🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 265
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
  • с трима мъже :)
Привет на всички!
Прибрахме се, по живо, по здраво, заредени с мнооооого емоция и отпочинали!
Пътувахме добре, в петък сутринта пристигнахме в 6 и нещо в хотела, настаниха ни веднага, спахме 2 часа, станахме, ядохме в квартала, после купихме карта, пътувахме с трамвая до площада, където е Синята джамия и Св.София, седяхме там, снимахме се, ядохме. Разбира се, не успяхме да влезем никъде, защото беше голямата им молитва и дават да се влиза в Синята джамия след 14.30. А пък на Св.София никога не бях виждала чак тагава километрична опашка - завиваше по пътя и минаваше чак отзад, зад Синята джамия... После ходихме пеша до Галата, ходихме бавно, наслаждавахме се на всичко, влизахме в магазините за сувенири, децата си пазаруваха, после в сладкарници - ядохме кюнефета, сладкиши, чай, и така лежерно - до Галата. Оттам хванахме корабче до Босфора и обратно. После пак се разхождахме, сина ми си търси някакви обувки реплики (оригиналните били 650 лв!!! - ужас!), не си намери, така или иначе, но се разхождахме по пътя обратно. Ядохме и баклавички, и каквото видяхме по пътя вес си купувахме. Накрая се качихме отново на трамвая и се прибрахме в хотела, взехме душ и ходихме на вечерята в Гар МюзикХол. Стана мега як купон, бяхме все от Балканите. Най-много имаше гърци, после бяхме ние, имаше от Хърватска, и малко сърби. Имаше и една маса от дръпнатите нации (не ги различавам, май бяха японци). Стана много, много готин купон, забавлявахме се чудно.

На другия ден бяхме целия ден с роднините - на гости в тия, в ония, после в един мол (там си купих турски книжки за начинаещи), ядох желаното турско пиде Simple Smile , после пак на гости и вечерта ни прибраха с колата в хотела. М/у другото, в мола им имаше понички, взех най-огромната кутия, с всякакви видове, децата ги видяха още като влязоха м мола. В БГ вече нямаме понички никъде. Хубави, истински понички, а не от десертните на KFC и MCDonald's.

В неделя си тръгнахме и минахме през Одрин, откъдето нищо не исках да си купувам (от борсата), защото имам лош спомен от един тъп прах за пране, който беше евтин, пък после се оказа, че е като гипс. Обаче... в магазина намерих сирене на конци - купих си, трети ден само от него ям, с домати Simple Smile . Взех баклавички и локуми за подаръци, и ... купих си булгур с пилаф. Идея си нямам сега как да го сготвя. На олинклузивите все го търся и много го ям (с ориз съм го яла досега), но как се готви - не зная. Купих си и много едър ориз, червена леща, кафява леща, пипер, подправки. Харесаха ми, пък и евтини бяха. Да ги видим сега Simple Smile ....
Баклавите и сиренето ги пробвах (все така негативно настроена) и се оказаха хубави.

Пиша ви ги тези глупости тук, за да съм в помощ на някого, ако ще пътува така, да знае кое къде си заслужава.
В екскурзиите на Запрянов не се включихме, само на вечерята ходихме.
Но Запрянов бяха единствените, които ми дадоха евтина цена, без да ме задължават да се включвам в екскурзиите им.
За пример: Глобул турс имат ниска цена, и като звъннах, ми казаха, че трябва още 40 лв да дам на човек. Ако не, мога да ползвам ниската цена, но да се включа на поне 2 от допълнителните им екскурзии.

Доволна съм много, презаредих батериите, мисля пак да отида след 1 месец, с мъжа ми. Ей така... да си ходя по улиците.

Но вашите напътствия тук много ми помогнаха, оправихме се идеално (м/у другото децата се оправят много по-лесно от мен Simple Smile ).

Благодаря ви много!

Продължавам да ви чета, за да си крада идея за по-натам.

# 556
Дано не пиша глупости, но на предния вход на Св. София опашката май е само за вярващи /т.е. такива, които идват за молитва/, а туристите влизат отзад - входа е срещу касите, откъдето се купуват билети.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 23:39 от Вени Ев

# 557
# 558
galaBG така ми стана хубаво,като ти прочетох поста❤️ лъха на спокойствие,силна храна и приятни емоции. Много пъти съм пътувала с агенция, никога не са ме задължавали да ходя на техните екскурзии. Но пък аз винаги съм се чудила на това ,как 70-80% от автобуса се записва,че чак дублират😁

# 559

О, да. Ние, преди да отидем, сто пъти гледахме прогнозата. Знаехме, че в петък ще е 10 градуса и слънчево, а в събота ще вали.
В петък беше 7-8 градуса, слънчево, приятон, но духаше ветрец, на корабчето се понавлякохме малко, че ни продуха бая.
В събота беше супер меко времето, от време на време се опитваше да пръска малко, но точно когато бяхме вътре в мола, се изля як дъжд, хората чак гледаха нагоре, към купола (тавана) на мола, уплашени. Като излязохме, пак ръмеше и беше топличко.
Роднините ми казаха, че очакват в понеделник (дето сега мина) да завали сняг при тях. То и ние, в БГ, чакахме да заваи при нас, според прогнозата (както си и стана).
И да, при тях често децата си остават от училище, когато навали сняг, заради кварталите, които са по баирите, понеже колите им трудно излизат оттам.

Абе минахме точно преди да започне снежната виелица там. Simple Smile

# 560
Глобул турс искат като се подписва договора задължително да се запишете на 2 допълнителни екскурзии, да. Което аз не намирам за редно, но поне се съобщава преди да се подпише договора, та имаш избор дали да пътуваш с тях или да откажеш.
 Заведението Гар се учудвам, че ви е харесало.
Аз съм ходила преди години на 31.12 за Нова година. Първо че беше 100 евро на човек за салата, основно, десерт, вода и кола, второ че е като голям хамбар с наблъскани маси. Сигурно имаше над 400 човека. Лудница страшна.
Турците изобщо не ходят там. Заведението е само за туристи и фирмата, която ги е довела печели процент.
 Относно поничките как да нямаме?
В София продават понички навсякъде. От скъпите варианти на понички - на Витошка има поне 3-4 заведения едно след друго само за понички по 10-12 лева едната.
От евтините варианти има в Кауфланд и в Лидл страхотни понички с пълнеж. Моята любима е с манго от Кауфланд, която пускат често на 1.19 лв, а от Лидълските харесвам с ягодов пълнеж за 0.89 ст.

# 561
Заведението Гар се учудвам, че ви е харесало.

Много даже Simple Smile

2022 бяхме пак там, с племеничките и моето с-во, беше хубаво, но не нещо особено.

Обаче оня ден си беше купон, децата ми се разбиха да се забавляват. И на мен ми хареса.
Много добре знаех къде отивам, знаех, че храната е никаква (и предния път беше така), но се наядохме, не останахме гладни, определено.

2003 г сме ходили с мъжа ми в Ориент Хаус (ако не се лъжа, трябва да видя на сувенирната чиния какво пише), помня, че беше в Азиатската част и много ни хареса, там нивото беше друго.

Иначе да, ние тая седмица си бяхме туристи, откъдето и да ни погледнеш Simple Smile

А ти кажи сега ти къде ходиш, та да идем там с ММ в края на март. Simple Smile

Нали затова е темата, да си кажем къде ходим ):

# 562
Аз никога не съм ходила в това заведение🫣 не съм питала но винаги съм подозирала,че там вероятно ,,събират,, желаещите от различните агенции. Предполагам,че щом е толкова голямо,най-вероятно съм била права. Храната 100% е някакви разядки +пиле/риба, хляб и някаква баклава.
Но пък щом на някой му харесва,какво значение има моето мнение и какво харесвам аз😄 Аз обичам печени пъдпъдъци.

# 563
  • София
Относно поничките как да нямаме?
В София продават понички навсякъде. От скъпите варианти на понички - на Витошка има поне 3-4 заведения едно след друго само за понички по 10-12 лева едната.
От евтините варианти има в Кауфланд и в Лидл страхотни понички с пълнеж. Моята любима е с манго от Кауфланд, която пускат често на 1.19 лв, а от Лидълските харесвам с ягодов пълнеж за 0.89 ст.
По Витошка не съм яла скъпчийски понички. Може и да са хубави. Но на Дънкин Донътс много ми липсват. Бяха много хубави и не съм яла други подобни. На всичкото отгоре имах спечелена награда голяма кутия с понички, която не можах да взема. Joy Минаха 5 години (затвориха заради Ковида), но още ме е яд. Joy

Като споменахте за заведения, последния път в Ортаклар на съседната маса си поръчаха от онзи кебап в стомна, който палят до самата маса. Голямо шоу беше! Simple Smile

# 564
  • sofia
Живи и здрави и ние сме се запътили за любимия град през Април. Ще ни е юбилеен 10ти път 🍾 И все нещо ново. Този път съм измислила принцовите острови, един ресторант на Солт Бей, но не този на Галата, а в Нишантъшъ ако не се лъжа беше и искам да видим лявата част на Египетския пазар. Винаги разглеждаме отдясно 😂 Исках да попитам някога посещавали ли сте тези ресторанти, които се намерит точно срещу идзхода от водохранилището. Много ли голям туристически капан са? Едни с облечени вътре хора като султани и султанки, масите мисля са ниски и се седи на земята, дали е безумно скъпо и с хубава храна? Приемам всякакви "нови и различни" места за посещение 😀 иска ми се да намеря още 3 4 нови неща за посещение, въпреки, че дори и да се повтори всичко пак ще е прекрасно.

# 565

Аз говорех за понички, от рода на ДД, бяха наистина много хубави, много.
Та откъде да купя такива? Ние ще ходим на гости скоро, ще е хубаво да занеса 1 кутия такива понички - ще сме доста хора и освен това поне 5 човека ще има на вечерята, които много обичат тези понички.

Ама хайде да не са по 10-12лв една поничка Simple Smile

Bebe, пак да кажа: купонът беше много як този път в Гар МюзикХол. Храната беше като предния път - обикновена, нищо особено. И знаех, че е такава. Били сме там. Купонът, обаче, стана як, хората си бяха всички с настроение, забавляваха се много. Аз, лично, седях, но от сърце се радвах да ги гледам как танцуват всички заедно, без значение кой от коя маса е и от коя държава. Настроението и веселието се получиха без никакви импровизации и планове, а какво по-хубаво Simple Smile ?

Мислим сега с ММ да отидем на 22 март.
В дилема сме: дали да идем пак със Запрянов и да ходим където си искаме сами, или да идем с колата, при една роднина, и с нея да ходим из Истанбул и да прескочим и с една нощувка в Бурса.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:52 от galaBG

# 566
Я ,си букни един хотел и си запалете колата и не се съобразявай с никой😁 На връщане направете едно Чорлу ( така смятаме ние да направим,ще купувам чаршафи😁😁😅) Ние ще правим един Миниатюрк (едната приятелка не е била) има нова част,която аз не съм видяла. Надявам се Анадолу Хисар (Румели мисля е затворена все още) Мисля малко лалета, един мол Венеция (отдавна искам да го видя и все нещо друго измислям)....кое ви е нещото най-на сърце? За мен това е кулата Галата....винаги я търся с поглед ❤️

# 567
На връщане направете едно Чорлу ( така смятаме ние да направим,ще купувам чаршафи😁😁😅)

Т.е. там се продават чаршафи ли ? Simple Smile

ПС: Редактирам се, видях: https://www.youtube.com/watch?v=EtDr7daLEs4
Гледам на видеото, единичен комплект стурва около 58 лв. и то в промоция.
Не е чак толкова евтино. И оттук може да се купи хубаво спално бельо на тези пари.
Но бих се разходила , де Simple Smile
Да видя.

.... (Румели мисля е затворена все още)

Видях я, като минахме с корабчето, и се сетих за вас  тук ): . Но не зная дали беше отворена, не разбрах. Загледах за хора, не видях, само долу, на пътя отпред имаше някакви коли. От другата страна на кулата се пада, откъм шосето - там имаше коли спрели.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 17:55 от galaBG

# 568
Чорлу е известен с многото си аутлет магазини, там се намира и фирменият магазин на Тач (фабриката за спално бельо) продават невероятни неща,никъде не съм ги виждала освен там. Аз доста чаршафи купувам☺️☺️🤭 последно като ходих там си взех един комплект за спалня от 4части памук сатен за 32-33 лв беше последен....тук същото само десена беше различен беше около 95-100 лв

# 569
  • София
Здравейте, бих искала да ме ориентирате за някои основни неща, понеже имам намерение да посетя Истанбул идните месеци, ще сме 2 жени, все още обаче не сме решили за дати, затова започвам да проучвам отсега, до колкото разбрах, може само с ЛК да се влезе в страната.

Държа да отбележа, че пътуването ще е около 3 пълни дни и се стремим да е максимално изгодно.
- Как става закупуването на интернет - откъде се взима и как точно става цялата работа, досега не съм ползвала?
- Къде препоръчвате да отседнем като квартал?
- Какво да посетим - на кои места си заслужава закупуването на билети, понеже цените не са от най-евтините? Има ли някакви тънкости - например дни от месеца с безплатен вход и т.н.?
- Как е най-удобно да се придвижваме?
- Заслужава ли си закупуването на карти за транспорт или забележителности, или е по-добре поотделно и на място (да, знам, че зависи от това към кои места се насочим)?
- Места за хапване с хубава гледка, както и места с традиционна кухня и приемливи цени.
- Препоръки за тур с корабче или подобно.

Ако се сетите и за други тънкости, ще се радвам да споделите. Изчетох темата, но някак си не мога да систематизирам всичко. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт