За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 218
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
  • София
  • Мнения: 12 700
Ами по принцип винаги м/у градусите за печене на вентилатор и тези на реотан има 20-30 градуса разлика.

# 661
  • Sofia
  • Мнения: 29 133
Светлата елда дали би заместила успешно оризът в сармички с кисело зеле?

# 662
  • Мнения: 7 471
С моя модел на Бош, а и с Неф-а в селската къща се нагодихме много бързо, даже всъщност нямаше нужда да се нагаждам - както са ми градусите и нивото по рецепта, така и пекох, без промени. Просто първите пъти следях по-често печенето, после само взех да настройвам таймера и нищо не следя. Единствено при ползване на вентилатор намалявам градусите с 10, а понякога и времето, но то е нормално, старите ми фурни и в двете къщи нямаха вентилатор. Със сегашните направо се родих, не съм имала изненади нито с манджи, нито с по-фини и деликатни сладкиши. Със старите се бях направо измъчила, но го разбрах чак като ги смених, толкова зле са били.

# 663
  • In transit
  • Мнения: 14 223
Марчева, явно съм бляла, като съм те чела...реално ти печеш само с вентилатор, което е с 20С по-ниско, ако печеш без вентилатор. Излиза, че и двете печем баницата на 200С Grinning
Иначе фокача се пече на доста по-висока температура, принципно, 240-270С.

# 664
  • Melmak
  • Мнения: 8 923
Разликата с вентилатор и без вентилатор не е ли 10 градуса?

# 665
  • Варна
  • Мнения: 2 170
Doli, да, елдата може да замести оризА. Само подправките избери фа са подходящи.

# 666
  • Мнения: 24 625
Разликата с вентилатор и без вентилатор не е ли 10 градуса?
Абе пак зависи от фурната ама може и малко повече да е.
Ще се опознавате, нямаш друг избор, ами просто прави първите опити с неща които са ти добре познати и по възможност най-малко капризни откъм печене. Ще си я видиш как се държи с тях и малко повече ще знаеш какво да очакваш занапред.

За фокачите съм съгласна, те даже ако има как да се пекат както пица стават най-добре, искат си много горещо. Вкъщи ясно че няма да е в пещ ама все пак.

# 667
  • In transit
  • Мнения: 14 223
Разликата с вентилатор и без вентилатор не е ли 10 градуса?
Според професионалните сладкари е 20С.

# 668
  • Melmak
  • Мнения: 8 923
Благодаря ви. Из рецепти гледам, че казват ако печете без вентилатор 180, ако е с вентилатор 170 (примерно).

Ще експериментирам, да. Просто с печивата е по-сложно. Исках да опека хляб, господ знае какъв ще стане.

Днес пекох ребра, добре се получиха, изпекоха се без да са прегорели отвън и сурови отвътре, 3 часа на 170 с вентилатор както беше в рецептата.

С манджите явно успявам, ще догаждам баниците и хлябовете! 😁

Обещала съм си flan de coco, който споделихте тук и не ми стига времето все!

# 669
  • Мнения: 10 689
Разликата с вентилатор и без вентилатор не е ли 10 градуса?
Според професионалните сладкари е 20С.

даже до 30 може да стигне. аз пека тестени на 150 с вентилатор и никак не е слабо.

# 670
  • Мнения: 845
Здравейте,

можете ли да ми препоръчате изпитана рецепта за сладки/меденки/бонбони, които да мога да приготвя по-рано, но да стават за хапване и 2-3 дни по-късно без да се развалят като качество, външен вид и вкус?

# 671
  • Мнения: 7 471
По подразбиране на моята фурна производителят е приел 10 градуса разлика между печене с вентилатор и без, аз си намалявам по своя преценка според печивото от 10 до 20, но обикновено намалявам с 10 и печенето е ок. Според мен и това си зависи от фурната, не е универсално. 

# 672
  • Варна
  • Мнения: 2 170
amber1310, от форума са, но за мой срам, не съм записала чии точно. В кутия траят 3-4 дни:

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 14:53 от Пеева

# 673
  • Русе
  • Мнения: 6 170
Скрит текст:
Здравейте,

можете ли да ми препоръчате изпитана рецепта за сладки/меденки/бонбони, които да мога да приготвя по-рано, но да стават за хапване и 2-3 дни по-късно без да се развалят като качество, външен вид и вкус?

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/12/speculoos.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/11/blog-post_30.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/11/blog-post_18.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_76.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2020/01/2.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_27.html

# 674
  • Мнения: 24 625
Че те не са ли всичките меденки по-хубави като престоят по някой и друг ден? Ако има кой да ги изчака де, то това е обичайният проблем Grinning Прясно изпечени не са същите. Само да ги затвориш добре и скриеш.

Общи условия

Активация на акаунт