Бързи здравословни въпроси и отговори – 48

• 27 598
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
На този етап няма конкретен протокол. Доколкото знам, личните лекари изписват разни имуностимулатори, както при всички други вируси - Авирон, Протектил, от този тип. Ако не е почнат имуностимулаторът при първите симптоми, изписват Изопринозин по схема някаква.

Температуропонижаващи само в случай, че температурата е над 38 градуса - ако е под нея, няма смисъл да се приемат.

# 136
  • до най-прекрасния мъж
Щом има положителен тест, вероятно симптомите не са от днес. По принцип лекуват симптоматично+Изопринозин. Но като гледам на дъщеря ми как го изписват дори за сополи, не знам доколко е адекватно да се самолекува.

# 137
Имуностимулатори не е удачно да се приемат при КОВИД.

# 138
  • Бургас
Имуностимулатори не е удачно да се приемат при КОВИД.

И аз така знам. Един от проблемите при Ковид беше, че при някои хора имунната им система реагираше прекалено силно и правеше нещо, които се нарича "цитокинова буря". То по принцип не е много удачно да се вземат силни имуно стимулатори, защото някои хара правят алергични реакции заради свръх стимулиране на имунната система.

А аспирина съвсем не е задължителен.
Авирона така и не разбрах защо стана толкова попурярен - водорасли и хумус. Маркетинговия отдел на Неофарм трябва да получи големи бонуси, защото не се сещам за друга добавка (да, добавка е, а не лекарство), която за толкова кратко време да стане такъв хит.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 00:56 от Irene Adler

# 139
Добре, а леля ми нещо напъва да съм й давала антибиотик, това адекватно ли е? Не е ли рано ако няма по сериозни симптоми и не е предписано от лекар? За утре да взема просто авирон рапид и аспирин протект?

# 140
  • Бургас
Ако леля ви има язва, гастрит или някакъв подобен проблем по-добре не й давайте аспирин.
Ако леля ви не е много зле, може да изчака до понеделник да я види лекар.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 10:57 от Irene Adler

# 141
Добре, а леля ми нещо напъва да съм й давала антибиотик, това адекватно ли е? Не е ли рано ако няма по сериозни симптоми и не е предписано от лекар? За утре да взема просто авирон рапид и аспирин протект?
Тя може и да "напъва", но за какво й е? Антибиотик разбирам ако се насложи след някакво време и бактериална инфекция, но първите дни като е само вирус какво ще морите с него?
За без такива екстри общо взето симптоматично, няма специален протокол за ковид. Топли течности, витамини, почивка... Авирон и аз съм със смесени чувства, пих го и аз като боледувах защото ЛЛ ми го написа но дали нещо направи и до ден днешен не мога да кажа.
Ако вземете Авирон на лелята и не е вземала досега, предупредете я че прави изпражненията черни, да не се шашне ако не го очаква. Друго дали върши не знам но този ефект е сигурен и изглежда доста драматично.
Аспирин също не бих без да го е назначил лекар, особено при по възрастен човек дето вероятно взема и други лекарства.

# 142

Антибиотик се пие само при налична бактериална инфекция някъде. Тя се доказва с проба, взета от съответното място, където има оплаквания (гърло, нос, ухо и т.н.) от лекар или лаборант, след което се изписва по антибиограма. Такива самоволни назначавания водят само до резистентност на бактериите при леля Ви, има опасност в един момент нито един антибиотик да не й действа при банални бактерии, ако се "лекува" в този дух.

Ако няма задух, много упорита висока температура и е на себе си, може да изчака до понеделник, когато ще се обадите на личния лекар, за да обясните състоянието й. В противен случай, ходете в спешно някъде. Но не й давайте по нейно настояване антибиотици или други лекарства, изискващи лекарско предписание, защото тя така е решила.

# 143
А аспирина съвсем не е задължителен.
Аспиринът, Натаспин или антистенокардин е задължителен. Едно от най-ужасните действия на този вирус е сгъстяването на кръвта. От това си отиде сума народ. Най-вече по-възрастни хора. В момента мой познат е в болница с тромбоза, усложнение след ковид.

# 144
Ами само температура имаше но даже и това нямаше вчера като си тръгнах. Добре си беше. Ако не е фатално да изчакаме до понеделник най добре че не искам на моя глава да й взимам неща за които не съм наясно.

# 145
Авирон и аз не съм убедена, че върши работа. Не бих го пила втори път.

# 146
Здравейте!
Моля ви препоръчайте добър гинеколог, който лекува полов предавани инфекции и възпаление на таза, където и да е в България! Спешно е!

# 147
И аз друг път съм казвала за Авирон. Пробвахме го цялото семейство още преди да нашуми заради Ковид. ЛЛ го изписа заради друг вирус който тръгна при един от нас и да предпазим тогава уж детето. На никого не помогна - нито да кара леко, нито другите да се предпазим. За мен абсолютно боклук.

# 148
  • Бургас
А как точно очаквате да ви предпази Авирона. Да стопира вируса на мига ли? Вижте какво съдържа.

Аспиринът, Натаспин или антистенокардин е задължителен.

Да, много хора имаха пробреми с тромбози. Но и много хора имаха кръвоизливи заради прекаляване с тези лекарства и вземането им без нужда. За това е нужно първо да се направи изследване и ако съответните показатели са завишени тогава да вземат такива лекарства.

# 149
Не, аз вече не очаквам нищо...Иначе много добре знам какво съдържа, чела съм и състава и за какво е всяка една съставка и си обясних как никаква работа няма да свърши, но бях купила пробвахме. Но е факт, че се изписва от лекарите с цел, да направи протичането на заразения по-леко или да предпази другите да не се заразят и от моя опит нито едното не се случи.  Никъде не съм казала да стопира вируса на мига Wink .

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 11:45 от mibobo

Общи условия

Активация на акаунт