Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 28 443
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 30
  • По света и у нас
Аз не вярвам във висши сили а по-скоро в нещо като Матрицата и колективно то съзнание. Примерно на няколко пъти се е случвало, да си поръчам да ми дойде някой определен човек - и такъв човек да ми се появи веднага или в следващите няколко дни до седмица най - много. Най фрапантния случай беше - плащам данъците и разбирам, че има градски данък който не ми е бил одържан към $500. Направо все едно ми отрязаха крайник. Ядосах се и си казах на ум : къде е тоя Кмет, само да ми падне! В същия ден - беше петък - звъни един приятел и ме кани да излизаме. Отивам в заведението и на нашата маса ми беше представен Кмета! Считай, че това е милионен град а не някакво село,  че аз нямах почти никакви приятели никакви контакти - нова съм, в Америка! Ако не го бях помислила с такова парещо желание да му се развикам на тоя кмет, нямаше да го видя същата вечер.

# 31
Какви са тези странни теми, все едно някой пише статия и иска да му дадем всички гледни точки.
Тя па твойта тема нали е много интересна - "Имате право да определите идеалния човек за връзка с вас с 3 думи, какви биха били тези 3 думи?"
Иначе доста изчерпателно отговаряш.

# 32
  • По света и у нас
Като те гледам следиш ми темите нещо, че чак и ги цитираш! Значи са ти интересни.

# 33
  • София
Когато за патриарх подготвахя човек с прякора "Ники Ролекса" ще разбереш защо хората са атеисти. Joy Църквата е абдикирала и опетни и вярата, и религията.
Не бих казала, че хората с по-висок интелект са атеисти. Всичките учени, с които атеистите се опитват да оборят вярата, всъщност са били християни - Нютон, Дарвин, Галилей, Коперник.

# 34
Като те гледам следиш ми темите нещо, че чак и ги цитираш! Значи са ти интересни.
Ни най малко даже. Следя в Нови какво има там и темата ти е най отгоре. Не е ли близко до акъла?

# 35
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Някъде прочетох, не помня къде, как като се прокарвали християнството у езическите народи са насложили "Великите" християнски празници на местата на езическите.
Коледата с коледарите е всъщност ритуал за плодородие. Младите мъже ходят, пеят и бодат земята с гегите си. Момата, като го хареса, му нанизва колайче на пръта. Хем е леко цинично, хем е точно това - плодородието, оплождането, новото начало...
Великден е на пролет - да се облажим, и да съберем сили преди кърската работа. Човек за да работи цял ден на полето има нужда от сили.
Цветница/Връбница - младите момичета да оплетат венчета - да се види коя колко е сръчна, и да ги пуснат по реката - на която венчето е най-бързо, тя първа ще се ожени.

И тогава, като ги попрочетох тези твърдения, някак ми светнаха нещата. Подредиха ми се в главата.

Вярвам в някаква висша сила. Но не съм ѝ дала име.
Регилийте и според мен са поредният човешки инструмент за влияние и управление на масите. И в същото време, тези които проповядват на "раята" добродетели и пости, са най-греховни във всяко отношение... И в християнството и в исляма... Дръж си ти девствеността да си чиста, но отзад не е грях и може... Последно иска ли ти се или не ти стиска... И за да пълно лицемерието, дай да я убием майката на децата ни с камъни, че била поглднала друг мъж, или кичур коса се показал от забрадката...

Ми не. Мерси.

# 36
Не знам дали всички атеисти са гении, но повечето ми нискоинтелигентни познати са религиозни. Под религиозни да се има предвид да се споменава Бог през 5 минути като обаснение на всяко нещо в този живот, защото акъла и познанията им не им стигат да си обяснят по друг начин нещата. И често са агресивни в старанието си да ти наложат "вярата" си.

Аз вярвам в съдбата, в прераждането, в кармичните връзки и че наистина някои неща се случват неслучайно. Изключително антирелигиозна съм. Влизам в църкви и джамии, за да ги разгледам. Не понасям сещеници и разни там подобни, накичени със злата и излизащи от БМВ-та, да ми дават наклон в живота и да ми проповядват морал. Спазвам повечето празнични традици. Боядисвам яйца, защото са красиви и е забавно. Правим си елха за Коледа, Бъдни вечер, разменяме подаръци, защото е семейно, приятно и уютно. Последното неща, за което се сещам са Раждането и Разпятието на Христос...

Между другото самата история на Христос ми е интересна и съм гледала доста художествени филми за него. Може би, защото го приемам точно като художествена измислица..

П.с. Ислямът дори не ми се коментира...

# 37
Един човек определил се за безбожник(атеист), струва в Божиите очи много повече от един християнин който поради невежество и незнание е повод да се петни името на Бога и святостта Му.

За радост на някои атеисти , които не отхвърлят съществуването на Бог, но не Го приемат, понеже имат засилено чувство за истина, справедливост и разум, виждайки извратените християнски практики... искам да ги успокоя, че истинския Бог е преди всичко разум( мъдрост).

Всеки човек в различните фази на живота си приема за водещи различните проявления на Бога за да може да бъде оформен и обучен за целите и намеренията на Бога.

Едни Го наричат Учител, за друг е Баща, за трети Разум, за друг Истина и т.н. и т. н, защото Той има много имена, в крайна сметка ... “Всичко е от Бога и за Бога”.

# 38
Всеки човек в различните фази на живота си приема за водещи различните проявления на Бога за да може да бъде оформен и обучен за целите и намеренията на Бога.

Откъде знаеш какви са целите и намеренията на Бога? Честно.. Grinning

# 39
  • София
Целта на християнския Бог е да ни вземе Душата. Като тя принципно не е негова.

# 40

Откъде знаеш какви са целите и намеренията на Бога? Честно.. Grinning

Един атеист играе ролята на коректив на заблудения християнин, в крайна сметка Бог не иска и двамата да погинат и да бъдат доведени до покаяние и да се отвърнат от грешните си пътища... не сте ли чували, че Той твори и доброто и злото... ?!
Не сте ли попадали в лоша ситуация в която след време сте осъзнали, че злото е било за ваше добро?😊

# 41
  • София
Попадала съм 99 пъти в такава ситуация. За мен това е Равновесието на Вселената. Просто не може да съществува безкрайно зло, винаги трябва да има равновесие.
Иначе цялата Вселена ще рухне, със все фалшивите шефове.

# 42
Атеист съм. Не знам какво ме е направило такава, родителите ми не са вярващи, но не са ми натрапвали възгледите си, т.е не са ме учили целенасочено. Аз от своя страна като родител прецених, че особено за едното ми дете е важно и може да бъде и  животоспасяващо да го направя атеист. Второто само стигна до атеизма - един ден ми каза: "Мамо, нали има божи гроб, значи бог е умрял, а щом е умрял значи няма бог". Реших, че няма да навлизам в дебрите на християнството и да му обяснявам нещо друго.  Проявявам интерес към езическите религии, бих искала да науча повече за тях, уважавам ги повече. Великден го свързвам с шарени яйца и чукането с тях, но не му придавам религиозен смисъл - яйцата боядисвам, когато ми е удобно, козунак ям, когато ми се яде. Коледа отбелязваме заради децата, но също не ми носи емоции. За мен вълнението е новогодишната нощ - изпращането на старата година и посрещането на новата с надеждата да е по-добра, здрава, успешна...

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 10:52 от Mama Ru

# 43
Целта на християнския Бог е да ни вземе Душата. Като тя принципно не е негова.

Като едно малко необуздано, остроумно и будно дете си... Истинския християнски Бог няма да вземе НИЩО което не МУ принадлежи, Той е създател на свободната воля.

# 44
  • София
Ох, много е уморително да четеш за нечий въображаем приятел, който е баща на себе си.

Общи условия

Активация на акаунт