Баща на 50

• 25 092
  • 690
  •   1
Отговори
# 615
Странно ми е как поколението на нашите баби и дядовци е живяло в бедност и нищета, по цял ден на полето, раждали са много деца, яли са каквото има най-често праз, чесън и сланина, а бяха супер здрави и активни физически, живяха до 90 години. Сега уж медицината напредна, животът е улеснен значително, а гледам разни младежи с висок холестерол, тресат едни мазни телеса, морят ги инфаркти и инсулти. Въобще не са добре нещата.

# 616
Че какво им е на праза и на чесъна?

# 617
  • SF
Може би искаше да каже, че не е имало огромно разнообразие от плодове и зеленчуци, и храната не е била луксозна, а проста.
В днешно време обаче имаме достъп до авокадо, банани, богати на калий, сурови ядки, богати на аминокиселини, протеин и не виждам защо трябва да се ограничаваме от предложенията.

# 618
Моите бабини дядовци не са живели до 90г., а са били точно цял живот на чист въздух и са се хранели с домашна и здравословна храна. Едните ми баба и дядо починаха на шестдесет и малко, на възраст на която сега хората, дори не са пенсионери. И не може да се каже, че са били до края в добро здраве. Другите ми баба и дядо доживяха съответно до седемдесет и малко и осемдесет и малко, но имаха куп болести. Но и едно време се е случвало жените да родят, дори да забренеят на по-късна възраст непланирано. Децата на каката на прабаба ми са били по-големи от нея.

# 619
  • София
Разликата е, че преди храната е била много по-истинска и чиста. Сега е с много повече добавки, консерванти и много по-малко естествени съставки. Това е разликата. Преди не са яли постоянно понички, чийзкейкове, сладоледи, бургери, пици, студени латета с 20 различни сладки добавки, а месо, плодове, зеленчуци, качествени млечни. Много повече движение и по-добро физическо състояние (не толкова до мускули, а функционалност и издържливост).

# 620
  • SF
Ясно е, че е била по-чиста заради почвите и водите и предимно местна.
Родителите на моята баба са починали преди да навършат 60 (майка й), баща й май до по-късно е живял, но и той не е бил столетник.
Като започнем с тези митове и легенди, че едно време са живели дълго и щастливо... Това са ни разказвали, това знаем. Казват, че не са си изневерявали, но много книги и филми разказват и други истории. Като ви харесва да редувате леща, боб, картофи, леща, боб, картофи, праз и чесън, за да си осигурите дълъг и здрав живот, яжте  ги в този ред и само това. Чисти-мръсни - нямате избор. Дано организмите ни са се адаптирали.
Не са имали шоколади, не са яли шоколади. Ако имаха, нямаше да им простят! Simple Smile Хубавото е, че базовите храни от едно време ги има и днес и който иска, може да живее с режима на прадедите си.
Аз нямам време да си готвя яхнии. Храня се по ресторанти и се възползвам, че имам достъп до риби и други интересни вкусове.

# 621
Кой ще си признае, че съжалява да има дете/ деца?
Темата е табу дори да има и такива, а чисто статистически не е невероятно. Може да се случи и на по-млада възраст, не само на 50.

# 622
В нашия род мъжете (пра/прадядовците ми) като правило са дълголетници, а жените умират млади. След което си вземат втори жени.
Разликата според мен идва от ражданията в онези неблагоприятни условия и без ограничения (контрацепция). Говорим за хора от село, нали.

# 623
  • Пловдив
Моите прабаби всичките са надживели мъжете си, пък и те са раждали. Само един е загинал на война, но тази прабаба надживява и втория си мъж. Родени са през 80-те години на 19 век. Изобщо не е само до раждания, общо не е била на такова ниво медицината и са мрели и млади хора от двата пола, а сега ние си вземаме примери от по-малкия дял докарали до 90, каквито винаги е имало (и по-често - жени, вкл. тогава), и разправяме колко чиста била храната. Което само по себе си сигурно е така, но едва ли има общия ефект, който му приписваме - столетници да ги ринеш с лопата.
В съседна тема не са съгласни с мен, че днешната тенденция е да преекспонираме неглижирането от обществото на жените, на умирането от раждания, на женските (гинекологичните) болести, на менструацията и менопаузата и изобщо преекспонираме колко различни и специални, но пренебрегвани са жените. Ми не, за всички е било зле. И от раждане е можело да умреш, но повечето са оцелявали, да, рискът е бил сериозен от днешна гледна точка, но старците не са били основно мъже, както е можело да умреш и от хиляда други неща, с все чиста храна и движение. Раждането далеч не е главна причина за ранна смърт, имало е много такива причини, и за двата пола.
Иначе за холестерола и диабета е така, но далеч не се е умирало само от тях.

_____
Изневерите не са били непознати, но съм сигурна, че са били малко, поради липса на възможност.
Никой не твърди, разбира се, че е нямало да ядат шоколад, ако са имали. Няма връзка с темата. И чипс са щели да ядат, сигурна съм, но не са. Днешната медицина и тогавашната храна - леща, праз и картофи, нали, в тогавашните количества - вероятно все пак биха били по-добро съчетание от днешната медицина и днешната масова храна. Само храната заедно с тогавашната медицина очевидно не върши особена работа.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 11:24 от Магдена

# 624
Достатъчно е да станат бактериите резистентни, да почнем да пием пак не особено пречистена вода в не толкова чисти съдове и ще усетим веднага постиженията на медицината....

# 625
  • Пловдив
Да. И освен това - медицината лекува днес по-добре нелечими някога заболявания. Пак тя е причина за справяне с майчината и детската смъртност. Да, някои от тези заболявания (диабет тип 2) са били рядко срещани поради начина на живот и количествата храна, други - може би и поради незамърсената храна, обаче една част са били по-редки просто защото са ги доживявали малко хора. Изобщо - не е зле да се грижим за чистотата на природата, не, но в общи линии не можем да се оплачем, меко казано, от днешните времена, продължителност на живота и дееспособност до късна възраст в сравнение с едно време.
А и тогава, както писа Лятно време, са ставали родители на 50. И не са живели до сто. Дори мъжете. Wink
Единственият плюс при отглеждане на сирак са били големите, живеещи заедно семейства

# 626
  • София
Има достатъчно достъпни статистики за детска смъртност, майчина смъртност, смъртност от зъбобол и фарингит, за да твърдим колко здрави са били хората преди 100 години. Средната продължителност на живота у нас през 1900-та е била 45 години, а 1940-та се е покачила до 50 години. Не знам откъде идват легендите за здравето в миналото, но преди антибиотиците и ваксините хората са мрели като пилци от банални инфекции, а и на по 40 са били старци. Средната продължителност на живота в Лондон през 19-ти век е била 35 години.
Не е било от сланината и чесъна, де, но фактите са си факти.

# 627
Моите баби и дядовци всичките доживяха възраст между 80 и 90 години (раждани са между 1912 г. и 1928 г.). Че едната ми баба доживя да види осем правнуци. И не са били изключение - в махалата имахме и други стари хора от това поколение. Всичките са прости селски хорица. Да, имало е и детска смъртност, не отричам. Но хората са живяли по-спокойно, с по-малко стрес, естествена храна и чист въздух. Сега само като прочета състава на някои продукти в супермаркета и се отказвам да ги купувам.

# 628
  • София
Моите баби и дядовци всичките доживяха възраст между 80 и 90 години (раждани са между 1912 г. и 1928 г.). Че едната ми баба доживя да види осем правнуци. И не са били изключение - в махалата имахме и други стари хора от това поколение. Всичките са прости селски хорица. Да, имало е и детска смъртност, не отричам. Но хората са живяли по-спокойно, с по-малко стрес, естествена храна и чист въздух. Сега само като прочета състава на някои продукти в супермаркета и се отказвам да ги купувам.
Затова личните впечатления се различават от научните заключения. А твоите баби и дядовци са живели във времена с налична медицина, защото са починали в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Хората в началото на 20-ти век са живели средно до 45.

# 629
  • София
Маргарита, едно време стресът е бил по- малко нищо че са работили тежък физически труд.
Има статистики и колко годишни заплати е струвал един дом. (По- малко, отколкото сега, когато трябва да го изплащаш цял живот) Стресът е в основата на много заболявания.

А когато говорим за статистика, се взима медиана, не средно, за да се изключват заплатите на депутатите, както и умрелите на 2 месеца деца.

Общи условия

Активация на акаунт