Пубертетът при момичетата до 14 години

• 24 072
  • 484
  •   1
Отговори
# 45
  • Бургас
Засега такива песни не пеем. Обаче зяпаме клипове как да се сгъват дрехи в ръчен багаж, как да се почиства лице, как да се правят разни неща с ръце като например моливник от сламки и един куп други подобни глупости.
Много говорим, наистина много, но не знам колко време още нашето влияние ще има връх над влиянието на съученички и влогъри.
Родителски контрол на телефона има. Влиза в ютуб през телевизора, не ползва детски профил, а влиза като гост, съответно там няма ограничения по възраст. Направо не знам вече как да се сборя с тези технологии, които ме атакуват отвсякъде Simple Smile

# 46
Аз виждам спасението в промяна на средата и хубаво училище с изисквания за добро поведение. Моята е в 4ти клас в момента, предстои смяна другата година, след 7ми клас евентуално отново. Още в първи клас много се колебах дали да я запиша в кварталното училище или в центъра, като идеята ми беше, че в училището в центъра децата са от най-различни квартали и няма да може да формира среда. Все пак я записах в квартала, прецених, че 1-4 клас е малка и няма да залитне по пороци и кофти среда, но вече я виждам, че се има за голяма и че започва да се влияе, какво остава след две-три години когато започнат да излизат заедно и след часовете. От обкръжението й има две момичета, които харесвам и две, които не харесвам, знам ли я към кои ще се прилепи повече. Брат ми беше палавник и хич не се зореше в училище, перместиха го след 7ми клас в училище също така западнало като неговото, но го преместиха на всяка цена. Към ден днешен твърди, че това е най-доброто, което е можело да му се случи, защото е излязъл от средата на кварталните момчета, вижда какво стана с техните животи и какво с неговия. Иначе моето момиче учи много, добра е, много амбициозна, още няма телефон. Най-тийн нещото което прави е, че се затваря да гледа и танцува на песните на Бляк Пинк. Чувствително е увеличила времето в ютуб, но аз го следя защото на таблета е логнат моя акаунт и от време на време проверявам историята на гледанията. Гледа танци, клипове с рисуване и майсторене, но и доста една лейди Даяна и баце Сандеф. Знае, че последните не ги харесвам, но не ги и забранявам, допускам тази малка доза простотии.

# 47
Лошото е, че технологиите са голяма част от живота им и трябва да ги познават..не знам как можем да ги ограничим, а и навлизат все повече и в образованието, и в професиите.
Аз се опитвам да им давам отпор с достатъчно ангажиране и със странични дейност, но май е обречена кауза..т.е. ще трябва да си минат и през това. И ние бяхме така, но на по- късен етап сякаш.

# 48
И ние сме ограничили екранното време с родителски контрол. Ваканциите има час, през учебно време 30 мин. Проблемът при нея е, че попадна в много слаб клас, разбирайте деца на родители, които нямат мотивация децата да учат, буквално ходят без домашни, неподготвени и родителите са Ок с това. Класната се помъчи да изисква повече, не се получи и сега е буквално на санитарния минимум. Тя се чувства много знаеща и полага някакви малки усилия, не ме разбира като искам повече и обяснявам, че в един по-добър клас, с тези си знания и време, което отделя за учене, ще е посредствена ученичка. Тъй като се опитвам да следя, до колкото мога, какво учи и знае…има си сериозни пропуски и затова започна и уроци, защото по математика е належащо. Все повтарям, че ако от сега му изтърве края, в 5ти клас ще й е много, много трудно. Така или иначе догодина ще я местим, надявам се да попадне сред учещи деца или поне повечето да са такива. Да има конкуренция и да се старае повече, за да постигне добри резултати. Все й казвам, че не ми пука за оценки, може и 4 да има, но знае ли нещото, това е достатъчно. Случва се човек да се притесни, да не напише нещо, което знае или да не може да го каже, важното е да ги има знанията, не оценката. Не знам обаче до колко ми приема думите.

# 49
  • Бургас
Radeva-87, бяхме така с голямата дъщеря. След четвърти клас отиде в математическа гимназия, с деца по-умни и по-напред от нея, съответно имаше конкуренция и това я мотивира.
Много е важна средата, тя дърпа. Дори и най-мотивираният ученик ще се омързеливи, ако не трябва да полага усилия и ако обкръжението е под неговото ниво и родителите са Ок с това.

# 50
  • Северозапада
Но в провинцията нямаме чак такъв избор с училищата. В нашия случай 2 училища по 3 паралелки. Има всякакви деца - и по-слаби и по-умни във всеки клас. Сега в 5 клас и една незаинтересована класна са им сложили, защото и това не знаехме при записването.

# 51
Моята вчера ми постави въпроса дали може да гледа сериала "Приятели". Нейна приятелка, много скромно дете и отличничка, го гледала и майка й разрешавала. Познавам се с майката, не е хич либерална и ме очуди. Вие какво мислите, каква е подходящата възраст за "Приятели", сигурна съм, че ще й хареса, но ме спира, че се говори доста за секс, от друго страна те не са малки деца и секса не е тема табу.

# 52
  • волно калдъръмче
Давай всичко, за което ти поиска разрешение и е разумно. Децата имат много як барометър за кои неща се иска позволение и за кои е по-добре да не се пита. Да ги подготвим за времето, когато няма да питат за нищо, е ключовото.

# 53
  • Бургас
Възрастовото ограничение на сериала е 13+. Аз не бих разрешила на дете, ненавършило 13 г. да го гледа. Дразни ме и прекомерното сексуализиране на уж детските сериали. Гаджосването се представя като едва ли не най-важната тема в живота, а то не е. Четох едно прекрасно интервю по темата на учителя Теодосий Теодосиев, който също повдига темата за секса, любовта и успехите в живота и съм 100% съгласна с него. Когато цялото общество, медиите и обкръжението ти казват, че най-важно е да имаш гадже, да си хубав и харесван и това се представя като най-висша ценност, няма как да очакваме нито спортни шампиони, нито големи постижения в учението.
Доказано е, че южните нации, които принципно отдават голямо значение на секса и физическите дадености, в икономическо отношение са далеч назад.

https://egoist.bg/teodosij-teodosiev-za-konspiratsiite-morala-in … a-tsennosti-dnes/

# 54
  • волно калдъръмче
Повече книжки, по-малко телевизия.

# 55
Имаше един период, в който по някакъв канал даваха Приятели точно около времето, в което приготвяме вечеря и слагаме масата, та и детето е гледало серии. За мен сериалът е забавен, свързаните със секс коментари не мисля, че въобще ги разбира към момента. А и не са водещи в сериала. Нямам проблем с това да гледа серии.

# 56
Дъщеря ми е на 13 и половина.  От миналата година се заглежда в сериала. Не виждам нищо шокиращо в него.  В училище вижда и научава по-вулгарни неща.

# 57
Ох, не знам. Много книги чете, много учи, супер съвестна и амбициозна е, нямам какво повече да искам от нея в това отношение. Няма телевизор в стаята, няма телефон и не се тръшка да има, единствена от класа си. За пръв път поставя въпрос за гледане на нещо за големи хора. Не знаех, че има ограничение 13 години, търсих такава информация, но не можах да открия. Първата ми реакция беше Не, много си малка. Но после се замислих, че спрямо това, което чува и вижда от други места и най-вече в училище, този сериал сигурно е като "Лека нощ, деца". През ваканцията загледахме малко от сериалите уж за деца и тийнове, не им помня имената, но са ужасни, гаджета, крясъци, истерии, далавери, надцакване, интриги... дори анимациите са отвратителни и като се замисля сега, "Приятели" ми се вижда къде къде по-добре. Мъжът ми е против, той също много се притеснява от сексуализирането във все по-ранна възраст, но той се напряга даже като носи чантички и гердани, иска да е малко дете колкото се може по-дълго, а тя си расте и мечтае за обувки с токчета.

# 58
Приятели е от 90те. Няма телефони, няма интернет, от време, което те не познават и не разбират. Когато хората си говореха помежду си, има диалози и много смях. Далеч не виждам нищо вулгарно, дори темата за жената лесбийка на Рос е засегната само заради комичните сцени, в които попадат. Интимните сцени, до колко въобще ги има, няма голота. Да, има целувки, но аз не приемам целувката за вулгарност. Целулава съм баща им пред тях, няма да изпаднат в шок от това.

# 59
  • Бургас
Не знаех, че има ограничение 13 години, търсих такава информация, но не можах да открия.

https://www.max.com/bg/bg/shows/friends/52dae4c7-2ab1-4bb9-ab1c-8100fd54e2f9

Въпросът не е в това има ли сексуални сцени и голота. Естествено, че няма. Но разговорите за връзките, сексуалността, гаджетата и т.н. са 90% от сценария. Не съм съгласна, че 90% от живота ни трябва да се върти около това.

Често гледаме заедно филми в HBO, има доста добри детски и тийнейджърски, но основно европейски. С приключения, със смях, с комични ситуации. Да, има и сюжети за гаджета в тях, но не са основната част от сценария.

Общи условия

Активация на акаунт