Отговори
# 765
Рокстар, че това си беше класика навремето при мен 😂!
Сега продължава, но за клиенти и колеги 🫣

# 766
Сетих се най-основното за мен (нормално да не сетя, щом е такава част от мен): мъже, които не четат - тц. Научих се да преживявам правописни грешки. Да не се интересува от книги съвсем - тц. Да няма интелектуални интереси, да не можем да си говорим за изкуство, култура, технологии, озоновата дупка, феодалното общество и минимум мамутите - тц. Ще умра от скука иначе. Родих се човек на ума и само такива ме привличат, това ми е основата, ако ще в други неща да се различаваме. Секси пожарникарите в някой друг живот. 💔

PS. Бях чела пост на потребителка тук, която разказваше как с мъжа й решавали Wordle заедно и се карали коя е думата. Искам такъв брак. 🥺

# 767
Наскоро участвах в един такъв казус в реала. Моя близка настояваше, че правописните грешки са ѝ червен флаг. Означавали, че човека не чете. Оказа се, че имам познат, практикуващ лекар (говорещ 5 езика),  който в непринуден чат допуска грешки, защото майчиният му език е различен от езика, на който пише. Та, смятам, че е дребнаво и глупаво да съдим за някого по правопис.

# 768
.....освен това грешки се допускат в повечето случаи от бързане, недоглеждане, грешен клавиш. Да, може и да има някои запетайки, които да не знаеш, че трябва да сложиш/или не, някоя дума да се зачудиш как се пише - слято или не примерно, ама все тая. Личи си кога човек е грамотен и кога не.

Едно е да напишеш "незнам", друго е да напишеш "току така" без тире. (правилно е току-така) И въпреки всичко може и "незнам" да не е от незнание, а от пропуснат интервал. Гледайки целия текст, човек може да се ориентира какво е....

# 769
И аз мислех, че лошият правопис означава точно това. Ами, накрая се запознах с човек, който понякога прави смешни правописни грешки, но чете активно и качествена литература, за разлика от мои познати с перфектен правопис. Иди разбери.

Моят баща е чел мнооого и ми се реве като му видя пунктуацията в някой имейл. Обаче е инженер и цял живот се е занимавал с математика. На математиците им прощавам.

# 770
Сега се сетих, че имам съученичка, прекрасен човек и лекар в спешното, с много и разностранни интереси, която също допуска ужасни правописни грешки в постове в ФБ. Никога, ама никога не съм си позволила да я поправя публично!

# 771
  • France
Като пиша от телефона ме домързява да слагам тире. Много пъти го пропускам

# 772
ис

Да не се интересува от книги съвсем - тц. Да няма интелектуални интереси, да не можем да си говорим за изкуство, култура, технологии, озоновата дупка, феодалното общество и минимум мамутите - тц. Ще умра от скука иначе. Родих се човек на ума и само такива ме привличат, това ми е основата, ако ще в други неща да се различаваме. Секси пожарникарите в някой друг живот. 💔

Не съм чел много книги, срам не срам, но мога с часове да ти говоря по изброените теми и много други. В днешно време има други начини за намиране на информацията, не казвам дали са по добри или не, но пак стават. Основно книгите, които съм чел след детството ми са били на военната тематика и история, последната ми книга от преди няколко години също. Но чета много из нета, както и дискусиите по форумите на различна тематика също са много полезни, стига да не става като тук в някои теми.
Така че дори и това не е толкова сигурен показател.

# 773
  • София
Аз също не чета книги от няколко години насам. Е, по 1-2 лятото. През останалото време ровя из интернет за статии на български и английски.
Правописът не ми е чак такъв фактор.
Допълвам - аз спрях да чета, защото работех като преподавател. Покрай самото преподаване и подготовката за урока, по цял ден бях в учебници, статии, материали...
В един момент толкова ми беше писнало от цялото умствено претоварване, че сякаш нарочно взязох във връзка, в която последното нещо, за което да си говорим , са книги и правопис.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 13:47 от Rockstar

# 774
  • Out of the Mix
Same here.
От много години.
Всички около мен също. Някои с библиотеки, етажерки да се разбира, ги разкараха от апартаментите, защото са страшни прахосъбирачки и само заемат място, а да се "хвалят" пред гости колко са "начетени", е безсмислено. Някои с къщи си имат отделна стая "библиотека" за книгите, нормално. Но ежедневието им е такова, че време няма, защото в свободното такова се спортува нещо, или се пътува, хобита и т.н.
С хартиените носители съм приключил може би повече от 15+ години. Последния вестник, който съм си купувал беше някъде 2008-2009 г.
Последните 15 г. съм чел какво ли не, научни статии, ако щеш за устройството на зъба - превенция, дентини, пулпи и кво ли не, реминерализация и т.н., "половин" стоматолог съм станал също. Чета и се ровя за интересни ми неща, когато имам нужда, нещо ми потрябва, или просто се присетя за нещо да надградя. Последните 2-3 г. съм зает с други неща, които ми доставят удоволствие, искам да надграждам и ставам все по-добър, в детайли.

Говорейки за "грамотност", то си личи. На мен не ми е удобно да пиша от телефон. Той е за бърз "instant messaging", докато съм в движение. Все още предпочитам да се обадя, и на мен да ми се обадят. Много повече неща за кратко време се казват и обясняват. Eдинствено не обичам да говоря докато шофирам, или ако е много шумно около мен, и разбира се служебно след 18.30.19.00, освен ако не е близък и знам, че иначе няма да се обади по това време, а нещо ще се е случило щом го прави.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 13:35 от Revoker

# 775
Сетих се най-основното за мен (нормално да не сетя, щом е такава част от мен): мъже, които не четат - тц. Научих се да преживявам правописни грешки. Да не се интересува от книги съвсем - тц. Да няма интелектуални интереси, да не можем да си говорим за изкуство, култура, технологии, озоновата дупка, феодалното общество и минимум мамутите - тц. Ще умра от скука иначе. Родих се човек на ума и само такива ме привличат, това ми е основата, ако ще в други неща да се различаваме. Секси пожарникарите в някой друг живот. 💔

PS. Бях чела пост на потребителка тук, която разказваше как с мъжа й решавали Wordle заедно и се карали коя е думата. Искам такъв брак. 🥺
Много хубав пост.
Съгласен на 100 %. Не може да е само на физическо ниво. Твърде първично ми се вижда. Мисля че сме нещо повече от лабораторна мишка.
Красотата е в главата на човека.
Добре де ... не само там, но главно там.
Колкото и да е красива една жена Wink няма ли теми за разговор е  НЕ.

# 776
  • По света и у нас
Аз пък чета - с едно наум. Това което е написано от някой си,  може да е пълна тъпотия и да ти навреди на психиката. И това че някой е публикувал книга не значи че тази книжка е умна и ще ми даде акъл. Ако изгледаш един филм ще разбереш същата фабула. Навремето, като съм чела класиците (по литература ) се усещаше как ти се развива речта, но не точно правописа, но сега хората пишат просташки доста често, така че едва ли ще си развия речника кой знае колко.
Романи не чета, класики също, имам си други препочитания.
 Тези които четат за да се фукат после, за мен са псевдо интелектуалци - накарани да бъдат такива от родителите си.
Нищо не ми е повлияло, така както часовете по български език в училище, за правописа ми.

# 777
Писането и четенето са две различни умения. Покрай чуждия език, който знам го установих. Чета доста на чужд език и нямам проблеми, но когато трябва да пиша се чудя как се пише. За да пишеш грамотно трябва да пишеш в ежедневието си и да го тренираш. Това е уточнение за всички много четящи, които не го знаят. Yum

# 778
  • София
Имах една колежка в университета. Как пишеше на английски! Аз се влюбих!

# 779
Правописа е като другите неща.
Хубаво е да го имаш.
Ако не можеш да пишеш правилно,  значи ли че нямаш други качества?
И обратното. Може ли да си добре с правописа и да нямаш много други качества ?

Общи условия

Активация на акаунт