Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 28 487
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 305
На кои места точно? В Африка например са много по-религиозни в сравнение със Западна Европа. Нивото на живот няма нужда от сравнение

# 1 306
На кои места точно? В Африка например са много по-религиозни в сравнение със Западна Европа. Нивото на живот няма нужда от сравнение

Неслучайно дадох като пример куп държави, ама кой да чете? Япония, Южна Корея, цяла западна Европа, САЩ, Израел......И латинска Америка, но те не са толкова развити.

Вчера на кръжока по астрономия се поздравихме с "Христос възкресе!"

# 1 307
САЩ са малко по-специфичен пример. Там религиозността зависи от това коя политическа сила е на власт

# 1 308
Моето мнение е, че ако един духовен водач наставлява хората да търсят Бога, да следват доброто, основните постулати човек да живее в мир със себе си и с другите, то тази информация е била именно свише от Бог.

Ох, пиле, в християнската вяра такива мнения те правят еретик...

САЩ са малко по-специфичен пример. Там религиозността зависи от това коя политическа сила е на власт

Не точно, нивата на религиозност не се променят толкова често, колкото политическата власт, макар като цяло да намаляват за последните 25 години.

# 1 309
Може ли да живееш пълноценно без богове? И да постигнеш към каквото се стремиш? Според мен може. И да си добър и да помагаш на останалите да постигнат своя потенциал? Пак може.
И т.н. Има много подобни въпроси, на които отговорът е - няма нужда от феи и дракони и ангели да ми казват какво е правилно и какво - не. Аз си знам кога върша нещо добро и кога - не.
Боговете са забавни и интересни като лупа за изучаване на човечеството и неговото развитие, но това може да се прави и без тях.

Но си ги харесвам де, като Мечо Пух, като Хари Потър ...
е, героите на Тери Пратчет ги харесвам повече.

Хората писали разни "божествени" книги просто са искали някой да обърне внимание на това което искат да кажат. Или да запишат разни събития и истории на родове и хора, и малко мистика
прави книгите по-интересни за четене. После други хора са ги взели много на сериозно, или просто така им е било изгодно. По лесно се манипулират хората които вярват в разни магически сили.

Повтарям се малко, но ...

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 17:44 от VeViV

# 1 310
Я, какво точно добро са донесли религиите, конкретно християнството и ислямът?
Донесли са разделение, смърт, борба за власт. Какъв принос имат към развитието на науката? Я да видим - прабългарите познават седем небесни тела, знаят, че слънцето е центъра, около който се въртят Земята и другите планети. Правят операции с отваряне на черепа, след който хората живеят. Строят каменни градове с водопроводи и система за централно отопление на дворците и богатите домове. Говорим за времето преди средата на девети век.
В същото време в християнска Европа - аутопсиите са забранени и хората умират от апандисит, защото лекарите не знаят за сляпото черво. Хигиената е на 0 - в Лондон излизат нощните си гърнета през прозорците. В Париж и Версай се къпят веднъж в годината, прикриват миризмата с парфюми и перуки и си отглеждат въшки. Чумните епидемии са точно запис лошата хигиена. Учени? Изгарят ги на кладата, защото твърдят, че Земята е кръгла и се върти около Слънцето.

# 1 311
Религията е метафизика. Ако приемем тази дефиниция за религия за най-точна,тогава не е нужно да се вярва в Бог,за да сте религиозен. Например патриота. Той религиозно/метафизично вярва,че неговият народ ражда най-силните войници,например.

# 1 312
Хайде полека с тези неща. Не знам дали целта е да се покаже колко развита е била България в сравнение с прогнилия запад, но повечето от това което казвате тук не е вярно. А точно в България църквата е била доста близка, поне относно наказания, до католическата. Питайте богомилите.

# 1 313
И да не бях атеист пак бих станала заради сегашния ни патриарх. А той се бил заел да въвежда вероучение в училищата силово, по путински. М-не! Няма да стане! Защото ние живеем за да сме свободни, а не за да сме вярващи. Празнувам и Коледа и Великден. Не се черкувам обаче и пет пари не давам за църквата.

# 1 314
Коледа е езически празник, за разлика от Рождество Христово. А Великден какъв е и как точно го празнуват противниците на християнството? До 1990г. празнуването им беше забранено. Дали официално или не, не зная и няма да влизам в спорове.

# 1 315
Всъщност за православните Великден е по-големият празник. Аз като израснала 70-те и 80-те години, демокрацията ме завари 11 клас, помня, бе Великден масово се боядисваха яйца и със съседите си раздаваме яйца и козунаци с поздрав "Христос възкресе" е аз упорито отказва да отговарям или да го казвам колкото и да ми обясняваха моите невярващи/ не религиозни  родители, че такава е традицията. Дори понеделника след Великден беше неучебен и неработен ден, а във вторник всички носехме яйце в училище (може и по две) и се чукахме с тях. Дори съучениците ми от турски произход носеха боядисани яйца, а те бяха 20-30% от класа ни. Преди Великден учителите ни предупреждаваха да не ходим да обикаляме църквата, защото ги пращат да дежурят за ученици. Т.е политиката е засяга учениците само в тази част на ходенето на църква и обикалянето по нощите. Ама то и без това си имаше вечерен час за децата. По манастирите се носеха деца за кръщене, макар че не е било желателно за партийните членове да се венчават и за кръщават децата си.
За Коледа аз нямам спомени, поне за моето семейство да е празнувало. Коледа беше работен ден, за мен зимната ваканция беше от 16.01 до 26.01 и на практика беше Междусрочна, а по Нова година почивахме три дена - 31.12 и на 1 и 2 януари,.родителите ни на втори бяха на работа.

# 1 316
Различните хора си спомнят различни неща и може наистина да не е било еднакво навсякъде. В моето детство и ученически години също  се боядисваха яйца и се ядяха козунаци, и никой на никого не е забранявал. Просто традиция и радост за децата.

# 1 317
Мама Ру, това с понеделника не е вярно, съвсем нормален работен ден си беше.

# 1 318
Динчо, такива са ми спомените. Не е изключено съвсем и да греша, но моят спомен е такъв, че в понеделник не ходехме на училище, а от вторник. Петък до преди петнайсетина години си беше работен ден.

# 1 319
Винаги е бил работен ден петък. И аз не помня понеделник да е бил почивен ден. В работата ми имаше много боички, имаха и технология, по която ставаха много красиви яйца и в четвъртък следобед боядисвахме яйца - и за нас, и за шефовете, тръгнахме си с пълни торби с яйца. Много красива гледка беше една голяма вана за промиване, пълна със шарени яйца.

Общи условия

Активация на акаунт