Ако ви е първо ходене, препоръчвам да отседнете в района на историческия център, целия район Фаатих (Сиркеджи, около парка Гюлхаане, Султанахмет, Чемберлиташ, до Беязът). Най-грубо казано, около линията на трамвая Т1 в туристическия район. Хотели има безброй в малките улички.

За транспортната карта, да, нищо не губите, вземете си пластики. Те си важат и при следващите ви посещения. По-изгодно е с тях. Понеже градът е огромен и обектите за разглеждане са безброй... и десетина пъти да идете за по 3-4 дни, пак ще има още какво да доразгледате.   Не знам дали има електронен вариант на Иста̀нбулкарт, от телефона, нека друг да каже. Не съм се интересувал, понеже имам пластиката. Би трябвало да има и вариант от телефона.

# 574
  • София
Благодаря много за информацията и на двама ви! Лека полека започвам да си избистрям някакви неща, missNoir, би ли споделила хотела, за всеки случай да му хвърля едно око. Simple Smile
За забележителностите и тънкостите какво ще кажете - кои са прехвалени и кои си заслужават?

# 575
  • Варна
Забележителности не мога да препоръчам, защото сме ги обиколили преди 15 години и сега просто се шматкаме из града и най вече с корабче отиваме до азиатската част да разглеждаме.

Не успявам да дам линк към хотела от букинг.
Казва се Elm Suite Hotel.

А, сетих се. Разхожда ли сме се по Галата порт. Има заведения с гледка, стига да не я скрива някой пасажер. Не сме сядали, но по спомен от менютата на входа е по скъпо.
Като цяло, за да се наслаждавате на гледки, не е нужно задължително да е от заведение. Има много пейки, масово хора стоят седнали на кейовете. Масово се яде стрийт фууд храна.

Сещам се, че ми направи готино впечатление, че едно от корабчетата на които бяхме, като спря на джамията Ортакьой, беше буквално в краката на хората от кафенето на брега. И всички си махахме и се смяхме. Мисля, че беше по линията Юскюдар - Бебек.

# 576
Здравейте, чета Ви от известно време, защото харесвам Истанбул и са ми приятни разказите за него. Досега не съм се включвала тъй като едва ли мога да съм полезна с нещо повече.
Миналата година с мъжа ми си направихме разходка дотам и много ни хареса беше изключително наситена с впечатления. За него беше за първи път и затова минахме през най-популярните забележителности, които аз съм виждала преди повече от десет години и останах изключително впечатлена. Модернизирани музеи, интересна информация чрез аудиогид... Така че в случая се надявам да съм полезна. На първо място Ви съветвам да си вземете слушалки навсякъде трябват, а не навсякъде ги предлагат към аудиогида.
За мен лично колкото и пъти да посетя Истанбул никога не бих пропуснала да вляза в "Света София". За мен храмът е изключително впечатляващ, а сега чрез аудиогид научаваш много и полезна информация. Задължително трябва да имате шал, с който да си покриете главата, ако нямате ще ви дадат от техните. Тук голямата изненада за мен беше музеят към храма. Билетът е общ и музеят се намира малко по диагонал от църквата. Ние първата вечер по време на разходка и без желание за влизане никъде, просто искахме да почустваме пулса на града, видяхме каси за "Света София" и кафе "Света София".  Беше към 5-6 часа и на касите нямаше никой, така че уж да проучим и си взехме билет. Той важи и за Музея и за църквата. Може да се използва в два дни, така че влязохме в Музея. Първата част е на групи гледате едно филмче, което разказва за историята на храма. С много ефекти, вървиш през няколко стаи и в различните научаваш още нещо за историята. Много впечатляващо. След това си има и нормална музейна част с експонати. На другия ден, тъй като си имахме билети още в 9 и нещо влязохме в църквата без опашки. Опашката беше на касите за билети.
Всичко останало вече е спрямо интересите... Ние посетихме Археологическия музей, но по-голямата част е в ремонт. Това, което е новоекспонирано е Древна Гърция и Римска империя. За мен изключително интересен беше секторът с Троя. Навремето имаше възстановка на Троянския кон. Сега няма, но е много по-интересно и любопитно експонирано. Дори има зала, в която може да проследиш пътя от откриването на една находка през реставрацията ѝ до излагането ѝ в Музея.... И много други интересни моменти с допълнителна информация, филмчета, имаше и интерактивна игра - да търсиш монети и  след като ги намериш излиза кратка информация....
Топ капъ беше другата ни точка. Също обновен, има си аудиогид. Тук също Ви трябва шал.
Посетихме Базиликата Цистерна - обърках входа, който вече е изход, но важното е, че се ориентирах. За мен също е изключително впечатляващ обект. Сутрин опашката е по-малка.
Видяхме Синята джамия, Тюрбето на архитект Синан, Тюрбето на султан Махмуд, Музеят за ислямско изкуство.... Паркът Гюлхане. В него също има една малка Цистерна и т.нар. Готска колона. Разходихме се из площада Султан Ахмет, който реално е върху византийския Хиподрум.
Стигнахме и до площад Таксим, където в Културния център имаше изложба на Пикасо. Самият център също си заслужава да се посети. Там имаше още няколко интересни изложби и накрая се оказа, че има и на Анди Уорхол, но половинката каза, че изкуството му стига и иска да яде. Избрахме заведение в самия Културен център. Храната беше страхотна. Имаше и магазин за сувенири, но доста висок клас. След това се разходихме пеша до кулата Галата, за да позяпаме шарената на Пера.
Това като за първи път на мъжа ми му беше достатъчно.
Иначе ние хапвахме, където ни хареса. Тъй като бяхме се настанили в Султан Ахмет попаднахме на заведение, което е за мюсюлмани, храната е халал, в него почти не влизат туристи. Няма алкохол, но ние и не пием, а храната беше много вкусна. Избрахме си и едно от заведенията за гюзлеме, където възрастни жени месят на витрини, определено туристическо. Сервитьорите бяха облечени с дрехи от османския период, но изненадващо храната си беше супер. Честно казано дори и не запомних къде сядахме. Просто като огладнеем си избирахме място по нюх и нито веднъж не сгрешихме. Иначе мястото за чай и сладкиши го запомних Хаджи Исмаил Хакъзаде Хафъз Мустафа. Много вкусно и после от там напазарувахме локум и баклава като турски дар на близките.
Надявам се да съм била полезна.

# 577
  • София
Скрит текст:
Здравейте, чета Ви от известно време, защото харесвам Истанбул и са ми приятни разказите за него. Досега не съм се включвала тъй като едва ли мога да съм полезна с нещо повече.
Миналата година с мъжа ми си направихме разходка дотам и много ни хареса беше изключително наситена с впечатления. За него беше за първи път и затова минахме през най-популярните забележителности, които аз съм виждала преди повече от десет години и останах изключително впечатлена. Модернизирани музеи, интересна информация чрез аудиогид... Така че в случая се надявам да съм полезна. На първо място Ви съветвам да си вземете слушалки навсякъде трябват, а не навсякъде ги предлагат към аудиогида.
За мен лично колкото и пъти да посетя Истанбул никога не бих пропуснала да вляза в "Света София". За мен храмът е изключително впечатляващ, а сега чрез аудиогид научаваш много и полезна информация. Задължително трябва да имате шал, с който да си покриете главата, ако нямате ще ви дадат от техните. Тук голямата изненада за мен беше музеят към храма. Билетът е общ и музеят се намира малко по диагонал от църквата. Ние първата вечер по време на разходка и без желание за влизане никъде, просто искахме да почустваме пулса на града, видяхме каси за "Света София" и кафе "Света София".  Беше към 5-6 часа и на касите нямаше никой, така че уж да проучим и си взехме билет. Той важи и за Музея и за църквата. Може да се използва в два дни, така че влязохме в Музея. Първата част е на групи гледате едно филмче, което разказва за историята на храма. С много ефекти, вървиш през няколко стаи и в различните научаваш още нещо за историята. Много впечатляващо. След това си има и нормална музейна част с експонати. На другия ден, тъй като си имахме билети още в 9 и нещо влязохме в църквата без опашки. Опашката беше на касите за билети.
Всичко останало вече е спрямо интересите... Ние посетихме Археологическия музей, но по-голямата част е в ремонт. Това, което е новоекспонирано е Древна Гърция и Римска империя. За мен изключително интересен беше секторът с Троя. Навремето имаше възстановка на Троянския кон. Сега няма, но е много по-интересно и любопитно експонирано. Дори има зала, в която може да проследиш пътя от откриването на една находка през реставрацията ѝ до излагането ѝ в Музея.... И много други интересни моменти с допълнителна информация, филмчета, имаше и интерактивна игра - да търсиш монети и  след като ги намериш излиза кратка информация....
Топ капъ беше другата ни точка. Също обновен, има си аудиогид. Тук също Ви трябва шал.
Посетихме Базиликата Цистерна - обърках входа, който вече е изход, но важното е, че се ориентирах. За мен също е изключително впечатляващ обект. Сутрин опашката е по-малка.
Видяхме Синята джамия,
Тюрбето на архитект Синан,
Скрит текст:
Тюрбето на султан Махмуд, Музеят за ислямско изкуство.... Паркът Гюлхане. В него също има една малка Цистерна и т.нар. Готска колона. Разходихме се из площада Султан Ахмет, който реално е върху византийския Хиподрум.
Стигнахме и до площад Таксим, където в Културния център имаше изложба на Пикасо. Самият център също си заслужава да се посети. Там имаше още няколко интересни изложби и накрая се оказа, че има и на Анди Уорхол, но половинката каза, че изкуството му стига и иска да яде. Избрахме заведение в самия Културен център. Храната беше страхотна. Имаше и магазин за сувенири, но доста висок клас. След това се разходихме пеша до кулата Галата, за да позяпаме шарената на Пера.
Иначе ние хапвахме, където ни хареса. Тъй като бяхме се настанили в Султан Ахмет попаднахме на заведение, което е за мюсюлмани, храната е халал, в него почти не влизат туристи. Няма алкохол, но ние и не пием, а храната беше много вкусна. Избрахме си и едно от заведенията за гюзлеме, където възрастни жени месят на витрини, определено туристическо. Сервитьорите бяха облечени с дрехи от османския период, но изненадващо храната си беше супер. Честно казано дори и не запомних къде сядахме. Просто като огладнеем си избирахме място по нюх и нито веднъж не сгрешихме. Иначе мястото за чай и сладкиши го запомних Хаджи Исмаил Хакъзаде Хафъз Мустафа. Много вкусно и после от там напазарувахме локум и баклава като турски дар на близките.
Бихте ли споделили къде се намира това?

# 578
Тюрбето на Синан го видяхме докато се разхождахме покрай трамвая в посока Капълъ чаршия и влязохме.
Това е:

https://g.co/kgs/3c811sf
Не знам много как да дам локация, надявам се, че така ще се ориентирате.
Ето и тук : https://www.istanbulugeziyorum.com/mimar-sinan-turbesi-35.html

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 17:39 от gigi-gagi

# 579
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
За мен лично колкото и пъти да посетя Истанбул никога не бих пропуснала да вляза в "Света София". За мен храмът е изключително впечатляващ, а сега чрез аудиогид научаваш много и полезна информация. Задължително трябва да имате шал, с който да си покриете главата, ако нямате ще ви дадат от техните. Тук голямата изненада за мен беше музеят към храма. Билетът е общ и музеят се намира малко по диагонал от църквата. Ние първата вечер по време на разходка и без желание за влизане никъде, просто искахме да почустваме пулса на града, видяхме каси за "Света София" и кафе "Света София".  Беше към 5-6 часа и на касите нямаше никой, така че уж да проучим и си взехме билет. Той важи и за Музея и за църквата. Може да се използва в два дни, така че влязохме в Музея. Първата част е на групи гледате едно филмче, което разказва за историята на храма. С много ефекти, вървиш през няколко стаи и в различните научаваш още нещо за историята. Много впечатляващо. След това си има и нормална музейна част с експонати. На другия ден, тъй като си имахме билети още в 9 и нещо влязохме в църквата без опашки. Опашката беше на касите за билети.
Всичко останало вече е спрямо интересите... Ние посетихме Археологическия музей, но по-голямата част е в ремонт. Това, което е новоекспонирано е Древна Гърция и Римска империя. За мен изключително интересен беше секторът с Троя. Навремето имаше възстановка на Троянския кон. Сега няма, но е много по-интересно и любопитно експонирано. Дори има зала, в която може да проследиш пътя от откриването на една находка през реставрацията ѝ до излагането ѝ в Музея.... И много други интересни моменти с допълнителна информация, филмчета, имаше и интерактивна игра - да търсиш монети и  след като ги намериш излиза кратка информация....
Видяхме Синята джамия,
Скрит текст:
Тюрбето на султан Махмуд, Музеят за ислямско изкуство.... Паркът Гюлхане. В него също има една малка Цистерна и т.нар. Готска колона. Разходихме се из площада Султан Ахмет, който реално е върху византийския Хиподрум.
Aкo от Сюлеймание се слиза към Египетския пазар, се минава покрай него. То е единственото тюрбе около Сюлеймание, което съм виждала, защото тюрбетата на Хюррем и Сюлейман години наред бяха затворени, а след това не съм се наканила да катеря отново баира до джамията заради тях. Simple Smile

Откога в Топкапъ искат да имаш кърпа? Дворецът не е религиозен обект.

# 580
Не знам откога, но в тази част с реликвите трябва задължително да си с кърпа. Не помня за друга част от Двореца. Никой не ти казва разбираш, когато стигнеш дотам.

# 581
  • София
Истанбулкарт персонализирана ли е? Някъде ми попадна, че може да се ползва за до 5 човека, но не ми стана ясно как точно. Валидира ли се?

Също се обърках как се зарежда тази карта - хем има цена за 1 ден неограничено пътуване, хем сумата в картата се изчерпва? Или са 2 отделни опции?

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 20:13 от « Ѕmile »

# 582
Истанбулкарт се купува от автоматите и се зарежда на същите жълти и сини автомати (вижте 1-вата страница всичко е обяснено подробно) Избирате опция за издаване на карта,пъхате парите и картата излиза. После слагате картата на определеното място (ще видите кое е,няма как да сбъркате много е лесно) и я зареждате. Това е!
Лимита беше 500лири но го повишиха,защото вдигнаха цените на транспорта. На всички спирки се влиза през това:
Маркирате картата и влизате....както на много места по света.
Никога не съм използвала карта за неограничено пътуване.....къде го видяхте /прочетохте това?

🤔Два или три пъти съм влизала в Топкапъ (сега пак ще се намъкна😁) и никога не са изисквали да сме с покрити глави....странна работа. Хайде за джамиите добре, ама двореца пък защо?

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 20:55 от Веве

# 583
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
За мен лично колкото и пъти да посетя Истанбул никога не бих пропуснала да вляза в "Света София". За мен храмът е изключително впечатляващ, а сега чрез аудиогид научаваш много и полезна информация. Задължително трябва да имате шал, с който да си покриете главата, ако нямате ще ви дадат от техните. Тук голямата изненада за мен беше музеят към храма. Билетът е общ и музеят се намира малко по диагонал от църквата. Ние първата вечер по време на разходка и без желание за влизане никъде, просто искахме да почустваме пулса на града, видяхме каси за "Света София" и кафе "Света София".  Беше към 5-6 часа и на касите нямаше никой, така че уж да проучим и си взехме билет. Той важи и за Музея и за църквата. Може да се използва в два дни, така че влязохме в Музея. Първата част е на групи гледате едно филмче, което разказва за историята на храма. С много ефекти, вървиш през няколко стаи и в различните научаваш още нещо за историята. Много впечатляващо. След това си има и нормална музейна част с експонати. На другия ден, тъй като си имахме билети още в 9 и нещо влязохме в църквата без опашки. Опашката беше на касите за билети.
Всичко останало вече е спрямо интересите... Ние посетихме Археологическия музей, но по-голямата част е в ремонт. Това, което е новоекспонирано е Древна Гърция и Римска империя. За мен изключително интересен беше секторът с Троя. Навремето имаше възстановка на Троянския кон. Сега няма, но е много по-интересно и любопитно експонирано. Дори има зала, в която може да проследиш пътя от откриването на една находка през реставрацията ѝ до излагането ѝ в Музея.... И много други интересни моменти с допълнителна информация, филмчета, имаше и интерактивна игра - да търсиш монети и  след като ги намериш излиза кратка информация....
Видяхме Синята джамия,
Скрит текст:
Aкo от Сюлеймание се слиза към Египетския пазар, се минава покрай него. То е единственото тюрбе около Сюлеймание, което съм виждала, защото тюрбетата на Хюррем и Сюлейман години наред бяха затворени, а след това не съм се наканила да катеря отново баира до джамията заради тях. Simple Smile

...
И аз това го знаех, но от написаното останах с впечатление, че на друго място има нещо.
Това никога не съм го виждала отворено, та се изненадвам, че някой е влезнал вътре.

# 584
  • София
Истанбулкарт персонализирана ли е? Някъде ми попадна, че може да се ползва за до 5 човека, но не ми стана ясно как точно. Валидира ли се?

Също се обърках как се зарежда тази карта - хем има цена за 1 ден неограничено пътуване, хем сумата в картата се изчерпва? Или са 2 отделни опции?
Картата се зарежда на автомат с определена сума. Всеки, който минава през турникета, валидира картата и от нея се изважда сумата за 1 билетче. Следващият от групата валидира същата карта и машинката взима пак сумата. Така ... докато свърши заредената сума. Същото може да се направи и с банкова карта, но взима повече пари. Картите имат месечен лимит на зареждане. Имаше един момент, в който по-новите карти бяха с нисък лимит (500 лири) и затова някои семейства купуваха втора карта, но може би оправиха проблема.

Неограниченото пътуване за ден може би се тълкува грешно. Не е да платиш някаква твърда сума и да се качваш колкото пъти искаш, а че няма ограничение колко пъти на ден се използва.

И едно уточнение. Истанбулкарт е безсрочна, но само ако се ползва редовно. Ако не се използва 4 години (не съм сигурна, че е точно толкова), картата става невалидна. Ние изхвърлихме 2 карти, защото автоматът изписа, че са невалидни. Наложи се да купим нови. Тогава все още имаше отстъпки и имаше смисъл всеки да си има карта. Вече не бих купила втора карта.

Eiger, то е открито и се вижда през оградата. Не се влиза вътре като в султанските. Но и аз останах с впечатлението, че е на друго място. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт