Трудова книжка

• 710
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте! Може ли да се започне работа без трудова книжка първоначално? Примерно да се даде няколко дена по-късно?

# 1
Да, може. Тя е нужна на новия работодател за изчисление на трудов и професионален стаж преди започването. Най-вероятно вече сте им изпратили копие от нея. Всички знаят, че предишните работодатели понякога забавят подготовката им, така че няма да е проблем това закъснение.

# 2
Благодаря!

А като имаш няколко трудови книжки, как го изчисляват този стаж? 🤔

Да, може. Тя е нужна на новия работодател за изчисление на трудов и професионален стаж преди започването. Най-вероятно вече сте им изпратили копие от нея. Всички знаят, че предишните работодатели понякога забавят подготовката им, така че няма да е проблем това закъснение.

# 3
Реално имаш една с продължения. Не им е лесно на пейрола, така че изчисляват стажа от всички. Друг вариант е да получат справка от НАП за трудов и осигурителен стаж (не помня точно каква е). Вече от юни 2025 всичко ще е електронно (уж) и няма да има такива притеснения с предоставянето на книжки.

# 4
Стаж вече се признава само в същата сфера, а при някои само в компанията и само на същата позиция.
Не е фатално да се започне без ТК.

# 5
Доколкото знам скоро дори няма да има нужда от трудова книжка. Всичко ще бъде онлайн.

# 6
Това докато не го видя, не го вярвам Grinning Не че нещо, ама от десетина години  все ще е "скоро" да ги няма вече тия ТК...

# 7
  • София
Здравейте!

Трудовата книжка не мога да я опазя по никакъв начин. От 2018та съм сменила сигурно четирима работодателя и за всеки съм си купувала нова трудова книжка, не е било проблем.

Януари започвам в нова компания и те изискват да си възстановя трудовата книжка. Обадих се в Инспекция по труда и това означава да принтирам Приложение номер 2 няколко пъти, да отида при всеки работодател на място да ми го попълнят (в 7 дневен срок), после да занеса всичко това в Инспекцията, за да ми я възстановят. Трябва да започна новата работа на 14ти Януари, нямам идея дали ще успея да събера всички необходими данни в този срок.

Въпросът ми е, нужно ли е всичко това, ако предишните ми работодатели не са то изисквали? Като говорим за големи и легални отвсякъде фирми.

# 8
А защо си хвърляте старите трудови книжки? Съобщиха в новините по телевизията, че трябва да се пазят.
 Нищо че от юни 2026 г.  трудовата книжка става електронна.

# 9
  • София
Не ги хвърлям, губя ги 😃 Имам прекрасния навик да прибирам неща някъде, за да не изчезнат и после да забравя къде точно съм ги прибрала.

Общи условия

Активация на акаунт