Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 28 558
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 275
Ако чакате доказателства като в математиката, то и самият Бог да ви се яви, пак няма да повярвате.
Да ми се яви Бог е толкова вероятно, колкото да оживее литературен герой. Това е плод на въображението и там си остава.
Проблема е, че се явява в такъв момент от живота на човека, когато не остава време да нацвъка две изречения в БГ Мамма - "видях литературния герой. Истински е"... 😏  🤣🤣🤣

# 1 276
Абе как става така – на мен няма да ми остане време да кажа, че съм видял литературния герой, ама на теб ти е останало време не само да го видиш, а и да разкажеш кога, как и защо се явява?

# 1 277
Математиката не е наука,а инструмент на науката.

Не са открити скелети или фосили доказващи еволюцията,което означава че тя не съществува.

Атеизмът също е вид религия. Атеистът вярва,че Бог не съществува.

# 1 278
  • София
Смело говориш за наука. Но няма и ред вярно в горното.

# 1 279
Тогава защо няма Нобелова награда за математика? Няма именно защото тя не е наука.

# 1 280
Защото Нобел е ревнувал от най-големия математик по негово време и категорично е забранил да има награда за математика.
Без майтап.

# 1 281
Атеизмът не е вяра, а липса на такава. Както тишината не е вид музика, така и атеизмът не е религия.

# 1 282
Атеизмът не е вяра, а липса на такава. Както тишината не е вид музика, така и атеизмът не е религия.
Това е агностицизъм. Виж в речниците какво означава.
Атеистът отрича съществуването на Бог,но без да представя доказателства за това,което означава че е вяра,че не съществува.

# 1 283
Твърдението „няма Бог“ не изисква доказателства, освен ако някой не тръгне да доказва, че има. Не е нужно да доказвам отсъствието на нещо, за което няма никакво доказателство за съществуване. Ако трябва да те убедя, че имам невидим дракон под леглото тогава е моя работа да ти го докажа, а не твоя да ми доказваш, че нямам. Ако тръгна да вадя някакви доказателства, чак тогава ти можеш да се опитваш да ги обориш.
И агностик е този, който допуска съществуването, но не е сигурен. А аз отхвърлям вярата във всякакви богове.

# 1 284
Твърдението „няма Бог“ не изисква доказателства, освен ако някой не тръгне да доказва, че има. Не е нужно да доказвам отсъствието на нещо, за което няма никакво доказателство за съществуване. Ако трябва да те убедя, че имам невидим дракон под леглото тогава е моя работа да ти го докажа, а не твоя да ми доказваш, че нямам. Ако тръгна да вадя някакви доказателства, чак тогава ти можеш да се опитваш да ги обориш.
И агностик е този, който допуска съществуването, но не е сигурен. А аз отхвърлям вярата във всякакви богове.
Постът ти е пълен нонсенс с яки противоречия. Значи няма "никакви доказателства за съществуването" на Бог,понеже...няма! Yum Все едно да твърдиш,че няма извънземни понеже няма никакви доказателства за съществуването им. Как да има доказателства,като е невъзможно да ги установим със 100% точност...?!
А за съществуването на Бог има хиляди обосновани предположения,(да използвам този полицейски термин). Любовта например. Само не казвай,че Любовта е само химия...

# 1 285
Ами именно това твърдя, че няма доказателства за съществуването на богове, защото наистина няма. За извънземните не мога да твърдя, че не съществуват, понеже на Земята има живот и е възможно да има и на други места, но засега няма доказателства, че съществуват и съответно не мога да твърдя, че съществуват. Мога обаче да твърдя с пълна увереност, че еуоките от планетата Ендор не съществуват, защото са плод на човешката фантазия точно както боговете.
Колкото до хилядите обосновани предплоложения. Първо, че са хиляди не означава нищо - милиони са вярвали че Земята е плоска и Слънцето се върти около нея. Предположения изобщо не е равно на доказателства, а че нещо е обосновано означава, че е подредено добре логически, а не, че е вярно. А любовта  е химия и неврология и определено не е доказателство за съществуване на богове, убеден съм, че е съществувала при много животни далеч преди хората да започнат да създават боговете.

# 1 286
Нямам нужда да вярвам в дракони, феи, ангели и всякакви подобни митични същества за да живея и да помагам на другите хора да живеят пълноценен живот.
Чела съм Библията ( т.е Книгата) - старият завет си е баш "Игра на Тронове", чела съм и много други "божествени"  книги на другите религии. Гръцката и римската митологии са ми от любимите. И други - Рамаяна, Махабхарата, Щумерските, Северноамериканските митове са доста странни, а австалийските са много, много странни ... Интересни са ми от антропологична гледна точка и по-скоро разказват историята и мисленето на хората които са ги писали.

Ако ми се наложи да имам религия - бих избрала будизма.

А да, какво ме прави атеист - ами вселената си работи и без нуждата от разни богове и други подобни. Това, че не знаем достатъчно кое, как и защо ... да, нормално е, някой ден ще научим.
И тогава ще ни трябва нов свят, който не познаваме. Simple Smile

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 23:18 от VeViV

# 1 287
  • Пловдив
Я пак, нямало Бог, понеже вселената си функционирала и без Него? Нелогично твърдение. Нямам намерение да ви убеждавам, а само мога да ви посъветвам да прочетете книгата на Валентин Велчев с математическите доказателства, че зад създаването на вселената стои разум.

Много сте убедени, а не допускате ли, че е възможно да грешите?

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 21:51 от svetlana manoleva

# 1 288
  • София
Може би нямаше да има атеисти, ако не им се повтаряше непрестанно за Видовден, за деня на разплатата, и ако не се налагаше настойчиво една религия над всички останали – включително и върху хора, които очевидно не я приемат и не желаят такава намеса в личното си убеждение.
Най-големият оксиморон, с който аз като християнка все още не мога да се примиря, е как църквата едновременно проповядва, че Бог е вселюбящ, а в същото време твърди, че ще накаже невярващите. Защо религията, която говори за любов, трябва да плаши с наказания хора, които не са сторили зло на никого – просто защото не вярват? Не е чудно, че все повече хора се дистанцират от религията. Аз съм християнка, но това не означава, че ще се прекланям пред църковни институции, ще участвам в шествия, ще постя или ще следвам правила, които нямат нищо общо с любовта, състраданието и смисъла, който самият Бог би вложил.
Парадоксално, но точно най-ревностните религиозни често са най-голямата антиреклама за собствената си вяра и религия, а после се чудят за атеизма. Сега предстои въвеждането на задължителен час по религия – и ще видим как ще се променят масовите нагласи. Ако досега младите просто нехаеха за църквата, от утре ще започнат активно да я отблъскват в ежедневието си и да я презират. Защото нищо не предизвиква отвращение така, както насилственото налагане на нещо, което би трябвало да идва от сърце.

# 1 289
  • Пловдив
Точно това е, което и аз не харесвам в религията, че налага, осъжда и нейните послания се опитват да ти покажат колко си грешен, как трябва да се биеш с камшик едва ли не. Но...това не сваля Бог от пиедестала, това са просто някакви хора, които като всички, могат да грешат. Разлика между вяра и религия. Бог има и без религия.

Lunna sonata, ще ви кажа какво мисля. Защото хората (отново някакви хора, които се превъзнасят) тълкуват Библията както си им харесва. Бог е дал свободна воля на хората и не че ще накаже невярващите (понеже не са узрели и успели да повярват), а онези, които по дела се отдалечават от Него. Които избират да са срещу Него с това, което правят и не се покаят за това. Не че Бог ще ги линчува и затрие, те сами се затриват съгласно законите, по които функционира вселената. Не е добре да се тълкува буквално.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 22:26 от svetlana manoleva

Общи условия

Активация на акаунт