Въпрос за стерилизация

• 769
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте!

Нова мама съм и имам нужда от помощ.
Бебчето ми е на 5 дни. Храни се от гърда, но понякога имам нужда да облекча гърдите и използвам помпа. Проблемът е че след като стерилизирам частите на помпата ги вадя върху чиста кърпа, но те не изсъхват с часове наред. Дори снощи си направих експеримент. Стерилизирах, извадих ги върху кърпа. Ами на сутринта още бяха мокри, а знам че да седят мокри дълго е отлична среда за развитието на микроорганизми и евентуално може да доведе до гъбички. Цедя се, но не смея после да ѝ давам събраната кърма защото не знам дали помпата е стерилна действително. Притеснявам се че когато стане време за шишета и биберони те няма да са стерилни реално, а не ми се дават отново пари за стерилизатор с функция сушене. Моля за съвет как да изсъхват по-бързо или да споделите опит вие какво правите в такава ситуация. Също така бих искала да знам по колко време са стерилни нещата.

Благодаря предварително!

# 1
Защо ти е да даваш изцедената кърма ако попринцип суче ат теб? Цеди се щом гърдите са препълнени и хвърляй,давай после да се суче от гърдата . Ако даваш изцедената кърма а гърдите стоят пълни накрая ще се наложи само да цедиш ,защото детето няма да иска гърдата. Казвам всичко това кято кърмячка вече 2 години . Кърми си бебето изцедената кърма хвърляй.
Също не прекалявай с цеденето за да не си дакараш хипер лактация .
За сушенето на помпата не мога да кажа нищо, стерилизирах в ереда да бутилки . аз хвърлях кърмата или избърсвах с кухненска ролка,но кърма от шише не е пил никога моя син . Щом си имаш кърма,  давай ❤️ успех с кърменето
П.п. има тема специално за кърменето Бързи въпроси на тема кърмене ,може да пишеш там за в бъдеще ако имаш проблем

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 10:19 от Radii :)

# 2
Здравей,
Как стелиризираш?
Само ги вариш в гореща вода или си имаш стерилизатор?
Аз полвам стерилизатор на Авент и стерилизирам в микровълновата. Частите на помпата и шишетата реално минават през пара и като ги изкарам след няколко минути винаги са изсъхнали, независимо каква е температурата в стаята (и лято и зима).

# 3
Казвам какво аз правех и защо, макар че цедях на ръка, само 2-3 пъти с помпа.

На помпата ми изрично пишеше да не се стерилизира след първото ползване. Реално частите, които имат досег с кърма не са толкова много. Само хубаво измиване с отделна гъбка и гореща вода. Гърдите ви също не са стерилни Simple Smile И не трябва. Освен, ако няма някакво имунологично заболяване не само, че не е проблем, ами е и полезно за бебето да се среща с околната среда. Няма проблем да ги ползвате мокри, ако не отворите стерилизатора са стерилни 24ч, ако решите да стерилизирате. В изискванията за дарение на кърма в полза на недоносени и болни бебета изрично пише да не се суши допълнително. Щом е ок за тях, значи е ок и за здраво бебе.

За шишетата и бибки е друга бира според мен. Не съм давала от шише, но щях да си ги стерилизирам докато давам, не само до 6 или 12м, до колкото обикновено се стерилизира. Самите колектори, в които събирах кърма, когато се налагаше, стерилизирах веднъж дневно, същото бих правила и с шишетата. Личен избор, с който не ангажирам никого.

За Гъбка ползвах такава, която мога да пера на много високи градуси и перях на 2-3 дни макс. Не съм фен на еднократните не-рециклируеми варианти, когато мога да ги избегна.

# 4
Здравей,
Как стелиризираш?
Само ги вариш в гореща вода или си имаш стерилизатор?
Аз полвам стерилизатор на Авент и стерилизирам в микровълновата. Частите на помпата и шишетата реално минават през пара и като ги изкарам след няколко минути винаги са изсъхнали, независимо каква е температурата в стаята (и лято и зима).

Inferiya, благодаря! Добър съвет!

Hristiaa, имам парен стерилизатор.

Radii, не ми се иска да хвърлям защото не съм сигурна дали ѝ стига количеството, което изяжда. Уж е спокойна, храни се горе долу на равни интервали от време. Просто ми е грях да хвърлям кърма защото не знам как да стерилизирам. Бих могла например да събирам и замразявам хипотетично, просто искам да знам че действам правилно със стерилизацията.

# 5
Можете да събирате и ако сте от София да дарите, ако не ви е нужна или поне не цялото количество Simple Smile
Само внимавайте да не си докарате хипер лактация.

# 6
С парен стерилизатор малко странно ми се струва, че частите на помпата не изсъхват сами като ги изкараш. Или не ги изкарваш да се сушат веднага? Аз оставя ли стерилизатора и 2 минути само като е готов и не изкарам частите веднага, после наистина не изсъхват бързо.Или може би те предимно са изсъхнали, но остават малко капчици само? Ако е така, няма смисъл да ги забърсваш. Все пак тези капчици са от парата и са си стерилни.
Иначе и аз съм с 2 ръце за запазването на кърмата. Ако не смяташ да я даряваш и мислиш да замразяваш, после винаги ще ти потрябва -за каши или палачинки или други. Само си отдели специално място във фризера и си я надписвай.
Успех!

# 7
Няма нужда от толкова стриктна стерилизация, особено щом става дума за кърма. Гърдите ви все пак не са стерилни, нормално е да се сблъсква с някакви микроорганизми детето, животът не е стерилен. Второ дете кърмя и не съм стерилизирала помпи. В упътването им изрично пише да не се стерилизират. Нищо им няма на шишетата ви, събирайте си кърмата. Също за кърменето от гърда, постарайте се да останете само на гърда, без цедене, и ще ви става все по-лесно кърменето за напред.

# 8
Няма нужда от толкова стриктна стерилизация, особено щом става дума за кърма. Гърдите ви все пак не са стерилни, нормално е да се сблъсква с някакви микроорганизми детето, животът не е стерилен. Второ дете кърмя и не съм стерилизирала помпи. В упътването им изрично пише да не се стерилизират. Нищо им няма на шишетата ви, събирайте си кърмата. Също за кърменето от гърда, постарайте се да останете само на гърда, без цедене, и ще ви става все по-лесно кърменето за напред.

Благодаря, Фрезия. Аз я храня само от гърда, но уви понякога усещам напрежение и имам нужда да цедя. А и в крайна сметка така или иначе замразявам изцеденото, така че май наистина не е голяма драма че не са сухи частите.

# 9
Цедих доста време. Помпата я прибирах в хладилника между цеденетата, като се събереше за контейнерче, замразявах. Миех веднъж дневно под течаща гореща вода.
Не съм стерилизирала нищо, не съм чакала да съхне.

Общи условия

Активация на акаунт