За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 102
  • 760
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 10 671
Даре, купувам маринованите от Лилд и пека под фолио - за около 45-60мин. на 200 градуса, после отварям за кратко за приятен цвят.

Тези стават по-бързо от обичайното, доста са обработени и с кофти като състав марината.
Много харесвам варианта на пепчо с Пепси, за мен е отличен и не става толкова препечен на практика. Но с хубаво месо. Който харесва може след изпичане да намаже ребрата с нещо сладко. Правила съм сос с меласа, чудно. А сладко не понасям

https://pep-4o.blogspot.com/2018/02/blog-post.html?m=1

# 751
  • Мнения: 13 212
Направих съвсем обикновен кекс по рецепта, спазих всичко, предварително извадих продуктите от хладилника. Сладкиши съм правила и по-сложни но кекс не. Получи се някак "гумен" в основата, иначе е добре изпечен. Предварително загрях фурната. Има "шупли", но само в горната част, в основата не ми харесва.
Каква може да е грешката?

# 752
  • София
  • Мнения: 12 689
Направих съвсем обикновен кекс по рецепта, спазих всичко, предварително извадих продуктите от хладилника. Сладкиши съм правила и по-сложни но кекс не. Получи се някак "гумен" в основата, иначе е добре изпечен. Предварително загрях фурната. Има "шупли", но само в горната част, в основата не ми харесва.
Каква може да е грешката?

Най-вероятно брашното е било малко, но без да дадеш рецептата, няма как да сме сигурни за какво става въпрос.

# 753
  • Мнения: 699
Здравейте , може ли да се замени с нещо ксантановата гума, в рецепти за хляб от просо ?

# 754
  • София
  • Мнения: 12 689
Здравейте , може ли да се замени с нещо ксантановата гума, в рецепти за хляб от просо ?

Можеш да сложиш чиа семена.

# 755
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Принципно питах, каква грешка може да се допусне [bп]ри стриктно спазена рецепта[/b], ...
По принцип не само, но да речем, ако брашното не е указано (както обичайно е) в рецептата, от това може да има съществена разлика.
Ако ползваш  по високопротеиново брашно и в този случай непременно да бъракаш възможно най-малко или да оставиш сместа да почива за 15мин. преди да печенето.  Иначе може да е жилава средата.
И друго - шуплите не са присъщи на кекса.  Храктерно е разпукването горе.



Здравейте , може ли да се замени с нещо ксантановата гума, в рецепти за хляб от просо ?
Зависи по какъв повод ще правиш хляб от просо... или пшеничен глутен, или пшенично брашно.

# 756
  • Мнения: 9 455
Не си заменям омнията за буркани с винтови капаци, освен зА мед. Въпреки че запечатам отгоре как ги минавам с гърба на ножа да стегне силикона. https://pep-4o.blogspot.com/2022/11/blog-post.html?m=0 така прави месото всякакво, само времето за варене е различно. Не запържваме, не запичаме.
Предполагам, че освен месото и подправките друго не се слага(течност някаква). Така поне разбрах от рецептата, но да попитам все пак.
Не знам дали не ти е късно, но не, не се слага вода. Образувалото се желе е от соковете на  самото месо.

Нова тема, момичета и Пейч Simple Smile https://m.bg-mamma.com/?topic=1710891

# 757
  • Deutschland
  • Мнения: 7 617
Срам ме е, но ще питам. Кое по дяволите е копчето за долен реотан? Искам да пече отдолу само. Упътването е загубено отдавна. Фурната е Бош пиролиза. Не ми се смейте, моля 🙏

# 758
# 759
  • Мнения: 24 606
Здравейте , може ли да се замени с нещо ксантановата гума, в рецепти за хляб от просо ?
Хлябът с мая ли е или със сода/бакпулвер? Ксантановата гума обикновено я слагат да компенсират липсата на глутен с нея, в печива с мая. Ако е такъв случаят, просто бих се ориентирала към друга рецепта - с бакпулвер или обикновена сода. Те са по-подходящи за безглутенови печива, щом не искате или не можете да слагате добавки които да помогнат.

# 760

Общи условия

Активация на акаунт