Готвене със свинска/патешка мас

  • 1 720
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: 700
Искам да опитам да използвам свинска или патешка мас в готвенето, но не знам как. Та, как се готви с този тип животинки мазнини? Как да преценя какво количество е необходимо при пържене, печене, яхнии и т.н.? Има ли продукти или ястия, при които не е добре да се използват?

Как се разбира дали мазнината е качествена? Какъв е срокът на годност след отваряне?

# 1
  • Мнения: 24 508
Като количество - ами колкото бихте използвали и от друга мазнина, все готвите в момента с някаква.
Устойчиви са на високи температури и двете, могат и да се съхраняват дълго в хладилник.
Относно това при какви продукти и ястия - там е малко до личен вкус също. Е, свинска мас не бих използвала за неща които няма да се ядат топли но поне аз за друго нямам задръжки.

# 2
  • Мнения: 700
Относно количеството - това, което ми е трудно да преценя, например, е дали една лъжица свинска мас се равнява на една лъжица слънчогледово олио или е повече поради твърдото състояние на маста.

# 3
  • Мнения: 24 508
Е, ако е равна лъжицата, е пак толкова. Ако е грабнато от твърдата мазнина колкото може се задържа без да падне... много ясно че е повече Grinning Аз не меря с лъжици когато готвя, така че не ми стои на дневен ред точно това. А за рецепти които искат точни количества примерно при печива (за много печива точно свинската мас е незаменима), ползвам рецепти които са в грамове и не се ядосвам. Най-много ако е примерно мярка в чаша, да оставя да се размекне за да напълня чашата.

# 4
  • Мнения: 2 332
И двете мазнини имат специфичен мирис.Щом не ви пречи,пробвайте.

# 5
  • Мнения: 692
Тези мазнини са страшно нездравословни. Трябва да ги изхвърляте, а не да ги ядете.

# 6
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Кое е нездравословното на патешката мас, освен че е скъпа? Във Франция я препоръчват като богата на моно- мастни киселини. Целият юг я яде, освен че пуши и пие доста кафе и хората са сред най-дълго живеещите в света.

Ползвам патешка и гъша мас за мазане на сач и тиган, вместо масло при готвене ако не се търси вкус на масло, за запържване и в манджи и супи. Замествам маслото грам за грам или в равен обем.

Не замества успешно олио и не бих я ползвала вместо олио в печиво или нещо, което ще се консумира студено, защото се втвърдява.

# 7
  • Мнения: 692
Пълни са с наситени мастни киселини. Щом ви харесват ги яжте.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 15:18 от marsie

# 8
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Наситените мазнини не са вредни по принцип и даже са нужни в някакво количество. Вредни са в количества, в които не се изгарят, при липса на омега 3 и някои хора генетично не ги понасят.

Трябва да се яде по 1г омега 3 на всеки 10г наситени мазнини, достатъчно листа и трева за вит К1, защото без К1, омега 3 причиняват кръвоизливи и това е.

# 9
  • Мнения: 17 844
Мисля да правя мързелива баница, но със свинска мас. В рецепти за кекс гледам, че се смесва с друга мазнина в съотношение 1:1. Аз искам да ползвам само свинска мас за баницата. Ще стане ли?

# 10
  • Мнения: 173
Зеле със свинска мас е класика.

# 11
  • Мнения: 2 332
Мисля да правя мързелива баница, но със свинска мас. В рецепти за кекс гледам, че се смесва с друга мазнина в съотношение 1:1. Аз искам да ползвам само свинска мас за баницата. Ще стане ли?
За баница е препоръчително мазнината да се смесва.Само със св.мас ще стане по-тежко.Може да смесите с олио и малко краве масло. Или пък опитайте ,може на вас да ви хареса.

# 12
  • Мнения: 17 844
Направих я вече само с мас. То не е баница с кори, ами като солен кекс. Добре стана според мен.

# 13
  • Мнения: 24 508
Тя т.нар. мързелива баница поне аз което знам като такова си е вид солен кекс. Понеже по принцип такива неща се ядат по-скоро изстинали, ако не е съвсем малко мазнината в това, аз също не бих сложила само свинска мас. Ако е там някоя и друга лъжица, става, но ако е съществено количество като в друг кекс, според мен би било много.
Пак е въпрос на вкус де, не всеки би възразил.

# 14
  • Мнения: 17 844
По рецепта е ½ ч.ч.олио, аз сложих толкова мас.

Общи условия

Активация на акаунт