Пубертетът при момичетата до 14 години

• 36 262
  • 702
  •   1
Отговори
# 690
Всичко е напълно нормално, децата растат и започват да отвоюват права и територии. Да бъдат по- самостоятелни, да имат свои интереси.
Ние да сме до тях и да знаят, че могат да споделят, ако и когато нужда. Напоследък слушам много подкасти от психолози за тийновте и в много от тях намирам себе си и дъщеря ми.
Препоръчвам да чуете този:

https://youtu.be/quXjLOGQGCw?is=mo39ywVs03iHFXQE

# 691
18 часа лятото за мен е твърде рано, те тогава излизат. За мен тая рутина с вечерянето в точен час е убийствено скучна. Колкото и задружно семейство да сме. Децата имат нужда от свобода и своята среда. И аз искам да стои все с нас и да ни разказва деня си, но това не е естествения ход на порастването според мен. Всяка възраст трябва да носи промяна със себе си, понякога и навиците се променят.

# 692
Че то какво да ви разказва детето, ако цял ден е било с вас 😄
Di Soleil, случайно след твоя пост го написах, не конкретно към теб.

# 693
  • София
И аз само да споделя личен опит, разбира се, не е здължително да се случи същото, но и моето семейство беше "така правим ние" яде се в точен час и всички заедно(всички демек мама, татко и аз), страшно дразнене, когато започнах да го пропускам(а това се случи късно, може би на 17), често ядях по 2 пъти вечеря, защото първо бях хапчвала с приятели, но после щеше да има драма и ядях пак. Та мисълта ми е резултатът: в момента имам 3 деца, ненавиждам яденето заедно на маса и всеки яде когато и каквото му се иска. Другото, което ненавиждам е да ям на маса и ям основно на дивана. И понеже и тв беше забранен през повечето време, държа да е пуснат през цялото (когато малкият го няма), дори да не гледам. Сигурна съм, че може би децата като ораснат пък ще правят обратното, защото нали- всеки нещо му остава, което му е липсвало. На мен ми липсваше свободата...та нещата рязко се променят, но на различни години, аз съвсем се ребелнах на 20. и оттогава изобщо не се разбираме с нашите- по никакъв повод.

# 694
  • varna
Голяма ми дъщеря беше на  17г., когато я заподозрях, че пуши. 2-3 пъти намирах цигари, тя отричаше да са нейни, били на приятелки. И така.... към този момент, вече на 21г. съм сигурна, че не пуши.

# 695
  • Бургас
Семейната вечеря е традиция, която не искам да изоставям, макар че напоследък се случва, заради различния ни график.
Но това е времето, в което сме заедно, без телефони и си говорим си за всичко.
Може да не е в точен час, може някой да е ял по-рано, но да седне само за 15 минути и да прави компания, когато всички сме се прибрали и се хранят останалите, пак е нещо.
Има множество проучвания, според които съвместното хранене и споделяне подобряват здравословните навици при децата, намаляват рисковото поведение, тревожността и депресията при тийнейджърите.
Но сте прави, че не трябва да се превръща в наказание, или задължение.
Но това е едно от малкото неща, на които държим у дома и се стараем да го спазваме, всички.

# 696
Ние също вечеряме заедно. Но както казва Tintina,ако някой се е нахранил по-рано сяда при нас да си говорим. Може лятото да вечеряме в 19 часа и да излезем след това. Случвало се е многократно. Но тийнейджъра има приятели, те имат семейства. Той вижда друг пример и извлича само позитивите за него, от този пример. Нашата работа е да обясним с кое, нашите разбирания са по-добри, но и да променим донякъде и нагодим ситуацията към него. Не да правим каквото иска разбира се, но да му покажем че правим някакъв компромис, заради него.
Абе сложно е. Само разбрах, че с категоричност, изискване и без диалог, няма да стане.

# 697
Ех, сигурно е интересно и с такива деца! Моята трябва да и напомня да свири, ако иска да не бъде описана от уроци и тогава се активизира да свири 😃
А за друго да питам вие как действате. Разрешавате ли им на вашите деца да ходят с лак за нокти? Моята е на 12, в 7ми клас е сега. През лятото за първи път у приятелка се беше намацотила с лак - всеки нокът в различен цвят, беше хем смешно и криво, хем весело. Аз тогава си казах "какво пък толкова" и и подарих два цвята - синьо и розово да си ги комбинира, но и казах, че може само през ваканцията.
Сега тръгна на училище и иска да се лакира, но аз не го възприемам дете в клас и с лак. Не и разреших и се разбрахме само през ваканциите засега..
Иначе къси нокти би поддържала,  но на едната ръка пуска дълги, заради китарата.. Но дечко е още.

# 698
Да, разрешавам. Добро облекло, светъл лак за нокти, дори лек грим разрешавах на тази възраст. Дори съвсем лек маникюр. В нашето училище няма униформи, децата се обличат шарено и на всеки както му харесва. Не виждам общо с успеха и вниманието в час.

# 699
Къси, оформени нокти, телесен или бледорозов, обикновен, не гел лак може. Спирала и гланц може. Гол корем, къси панталони, къс клин от найковете не може на училище, скъсани дънки също. Трябва да уважава училището и учителите си, сега лятото както пожелае да ходи.

# 700
Не,не и разрешавам да си лакира ноктите и да се гримира.На 12г.е.

# 701
  • Бургас
Разрешавам, но не в училище.
А и тя така се гримира, че все едно не е.

# 702
На дъщеря ми не и давам никакви химии да си слага по ръцете и лицето

Общи условия

Активация на акаунт