Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 28 454
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 45
Да затова на сила хубост не става!

# 46
Цитат на: RocИстинския християнски Бог няма да вземе НИЩО което не МУ принадлежи, Той е създател на свободната воля.
[/quote
Бог, ако приемем, че съществува, не е ли само един? Нима има истински и фалшиви богове? И кой определя кой е истински и кой фалшив/ неистински? Нещо не съм чула езически народи да се опитват да наложат на сила вярата си в техните богове, за разлика от християните и мюсюлманите. И всеки твърди, че той е правият. Кой им дава правото да налагат нещо на сила? Да убиват в името на своя бог?

# 47
  • София
То пък една хубост...

# 48
Ох, много е уморително да четеш за нечий въображаем приятел, който е баща на себе си.

Той баща, той майка и вси светии Joy

Един от ярките ми детски спомени е как една леля на моя прителка дойде у тях на гости. Вика искате ли да четем книжки и наизвади някакви детски книги за Христос. Почна да разтяга едно локуми, дъра-бъра... да съм била 1 клас.. спомням си, че си мислех, че е луда и говори някакви глупости. Нашите нямат касателство с моето отричане на религиите. Някак си от дете си знам, че има нещо много съмнително в цялата работа. Явно е един вид критично мислене. Аз съм математик, информатик човек. Обичах също физиката  в училище, ръка да пипне. Може би това също има връзка защо някой не вярва в Бог.

# 49
  • София
Интересното е, че още продължават митовете за насилственото налагане на Христа, но нещата са далеч по-различни. Примерно в Римската империя езическите императори са тези преследвали християнството, убити са милиони вярващи по ужасяващ начин, но това не пречи на разпространението на религията в империята, защото тя е различна от останалите в империята. Няма езическа религия, позната в Средиземноморието, която да обещава спасение, безсмъртна душа, надежда освен християнската, а сетне и исляма.

Скрит текст:
Бърз пример давам за религията на елини и римляни - в "Одисея" от Омир доста добре е описан живота след смъртта. В приключението на Одисей, който трябва да влезе в света на мъртвите (подземния свят), се среща със загиналия си боен другар Ахил, убит от Парис. Духът на Ахил е бил нещастен, защото в подземния свят няма нищо друго освен мрак и съжалява за избора си да отиде на война срещу Троя вместо да изживее другия живот, предсказан от неговата майка, в който ще е баща и дядо на внуци, но името му няма да се помни след смъртта на внуците му.
Та, до 4 век, без да има императори християни и политиката на империята да е била агресивна срещу християнството, тази религия успява да се разпространи сред повече от половината население на империята, а също и в Сасанидска Персия, където също са преследвали християните. До началото на 7 век и персите масово също са били християни, без насилствен път, тъй като техният шах е бил езичник.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 11:13 от Lunna_sonata

# 50
  • София
Ох, много е уморително да четеш за нечий въображаем приятел, който е баща на себе си.

Той баща, той майка и вси светии Joy

Един от ярките ми детски спомени е как една леля на моя прителка дойде у тях на гости. Вика искате ли да четем книжки и наизвади някакви детски книги за Христос. Почна да разтяга едно локуми, дъра-бъра... да съм била 1 клас.. спомням си, че си мислех, че е луда и говори някакви глупости. Нашите нямат касателство с моето отричане на религиите. Някак си от дете си знам, че има нещо много съмнително в цялата работа. Явно е един вид критично мислене. Аз съм математик, информатик човек. Обичах също физиката  в училище, ръка да пипне. Може би това също има връзка защо някой не вярва в Бог.

Горе-долу и при мен е същото.
Ако тръгна да вярвам в същество, което е баща на себе си, в жена, която е произлязла от ребро, със същия успех мога да вярвам в спагетеното чудовище или в триглав марсианец. Еднакво абсурдно ми звучи всичко това.

# 51
Е, то християните в Римската империя създават тайни общности и отказват да изпълняват законите, та явно поводи за преследване е имало - кой владетел ще остави хора, които не зачитат волята/ законите му или правят нещо скришно?
А насилствено налагане на християнството нима няма в Америките? И ограбване на местните също? О, да, те доброволно са се отказали от боговете си и богатствата си и са станали колонии на Испания и Португалия. А Африка? А гоненията на богомилите в християнска Европа? А Вартоломеевата нощ? Помаците в България всички ли свободно са приели исляма или са били принудени от обстоятелствата?

# 52
  • София
А борбите между протестанти и католици?
Абе въобще, забавно е било. Но тогава се е смятало, че ако си живял 40 г, стигат.

Между другото, се смята, че откакто съществува човечеството, са умрели 100 000 000 000 хора.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 11:29 от Rockstar

# 53
Все хубави и все интересни въпроси повдигате .... аз също търся отговорите им.

Доколкото ми е ясно и се опитвам да си го обясня, истинския Бог е постоянна величина, права константа нагоре, перпендикуляра се явява противоположност и пресичайки се в даден момент са страна на едно и също нещо, отдалечавайки си един от друга, пътищата им се разминават и водят на различни места, за себе си приемам че перпендикуляра е фалшивото.
Известно ми е че истинския Бог няма необходимост, убежденията и вярванята в Него да Ги налага със сила, Той може обаче чрез Святия си дух да се свърже с човешкия дух и да дойде от вътре убедеността на човека, друг е въпроса защото Бог запазва сувереното Си право дали иска да Го направи или не...
За сега толкоз да видим друг как мисли...🤔

# 54
Богатствата на католическата църква са баснословни, властта, която съсредоточава в ръцете си - също, на практика това е теократизъм. Проповядват смирение и морал, а развратът довежда до появата на протестанството. Или не ме гледай какво правя, слушай какво говоря.

# 55
  • София
Преследването започва, след като Нерон умишлено изгаря Рим и за по-лесно обвинява християните. По-късните императори ги преследват, защото Християните не ги зачитат като божества. Та, ето, че езичниците са тези, които са налагали със сила божествата си, най-вече това на императора.  
За помаците веднага ти отговарям - да. Филмът "Време разделно" за мен е сред престъпленията на онзи режим, тъй като се знае, че преписката, върху която ляга филма, е възрожденска фалшификация, срещу която са излезли вече десетки научни публикации от професионалисти от БАН. Цветана Георгиева има много добра статия по въпроса. Просто в империя на исляма, за да се изкачиш, трябва да си мюсюлманин. Християните плащат извънредни данъци, османците никога няма да ги насилстват да приемат исляма, за да се лишат от допълнителни пари.
За Америка - предвид завареното ѝ положение от европейците на масови войни между различните племена и ежедневни жертвоприношения на хора, за да задоволят слънцето, също масово са приемали религия, в която това не е нужно. Макар че е имало кланета на хора от страна на християните, а и светата инквизиция в Европа - също.
Богомилите изкривяват християнските учения и са саботирали умишлено държавите, в които се намират. Същото и за протестантите - поводът е религията, ала причините са изцяло политически.

И тук идва въпросът - защо заради политиката на някои дейци се обвинява вярата и религията? Иисус никога не е казвал да убиваш, най-вече да убиеш някого защото не приема неговото учение. Та, Христа няма нищо общо с политическите амбиции на корумпирани владетели и феодали/олигарси.

# 56
Бог е най-стария инструмент да се управляват масите с насаждане на вражди и страх. Като Бог е един, защо няма една религия? Какво да кажем за дрвевните римски богове, примерно. Седят си всичките в облаците и ни гледат какво правим на земята.. абсурдно е...

# 57
  • София
А Светата инквизиция? Това би трябвало да е оксиморон.

Въобще, много хора е избила вярата и е навредила много (в никакъв случай само християнството, другите религии и вярвания също са избивали хора).

# 58
А Светата инквизиция? Това би трябвало да е оксиморон.

Ми оксиморон е, логиката го доказва.

# 59
  • София
Императрица Елена е измислила всичко, за да закрепи Византия. Почти всички митове и реликви на християнството - кръста, божи гроб, мощи на светци, светците въобще, празниците...
Еленке, Еленке...

Общи условия

Активация на акаунт