Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 16 208
  • 1 218
  •   1
Отговори
Има много теми за тези, които вярват в Бог. Реших да направя и една за атеистите. При вярващите съм забелязала, че има някаква наследственост по отношение на това дали вярват в Бог. Дали при атеистите е така - наследен ли е атеизмът или е придобит? Какво прави хората атеисти? Хората с по-висок интелект ли са склонни да са атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден, пускайки се по течението, за да не са аутсайдери от всеобщата еуфория? Признавам, че аз съм атеист и празнувам тези празници. Правя го просто защото ми харесва духът на празниците, стоенето у дома и топлината на трапезата.

# 1
Според мен атеист звучи много хард. Едва ли има човек, който хич пък във нищо да не вярва. Мисля, че в наше време трудно някой може да вярва по начина, по който са вярвали преди десетилетия и векове. По време на моите ученически години ни учеха, че религията е създадена с манипулативна цел. Вкъщи ми обясняваха, че не е точно така, но никой не е задълбавал, за да не взема са кажа нещо в училище и после родителите ми да си имат ядове, все пак трябваше да живеем в онези времена. И аз мисля, че е много по-трудно да станеш силно вярващ, ако не си възпитан така от детството си.

# 2
Нещата не са толкова прости или ясно разграничени.
Аз празнувам тези празници по причините, изброени и от теб.
Кръстена се и се определям като християнка като форма на принадлежност към определена група хора.
Иначе не съм нито атеистка, нито индоктринирана вярваща. Определям себе си за агностик.

# 3
Хората с по-висок интелект ли са склонни да са атеисти?

Това много ме разсмя и същевременно отказа да дам своите 5 цента по темата! Laughing

# 4
Според мен категоричността да се наречеш атеист и да отричаш всичко, което не виждаш и не знаеш, въобще не говори за интелект, камо ли висок.

# 5
Направих си проучване лично за мен, от къде тръгват тези традиции, християнски ли са или не, нуждае ли се Господ от тези празници и след повече от година в търсене на информация в достоверни източници, направо изтрезнях от резултата, а толкова много ми харесваше атмосферата на тези празници.

Оказа се, че Господ не се нуждае от тях, защото корена им е езически и е плод на атеистки практики и вече и с комерсиални насочености и вместо да си мислим и да се покланяме на истинския Господ, ловко празниците са ни Го подменили с някакъв фалшив и захаросан Бог.

Опитах се да синтезирам по кратък отговор, защото темата е обширна, но може да се направи следния извод...

Че всеки който празнува тези празници е атеист, невероятно но факт.

# 6
  • София
Аз и мъжът ми не сме вярващи в чисто религиозен смисъл. На Великден боядисвам яйца просто защото го приемам като традиция. Бъдни вечер не отбелязваме, тъй като не сме фенове да ни се налага какво да ядем и какво не. Коледа е ден за подаръци и нищо повече.

# 7
Аз празнувам и Коледа и Великден, приятни празници са ми и като подготовка, и затова, че се събираме. И аз не обичам някой да ми нарежда какво да ям, но пък още от детските си години имам спомени от постните трапези и питката с паричка. Баща ми 2-3 дни след празника ядеше постните манджи. Казваше, че месо ядем всеки ден, а това е веднъж в годината.

# 8
Моето семейство сме атеисти. Празнуваме религиозните празници заради традицията.

Според мен категоричността да се наречеш атеист и да отричаш всичко, което не виждаш и не знаеш, въобще не говори за интелект, камо ли висок.
Не знаеш какво значи атеизъм, това е липсата на вяра в съществуването на бог/богове. Не значи да не вярваш в нищо. Повечето атеисти, които познавам, са такива, защото са прочели Библията, за разлика от масата вярващи. За себе си съм си направила извод кое показва по-висок интелект.

# 9
Според това проучване аз като не празнувам никакви празници съм най силно вярваща. Невероятно! Joy

# 10
Естествено, че знам какво е атеизъм и помня как го пропагандираха по комсомолските събрания.

# 11
Според това проучване аз като не празнувам никакви празници съм най силно вярваща. Невероятно! Joy
Да илиза че точно вие сте угодна на истинския Господ и не съгршавате в това отношение пред Него...😊... а празнуващите т.н. християни са приспани в голяма заблуда.
И можете да сте сигурна, че в това отношение не грешите и имате Неговата милост и благоразположение.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 22:09 от Latyka

# 12
Станах атеист, защото вярата не ми донесе нищо. Не казвам, че Господ е бил длъжен да ми изпълнява желанията, но просто не намерих добавена стойност в молитви или сляпа вяра. В последствие, с годините, все по-крещящо ме дразни манипулативната цел на религиите, без значение коя точно, всичките са с цел вкарване в някакви граници, подчинение и подобни. По принцип лошо няма в спазването на даден морал, но не мисля, че това трябва да се диктува по такъв начин, това трябва да се възпитава, защото е правилно, а не защото ще се случи нещо лошо с душите ни.
Празнувам, спазвам някои традиции, но в църкви не ходя, не се кръстя, не паля свещи. Празниците са за семейството и близките, за хапване, за настроение, никога не съм ги свързвала с нещо религиозно. Имам малко дете, на което нито ще натрапя религия, нито атеизъм, нито пък ще я кръстя, преди да каже че иска. Това е нещо лично и всеки си преценява има ли нужда от религия или не, не смятам за правилно да се наследява по какъвто и да е начин.

# 13
Latyka, бъркаш двата щата. Оставаш си вярващ щом вярваш с някакви божества, не е нужно да си християнин, мюсюлмани, будист и етц. Езичниците са тези, които не вярват в определена религия, ама това не ги прави атеисти.

Иначе, с две ръце за мнението на Черна страница.

# 14
  • София
Естествено, че знам какво е атеизъм и помня как го пропагандираха по комсомолските събрания.

Не мисля, че знаеш, защото атеист означава да не вярваш в божества, а не да не вярваш в нищо, което не виждаш Simple Smile
Казвам го като убеден атеист, който вярва в много неща, които не се виждат. Просто не в измислени богове;)

Общи условия

Активация на акаунт