Августовски бебета 2024

• 21 682
  • 776
  •   1
Отговори
# 615
Непоисканото ми мнение-направете среща с уролог преди да забелвате. Баткото не е забелван, по препоръка на уролог, но ако все пак решите да го правите, те ще ви покажат как да се прави правилно, защото ако има разкъсване на кожата после шансът за сраствания е огромен и е къде по-зле. Не случайно само в нашата дива страна е останала тази практика, момичетата в чужбина ще ви кажат, че ако питат педиатрите за забелване по-скоро ще им викнат социанлните Grin
Ушите не ги пипам и на бебето и на баткото, почиствам когато се сетя или видя че са мръсни и то само частта в ушната мида, не бъркам вътре в ухото. Не ги пазя от вода, не съм имала проблеми.
Инхалаторите са за впръскване на лекарства, както и за физ разтвор и не пожелавам да ви се случва, но е почти сигурно, че ще ви се наложи да си купите особено в яслена/градинска възраст.
За кърмата и според мен има значение диетата и колко вода се приема, мен храненето през деня ми е силно до обяд и после се хващам, че ям сладки боклучки, защото не съм обядвала качествено/не съм хапнала следобедна закуска. Сутрин ям ядки с йогурт, подобни на показаните от Мама, ( с накисната чиа и боровинки или пасирам котидж сирене с мед и какао и добавям) и това е за повече кърма, но и защото съм в клуба на тези с хемороидите(след първото раждане ми се появиха) и за мен това работи. Като цяло справянето с хемороидите е комбинация от хубава диета+ много вода + редовно изхождане.
Дайте съвет как да приспивам това дете, една седмица беше добре и сега пак мъка. Яде само от гърда и от бибероните и се подгажда, купих пет вида и не става, на няколко пъти повърна ей така, защото съм и дала биберон. В случаите, в които го вземе, заспива сравнително бързо, на гърда не заспива всеки път, а като се наяде се пуска и не суче за успокоение само и аз вече не знам как да подходя. Ако заспи на гърда пък или в раницата после няма местене, веднага скача като ужилена. С биберон заспи ли, трябва да и го подавам сто пъти и пак спи 40мин.

С първото дете се върнах на работа след 1г4м, като хлапето тръгна на ясла. Работя от вкъщи и с работното време на САЩ, иначе не знам как щяхме да се справим. Реалността е много гадна, в яслата боледуват повече, отколкото реално посещават. 3-4 дни до седмица и после 1-2 седмици вкъщи, гледахме се до 15ч, когато аз започвах работа и мъжът ми се прибираше по-рано, но аз работех до полунощ, докато се изкъпя и легна, станало 1ч,а хлапето се будеше по 3-4 пъти нощем и после кукваше в 7ч. Няма да ви казвам как изглеждах, може да си представите. За това сега съм решила да си ползвам двете години и след това ще си търся друга работа.  Шефовете са ми супер, обичам си работата и съм много добра в нея, но работното време ме убива. Опитахме се да го направим от 12 на обяд до 21ч, но хем се разминаваме, хем мен пак не ме устройва, защото вечер не мога да си обърна внимание на детето. А работата е изискваща, не е нещо, което позволява да си разсеян..

# 616
  • Пловдив
С нищо не овлажняваме въздуха в стаята.
Ушичките почиствам с клечка, баткото като ходеше на плуване го "гмуркахме" та не пазя специално ушите.
Забелвам го ежедневно, ако видя наранаване почиствам с клечка за уши напоена с риванол. Баткото на 6м беше изцяло забелен, надявам се и с бебето да стане така.

# 617
Здравейте, прекрасни теми обсъждате и се радвам, че има такава дискусия и активност в нашата тема 😊 С удоволствие чета и си почивам с вас 😊
Аз съм на 26 години и това е първото ми детенце.
Аз също правя снимки на всяка месечинка. Ако не успея в самия ден, правя в някой от следващите. Опитвам се да я снимам по един и същи начин, за да се вижда разликата и наистина е огромна. Толкова бързо растат, още не мога повярвам. Бях поръчала дървени картички с надпис за месеците и с тях я снимах. Но сега поръчах одеалце с цифрички от Shein, с горски животни и изглежда прекрасно 😊 струваше 11 лв, което не мисля, че е толкова много и от сега нататък с него ще я снимам. Също така си правим и видео с духане на свещичка 😊
Преди време ви бях писала, че имаме проблем с изхождането. Случваше се на няколко дена, а рекорда й беше 7 дни, което не мисля, че е нормално.  Реших да опитам със сок от круша, тъй като я кърмя и за щастие има ефект 😊 вече да пропусне най- много 1-2 дни. Пия го всеки ден, и все се шегувам, че това е вече любимата напитка.
Ушичките й също почиствам с клечки за уши след баня, като внимавам и по време на къпане, да не ги мокря, колкото мога.
В аптечката за нея имам единствено Панадол, куул пачове и спрей за нос, с който почиствам, когато има нужда. Много се надявам, скоро време да не ни се налага да допълваме аптечката..
Относно работата, се надявам другата година да мога да се върна на 4 часа и да си работя от вкъщи, тъй като парите, които се изплащат за майчинството втората година не са много. Надявам се и  искам колкото се може по-дълго да си я гледам и да бъда с нея.
Исках да ви попитам относно съня, тъй като от няколко дни имаме сериозен проблем с дневния сън. Преди поне успявах да я приспя на ръце и спеше предимно гушната или в люлката. Сложех ли я в леглото и след 5-10 минути се събуждаше. Но от няколко дни дори на ръце не иска да я приспивам и започва да плаче много. Вече и в люлката не иска да заспива. В чудо се виждам… хубавото е, че поне навън в количката спи, както и в момента я нося в раницата и е заспала.
При вас случвало ли се е подобно нещо? Много се надявам да е само период.

# 618
Мами, след фиаското с кърменето, ми се ще да се подготвя за захранването, има ли някъде адекватно събрана и систематизирана информация онлайн във вид на статия, може евентуално и видео, които препоръчвате. Навярно се досещате, че няма да имам възможност да чета книгата на Маги Пашова. Може би ще изгледам уебинара й, но книга, докато съм легло (малко бавно зацепих Вики, като го беше написала, но ми харесва) - абсурд, мога да чета само на телефона. Не ми се ще да е нещо супер рекламно, примерно уебинар за дадена марка пюрета.

И нали не пускате клипчета на телефоните си за бебетата, не се вкарвайте във филма на бейби тв и песнички от телефона. Моето има екранно време, като го пускам на бабите по месинджър, като е по корем или му пускам камерата да се гледа. За мен 3-4 мин са им достатъчни, но те почват и страничен разговор с мен и надуват гламата на бебето. Отделно гледам понякога половин час тв, докато го храня, но мн ме дразни как се увеличава звукът на рекламите и той става неспокоен.

# 619
Явно всички имаме проблеми със съня. Ние сме същите, но вечерта и от няколко нощи не успявам да я успя. Преди заспиваше на ръце и след 10 мин я оставях в некст то ми- то и спеше, само потпувахме от време на време дупето, докато заспи дълбоко. Сега е просто АД.. Къпим я, следя интервала на будуванията, гледам да е нахранена, сменен памперс и удобно дрехи, също така я оставям на гимнастиката преди това, разхождам я преди нощния сън, за да е по-лесно успиването, но не става. В момента, който се опитам да я успя тя започва да реве истерично, а и се спи реално. Подавам бибата и започва още по силен рев. Накрая мъжът ми започва да я разсейва с една играчка, докато засмуче биберона и затваря леко очите и започва самото приспиване, което е около цял час, та и повече 🤯

# 620
Толкова бях щастлива, че заспиваше в 22:30 и се будеше в 6:00, и то какво стана!? Снощи направо ме побърка с 4 събуждания с рев и ядене по 30 мл през нощта. Направо като новородено. Дано не ми повтори същата серия и тази нощ.

Иначе преди кроях едни планове как ще се върна с гръм и трясък на работа след първата година. Наистина не знаех колко е наивна идеята. Сега се чудя как, по дяволите, ще се случи след втората и още повече - как ще оцелея с едни никакви пари през въпросната втора година. Искам си на работа, обаче имането на дете е страшно несъвместимо с професията ми - няма откъде да извадя нечовешки сили, за да издържа, нито пък как да направя денонощието 40 часа, за да смогна.

# 621
Някъде бях прочела, че  бебето трябвало да има  5-7 начина на приспиване, да не свиква само с един начин. При нас е обратното сега, яко се спи, не че и преди да е имала проблем със съня, снощи направи рекорд 7,5 часа без да се събужда, иначе през ноща спи по 5-6 часа. И днес с толкова нощен сън как ще наваксаме с яденето? Аз мисля, че я пренатоваряам с активностите, опитвам се да ги понамаля, защото докато е будна, аз не я оставям почти сама и все нещо правим. Вчера например е бърборила с баща й близо полвин час, а и не спира сама иска, вечерта доста побудува (то не беше разговор с баба по вайбър, активна гимнастика, бебеносене, песни, играчки), може би и затова толкова дълго е спала. При нас събуждането напоследък първо почва с мляскането на ръцете, като разбере, че нямат мляко, чак тогава почва да реве, но аз вече толкова леко спа, че се събуждам от мляскането и. 😀 Днес направо заспа директно след яденето. На работа не бързам да се връщам, не ми липсва, доста ми е натоварена,незнам как ще оцеляваме втората година, финансовата част сигурно ще ни притисне в един момент. Но с такова работно време от 9 до 18, натовареност, работа през официалните дни и лятото 6 дена в седмицата, няма опция никаква от в къщи не мисля, че ще мога да си гледам детето. Ще трябва най -вероятно да си търся нова работа, но да не казвам голямата дума, има време до тогава, сега ми е супер и се наслаждавам на майчинството!

# 622
Да се обадя като "момиче в чужбина" за забелването: питах с първото дете и акушерката и педиатъра дали има нужда да правя нещо. И двамата категорично казаха да не пипам. Педиатърът си проверява на профилактичните (които при нас даже не са всеки месец), баткото отдавна приключи въпроса, сега ще следи малкия, но аз вече си знам че няма нужда да правя нищо.

Инхалаторът ни не знам какъв се води, не е и изобщо толкова скъп. Ползвали сме го само с физиологичен разтвор и силно се съмнявам тук доктор да ми изпише лекарство за инхалация. Доколкото знам, особено за децата препоръчват инхалатор пред тенджера, поради високата температура и дразненето за кожата.

Ушичките нито ги пазя особено, нито ги подсушавам специално. При подсушаването на бебето с кърпата колкото са се изсушили толкова им е.

Въздухът ни и без това е прекалено влажен, даже взех абсорбатори понеже наистина е проблем вкъщи, но засега ефектът от тях е минимален. Напоследък от проблемите с квартирата се замислям за местене, а изобщо не ми се разправя.

За работата - уеб програмист съм, много си обичам работата, работя от вкъщи с плаващо работно време, шефът ми даже в прав текст ми е казвал, че не му пука от къде и по кое време ще работя, щом работата е свършена. С първото дете по стечение на обстоятелствата си се върнах аз на работа веднага след 8те седмици след раждането. Вярно на 30 часа на седмица, ама се чувствах гадно, че не мога да отделя качествено време на детето. Затова сега решихме, че ще си изляза нормално в майчинство, почти без да работя (имам уговорка да покрия отпуските на колегата), но като гледам, има вероятност пак да си се върна по-рано. При нас обаче майчинството се оформя по-различно и си представям, че има значение. Баткото ми тръгна на ясла на 2г и малко, така че доста време сме си изкарали както можем с работа и дете вкъщи.

Екранното време на бебето и у нас е ограничено до разговори с роднини, които така или иначе не са всеки ден. Това ми напомня, като забременях с баткото си говорим с едно семейство познати, и коментираме, че бебето няма да зяпа детски толкова малко. Майката беше категорична, че аз съм щяла да се пречупя и да му давам, и сме щели с таткото да се караме, защото те не виждали колко е натоварващо. Аз още тогава й казах, че у нас таткото ще подаде първи, ама тя не ми вярваше. Е така и стана. Бебето беше дали има и на 2 месеца, когато баща му за пръв път реши да му пусне детско, защото съм го оставила в него за малко. И до сега, баща им повече позволява филмчета на баткото, аз вече не го ограничавам напълно, но изключително рядко му пускам, през останалото време го занимавам с други неща и той не е недоволен. С баткото обаче направих грешка да му пускам песнички от ютуб в началото на захранването, за да не ми се върти във всички посоки търсейки нещо интересно. Бързо обаче се поправих и нямаше сериозни последствия.

За захранването не мога да препоръчам литература, аз пак ще се оставя на акушерката ми. Захранването на първото дете мина чудесно по нейни инструкции и сега със сигурност няма да си правя други експерименти. От сега казвам, със сигурност ще имаме разлики и някои неща за някои може да са налудничави, но ако ви е любопитно ще споделям по-нататък (сега имам някакви частични записки от преди 3г, ама ще се оплетем с тях)

По темата със спането, вчера ми дойде имейл, че пак влизаме в скок, а то май една седмица е имало между предния и новия като гледам картинката. Аз упорито пробвам различни варианти, въпреки че не смея много големи промени на прилагам, защото нощния сън все още ни е добре. Днес обаче бях на зъболекар от 10.30 и така се падна да е малко след първата дрямка, при което очаквах пълен интервал на будуване докато сме там, а нямаше как да не е той с мен. Да, обаче той заспа в 10.50 и спа почти 3 часа като го прехвърлях обратно в колата, после от колата в количка в магазина, после обратно в колата и накрая вкъщи. Скоро не сме имали такъв сън при който да го прехвърлям и да не се буди, а и 3 часа... В крайна сметка се събуди гладен, дадох му да суче и взе да ми заспива на гърда. Чак се замислих от какво може да е. Свалих го обаче от гърдите си нормално и се разсъни, сега е доволен и игрив. Имаме още известно време и трябва да идем в градината, ще помагаме на децата да си сглобят фенерите за един празник.

# 623
  • София
И при нас нощният сън се разбута. Бях я докарала до положение да заспива към 21ч и да спи до 5-6ч, което беше приказка. Мислех, че веднъж постигнеш ли го и край. Да, ама не. Почна да става в 00ч, после 3, 6ч и накрая става окончателно към 7. Ужасно просто. Единствената утеха ми беше, че реално не се събуждаше. Само промърморва и като ѝ дам за суче се наяжда и продължава да спи, дори не отваря очи реално, ама мен това какво ме топли, като аз съм си събудена. Triumph Лека по-лека измествам храненията и в момента  сме на 21ч, 2ч, 6ч. След 6ч поспива още час и към 7 се събужда игрива и весела. Надявам се да избутам ставането в 2 лекичко и да остане само то, че и през деня има смущения в дневния сън и с домакинската работа, разходките и т.н. почват да ми падат батериите.

И аз се интересувам от литература за захранването. Засега съм изгледала само едно видео, където обясняваха как да свикнеш детето със столчето, приборите и т.н., за да не е стресиращо. Също ми е интересно да споделите дали ще замразявате нещо за захранването. Дадоха ми две домашни тикви и се чудя дали да замразя малко и как - на парчета или на пюре директно.

На работа не мисля да се връщам скоро. Две години ще си ползвам със сигурност, мислим и за второ бебче, ако ни се получи де, защото първото отне доста време. Според АГ на годинката на бебка можем да почнем опити. Така, че работата хич не ми в приоритет. Някой ден като се върна, обаче мисля, че ще ми е добре, защото съм от 8 до 16ч. (което е плаващо), почивам си уикенда и официалните празници и имам 40 дни отпуск, като цяло е доста съвместима с гледане на деца и не мисля за я сменям.

# 624
Аз захранвах дъщеря ми по схемата на Ирина Владимирова. Има доста нейни уебинари качени в уoutube.
https://m.youtube.com/watch?v=JMGJq__wF-o

Сега пак ще действам по същата схема. Всичко е много логично, аргументирано и добре обяснено.  

Педиатърката на последната консултация показа как да го забелвам, каза че до 8 месеца трябва да е забелен. Да правим процедурата всяка вечер след баня, ако пропуснем щяло да залепне/зарастне пак. Няколко поредни вечери го “забелвахме” и се отказах. Четох доста информация по темата и реших, че може да му навредим повече отколкото да му помогнем.

Редактирам:
Ние проблеми с нощния сън нямаме, защото нямаме нощен сън 🤣. Яде си като новородено в 1/2 и 5/6 часа и това е. Три нощи спа от 22/23 до 5/6 и после пак се върна на режима си..до кога ще е така не знам.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 16:03 от NI_CI

# 625
Темата за забелването на момченцата е една от най-конфликтните между педиатри, акушерки, родители и всички други околни разбиратели. Давала съм ухо на аргументите и на двете страни, но в крайна сметка за себе си го определих като варварска практика, особено ако ще трябва да го практикувам сама у дома. Мисля да оставя нещата на природата, а ако се окажа в грешка, медицинско лице да извърши необходимото, при това под анестезия. Мисля, че достатъчно болка причинявам на детето с това, че все аз го държа докато го имунизират. Страхувам се, че в някакъв момент ще започне да свързва неприятните неща с мен, а веселата част да е запазена за баща му и за бабите. Ами не ми е това мечтата.

И въобще вътрешното ми убеждение е, че природата си знае работата, когато се касае за здраво дете. Няма нужда да се намесвам с радикални действия. Сега да не си помисли някой, че отричам ваксинацията, кръвопреливането и зъболечението Simple Smile

# 626
За инхалаторите:
Обикновените са по-евтини и работят само с физ разтвор.
Компресорните са по-скъпи и работят с определени лекарства.
Използват се от настинка до различни белодробни заболявания + ларингити. При децата най-често са засегнати дихателните пътища и почти винаги предписват инхалации.
Тенджерите за толкова малки деца не се препоръчват, поради риска от изгаряне.
В инхалаторите не се слагат масла, билки и тн.
За мен е топ покупка. Помагал е на цялото семейство. На каката и върши страхотна работа при задна хрема. Бебето сега е със сополи и отново това е един от малкото варианти за тази възраст.

# 627
  • Пловдив
Баткото го пуснах на ясла на 13м и малко. Финансово не ми е толкова водещо, защото разликата от втората година майчинсто и заплата ми отива в гориво и ядене, както се казва. Не вярвам и да я увеличат осезаемо заплатата.
Ще видим има време, предпочитам пак малък да го пусна, за да има време да се адаптира, да свикне с госпожите, да създаде рутина и да не му е стрес градината.

Захранването ще си го систематизирам като с баткото. Започвам със зеленчуци, плодове, жълтък, месо, риба, глутен по схемата: овес-ръж-ечемик-пшеница, млечни.
Важно е зърнените храни да се киснат в хладка вода, бобовите в топла, ядките и семената в хладка. Като се плакне всичко без чиата и ленените семена. Кисненето е различни часове спрямо културата.

Често телевизорът ми е фон с някой криминален сериал. В телефона имам приложение с бял шум, звуци от природата и т.н.
Песнички също пускам.

# 628
Пробвали ли сте с повиване? Последната седмица имаше драми със заспиването и решихме да я повием - заспа за няколко минути с носене, но все пак доста бързичко и спи до сутринта! Та, сега това вече ни е ритуалът - топла баня, масажче, после кърмене, носим я малко да се оригне, повиваме като пашкулче и заспива КАТО БЕБЕ! 😇😀😀

# 629
  • София
Вече на няколко пъти чета, че се притеснявате, че детето ще ви помни с лошото. Няма такава опасност. Вкъщи аз съм лошото ченге, така се бяхме разбрали с баща им още от самото начало. Защото той не искаше децата да изпитват страх от баща си. Въпреки, че аз съм по-строгата, децата са дълбоко привързани към мен и ме търсят за всичко. Мама си е мама и никой не може да я замени.
Аз също работя от вкъщи, работното ми време е от сутрин 6.00 до 15.00, синът ми тръгна директно на градина на 3 и половина. Много беше трудно да работя с тодлър на главата, но в един момент свикнах. И все пак не препоръчвам. Засега смятам да си ползвам цялото майчинство. Другото ми занимание е преводач с рядък език, там е ако има поръчки само, което се случва рядко, то ми е като хоби повече.

Общи условия

Активация на акаунт