Любители на котки - Тема 199

• 28 549
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
Интересен казус. Аз бих си помислила, че може да е епилепсия. При епилепсията също на епизоди се повтаря "странно" поведение с неспокойство и дори агресия. Защо не си направиш една консултация с д-р Бобадова от Добро хрумване?
Направи си и клипчета на поведението.
Другото, което предлагам, като експеримент, е да вземете другарче на котето и да видите как ще се промени поведението. Това е натурални феромони за котката.

# 616
  • До морето...
Аз без да налагам мнение, от това което чета,ме навежда на мисълта,че не е изключено проблема да е поведенчески. Явно,когато вечер всички се приберете вкъщи и започва да търси внимание, а може и да не са се успокоили напълно хормоните все още след последната кастрация.
От друга страна, бих се консултирала с добър ветеринар за евентуален физически проблем.
Дано по-скоро намерите решение.

# 617
  • До хладилника, който обичам
Аз имам проблем със Закари.Много са игриви и двамата /винаги по сами,обаче/ последната година,но Закари открито си напада Сакура.Обикновено,след като си легнем,а тя не се е качила още до нас.Слушам кански звуци от долу.Сакура се качва по най-високите места  и съска от там.Често намирам кафява козинка.Притеснена съм Мисля,че е ревност Обръщам нарочно внимание на Закари,но не мога да игнорирам Сакура,когато ме моли да я галя и винаги пристига Зак,дори и да е спял някъде си
Пробвала ли си с успокоителни? Капки на врата, лакомства, спрей, дифузер? Аз съм за всичко коз, като има проблем.
Двете котки вкъщи са постигнали доста добро съжителство, въпреки че не са приятелки, не спят заедно, и Минка редовно иска да играе и се яха на Цура (която е по-дребна) да се борят. Цура не отказва, но и не проявява сама желание, тя е като цяло по-деликатна натура и предпочита да се гонят, без да се хващат. Така че слагам още дифузер в хола, където основно спят. А по-рано също капех капки на врата на Цура и ѝ давах успокояващи лакомства.

# 618
Интересен казус. Аз бих си помислила, че може да е епилепсия. При епилепсията също на епизоди се повтаря "странно" поведение с неспокойство и дори агресия. Защо не си направиш една консултация с д-р Бобадова от Добро хрумване?
Направи си и клипчета на поведението.
Другото, което предлагам, като експеримент, е да вземете другарче на котето и да видите как ще се промени поведението. Това е натурални феромони за котката.

Благодаря! Няма други признаци, характерни за епилепсия, а и това поведение продължава с часове. Имам клипчета, но за съжаление не мога да ги кача тук. За другарчето сме го мислили, но може да има и обратен ефект, а няма как да го махнем, веднъж вземем ли го.

# 619
Какъв по-обратен ефект да има? Simple Smile
За епилепсията - не е задължително котката да се премята и гърчи. А може и да го прави и вие да не знаете. През нощта - докато спите, през деня - докато е сама... Една камерка си сложете, за да видите какво прави 24 часа.
Можеш да качиш клипчето в ютуб и да копираш линка тук, може пък някой да открие някакви сходства...

# 620
Какъв по-обратен ефект да има? Simple Smile
За епилепсията - не е задължително котката да се премята и гърчи. А може и да го прави и вие да не знаете. През нощта - докато спите, през деня - докато е сама... Една камерка си сложете, за да видите какво прави 24 часа.
Можеш да качиш клипчето в ютуб и да копираш линка тук, може пък някой да открие някакви сходства...

Разбирам, но често сме при нея по цял ден и я наблюдаваме. Идеята с камера е добра, за да видим мяука ли в тези часове и когато ни няма, но не знам това дали ще помогне с нещо.

Мисля, че с този линк трябва да се види.
https://youtube.com/shorts/fa3s6pRSpss?si=Bmnzas-PDKfeiVdi

# 621
  • Варна
Да ви питам вашите котки повръщат ли вода? Напоследък 2 пъти се случва в рамките на няколко месеца, повърната само вода с малко пяна. Все едно е пил твърде бързо вода и я е повърнал. Други симптоми няма.
По принцип не. Но тук в рамките на 10 дена днес повърна за трети път. Първия път не съм го чула, спяла съм, намерих повърнато на 2 места с мека топка косми. След няколко дни нямаше косми в повърнатото, само течност. Днес обаче беше страшно. Чух го и скочих.... изкара огромно, много твърдо 'нещо' от косми, буквално не можах да го разчупя. Ужасно.... От понеделник почнах да му давам малцова паста, не знам доколко ще е ефективно. В момента сменя козина и нали е чистник, явно си я изяжда в голямо количество. Опитвам да я махам но като цяло успявам само по гърба и гушката. Уж е късокосмест но корема му е рошав и дългокосмест и не позволява достъп там.
Ще го видя как се храни и май ще ходим до докторката... днес от сутринта не е ял много.

# 622
Виждам само много гръмогласно мяукане, но не останалите признаци, търкаляне, специфичното заставане в поза за покриване?
С капки на врата, успокоителни лакомства може би опитай? Капки слагам на Beaphar аз, но действието им е доста по-кратко от рекламираните 3 седмици, оценявам го на 7-10 дена аз, и после най-добре ново накапване.
Консултация с бихейвиорист, ако ветеринарят здравословно нищо не намира.

# 623
Виждам само много гръмогласно мяукане, но не останалите признаци, търкаляне, специфичното заставане в поза за покриване?
С капки на врата, успокоителни лакомства може би опитай? Капки слагам на Beaphar аз, но действието им е доста по-кратко от рекламираните 3 седмици, оценявам го на 7-10 дена аз, и после най-добре ново накапване.
Консултация с бихейвиорист, ако ветеринарят здравословно нищо не намира.

Благодаря! Да, главно е мяукането и драскането по стената, дивана и всякакви повърхности. Намирам капки с билки и такива с феромони. Вие какви използвате и срещу какво поведение ви помагат?

# 624
  • Между гори и планини
Това не е разгонено коте, нещо друго го мъчи.
Иначе е голяма красавица!

# 625
Благодаря! Да, главно е мяукането и драскането по стената, дивана и всякакви повърхности. Намирам капки с билки и такива с феромони. Вие какви използвате и срещу какво поведение ви помагат?
И аз като Доня Череша смятам, че не прилича на разгонване, въпреки че е видимо неспокойно котето.
Ползвам на Beaphar calming spot-on капките. Имам и спрей за повърхности на същата марка. Лакомствата с успокояващ ефект (поне така се водят) са на Scrumbles, Chillz - взимала съм и на Beaphar. В дифузера съм пробвала различни марки, последно взех на Comfort Zone, защото на Feliway много скъпо ми излизаха. Те са взаимозаменяеми пълнители и стават на самия дифузер. Ако котката е само домашна и няма проблем с каишки, съм виждала и успокояващи каишки също, не съм проверявала в детайли дали са от саморазкопчаващите се само.
Поведението, което 'лекувах' беше присъединяване на нова котка, която е пълно перде, не признава граници и лично пространство и като цяло е прекалено дружелюбна и меганахална, ако има замесена храна или ласки, към нормална котка с резервации към новодошли. Избегнах недружелюбното поведение с плавно запознаване, размяна на миризми и т.н., но исках по-топли отношения и дружба между народите, което почти постигам близо година по-късно (10 месеца). Иначе по-голямата котка е като цяло по-обрана в поведението си, но не е неспокойна и т.н., и прие новодошлата, сега целя дозатопляне на отношенията в идеалния случай, но и така да остане, е съвсем приемливо.

# 626
Аз не мисля,че има нещо тревожно.Котките са нощни ловци.Закари често реве гърлено вечер и особено обича баня и коридор,където им аповече ехо.Реве силно,после търи като кон от край до край на къщата и след няколко обиколки ляга да спи. Сакура понякога прави същото.Освен това,не забравяй,че котките са традиционалисти и си държат на навиците.И за мен е поведенчески проблем.
Бу,каишки,масла и дифузер слагах,когато ги запознавах.Бяха на по година и половина големи.Сега си спят заедно,понякога Зак я ближе,често Сакура го ближе,търсят се,но Зак изтерясва по-често в последно време и я гони да я напада.Не знам защо тя му се остава.Всъщност,тя е по-безстрашна от него и има доста по-опасно никти от него.Но е кротка.Само се катери по най-високите места и гледа от там и ако Закари прекали и според нея,му съска. Никога не съм ги виждала,защото го правят зад гърба ми.Когато ме чуват да слизам,Закари я оставя и отива да се крие,защото е наясно,че е в грешка и ще се карам.

# 627
Аз не мисля,че има нещо тревожно.Котките са нощни ловци.Закари често реве гърлено вечер и особено обича баня и коридор,където им аповече ехо.Реве силно,после търи като кон от край до край на къщата и след няколко обиколки ляга да спи. Сакура понякога прави същото.Освен това,не забравяй,че котките са традиционалисти и си държат на навиците.И за мен е поведенчески проблем.
Бу,каишки,масла и дифузер слагах,когато ги запознавах.Бяха на по година и половина големи.Сега си спят заедно,понякога Зак я ближе,често Сакура го ближе,търсят се,но Зак изтерясва по-често в последно време и я гони да я напада.Не знам защо тя му се остава.Всъщност,тя е по-безстрашна от него и има доста по-опасно никти от него.Но е кротка.Само се катери по най-високите места и гледа от там и ако Закари прекали и според нея,му съска. Никога не съм ги виждала,защото го правят зад гърба ми.Когато ме чуват да слизам,Закари я оставя и отива да се крие,защото е наясно,че е в грешка и ще се карам.

Проблемът при нас е, че не е понякога, а абсолютно всяка вечер от година насам, иначе не бих се притеснявала. Вероятно е поведенчески, да, защото само дифузер с феромони е помагал.

Бу, Много благодаря за предложенията! Не се бях сещала, че в amazon е доста по-изгодно, а и има голямо разнообразие. Задължително ще пробваме.

# 628
Да ви питам вашите котки повръщат ли вода? Напоследък 2 пъти се случва в рамките на няколко месеца, повърната само вода с малко пяна. Все едно е пил твърде бързо вода и я е повърнал. Други симптоми няма.
По принцип не. Но тук в рамките на 10 дена днес повърна за трети път. Първия път не съм го чула, спяла съм, намерих повърнато на 2 места с мека топка косми. След няколко дни нямаше косми в повърнатото, само течност. Днес обаче беше страшно. Чух го и скочих.... изкара огромно, много твърдо 'нещо' от косми, буквално не можах да го разчупя. Ужасно.... От понеделник почнах да му давам малцова паста, не знам доколко ще е ефективно. В момента сменя козина и нали е чистник, явно си я изяжда в голямо количество. Опитвам да я махам но като цяло успявам само по гърба и гушката. Уж е късокосмест но корема му е рошав и дългокосмест и не позволява достъп там.
Ще го видя как се храни и май ще ходим до докторката... днес от сутринта не е ял много.

То космите ясно, аз имах предвид само вода да повръщат...случвало се е 2 пъти досега и то в рамките на 2 месеца, ама е странно.

# 629
Моята трицветка спи цяла нощ, обаче сивият котарак през нощта се активира, търчи, играе, вилнее, мяука. Свикнали сме му и не му обръщаме внимание. Сутрин разтребвам и събирам от пода 'играчките' му, някои дори не знаем откъде ги е измъкнал. Ходи и рови из цялата къща, ловува Grinning

Общи условия

Активация на акаунт