За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 128
  • 760
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 24 613
Става да се замразява свежата мая. Но според мен си я раздели на дози за по колкото слагаш на едно месене, увий ги хубаво и плътно и прибирай така, че да си размразяваш по колкото ти трябва.

# 736
  • Мнения: 10 701
А така на дози във фризера ли? Или в хладилника? Моя хладилник има една зона ще я направи почти на камък. И има една зона където ще е леко охладена. Къде да я прибера? Имам едни ситни бурканчета, в тях мислех да сложа по 30 грама горе долу. Или по-добре във фолио?

# 737
  • Мнения: 7 437
Да замръзне - и на камък да стане, ще се отпусне и ще се съхрани. Само студено не е достатъчно, в смисъл трябва да е във фризер (температура на фризер), а не просто в хладилник.

# 738
  • Мнения: 24 613
А така на дози във фризера ли? Или в хладилника? Моя хладилник има една зона ще я направи почти на камък. И има една зона където ще е леко охладена. Къде да я прибера? Имам едни ситни бурканчета, в тях мислех да сложа по 30 грама горе долу. Или по-добре във фолио?
Увий си ги плътно в нещо пък като искаш пак ги си затвори в буркан или кутия вече на пакетчета, после в баш фризера, не просто на студено. Не знам ако не са дълбоко замръзнали дали се запазват, не съм пробвала. Но примерно нашите редовно си купуват свежа мая по повече пакетчета и ги държат във фризера и си вадят когато потрябва. Тя така издържа повечко отколкото е написаният на опаковката срок на годност. Пак си я активирай отделно като стане време да месиш, де.

# 739
  • Мнения: 10 701
Благодаря и на двете ви. Така ше направя, пък дано няма издънки.

Сега втори въпрос Joy Може ли някой за торта Наполеон да даде рецепта? Ядох в една турска сладкарница и много ми хареса, в предвид че не консумирам захар, това нещо много ми допадна. Аз даже и захар не планувам в крема, ако си я  направя. Но не знам кое как, тези кори се пекат предваритевлно ли, с крема ли не разбрах. Това което ядох беше хрупкаво, а не подгизнало. Аз понеже хич не обичам подгизнали десерти, включително и бисквитена торта на попара. Обикновено си правя бисквитената торта  на Пепчо, която с лъжица за сладолед се сипваше. Идеална е за моите вкусове. Та в този ред на мисли много си харесах тази торта Наполеон.

# 740
  • Мнения: 7 437
Корите се изпичат предварително, но е добре да ги надупчиш първо с вилица, за да не се надигат много. Пекат се на висока температура, както всяко многолистно тесто. Кремът обаче не знам дали ще се получи без захар, някой може да има тук опит, ще каже.
Утре ще видя моята рецепта и ще я пусна, но вероятно от майсторите тук ще дойдат преди нея.
И аз много обичам тази торта.

# 741
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Вики, просто блатове и крем. Разбира се блатовете (бутер тесто) се пекат, няма как заедно с крема (обикновен).
Печеш блатове и поохлаждаш, приготвяш крем и поохлаждаш и после сглобяваш.
За захарта явно си знаеш... с подсладители или каквото там.
Ако не е здравословна причината/ категорична невъзможност, бих си я направила със захар, която обичайно не консумирам. Simple Smile

# 742
  • Мнения: 15 046
Дами и Пейч, може ли изпитана рецепта за свински ребра? Парчето е 1,5 кг. Преди няколко дни пекох във фраера две по-малки парчета (под килограм), които мариновах - мед, соев сос, кетчуп, подправки. И маринатата ми изгоря, ребрата станаха черни. ММ още ме подиграва, че така трепетно ги чакахме за мезе на виното. Joy И понеже съм теле(ц) - тъпа и упорита, вчера пак купих. Искам да ги направя добре изпечени, с приятен загар. И в никакъв случай черни. Joy Joy

# 743
  • Melmak
  • Мнения: 8 865
Дара, пека ребра в момента!

https://youtu.be/5alIhnUV0wg?si=fg29QO5LdlxTQwZV

Доверих се на този младеж. Правих ги преди няколко дни и станаха супер, днес пак.

# 744
  • In transit
  • Мнения: 14 212
Дара, ако искаш да ги правиш на фурна, първо се пекат ребрата под фолио на 140-150С, за час-два, да омекнат хубаво и да се отделят от кокала, след това ги омазваш в марината, слагаш една решетка в тава и ги мяташ да хванат загар на грил.

Вкъщи много харесваме свински ребра на тиган с бира или бяло вино. Стават чудни, хрупкави с леко карамелизирана коричка, вътре се топят.


Сервираш ги с домашен барбекю сос и всички ще си облизват пръстите. Joy

# 745
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Даре, купувам маринованите от Лилд и пека под фолио - за около 45-60мин. на 200 градуса, после отварям за кратко за приятен цвят.

# 746
  • Мнения: 15 046
Благодаря ви! Flowers Hibiscus Във фурната ще ги пека, да. Сега пека реване и след него ги мятам тях.

# 747
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Скрит текст:
Дами и Пейч, може ли изпитана рецепта за свински ребра? Парчето е 1,5 кг. Преди няколко дни пекох във фраера две по-малки парчета (под килограм), които мариновах - мед, соев сос, кетчуп, подправки. И маринатата ми изгоря, ребрата станаха черни. ММ още ме подиграва, че така трепетно ги чакахме за мезе на виното. Joy И понеже съм теле(ц) - тъпа и упорита, вчера пак купих. Искам да ги направя добре изпечени, с приятен загар. И в никакъв случай черни. Joy Joy

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/09/blog-post_4.html


Времето за печене ще варира според ребрата. Ако по тях има повече месо - по рецептата. Ако са с по- малко, ще намалиш времето за печене.

# 748
  • Мнения: 86
Не знам от какво точно са тези ребърца, но 110 мин, печене ми се струва множко. Нинджата за 15 мин, ги пече и от двете страни. Който иска си ги маже с разни готови BBQ сосчета. Аз лично предпочитам натюр, защото другите докарват на полуфабрикат.

# 749
  • Мнения: 24 613
О,, тия "глазури" прегарят бързо, особено в еърфраера. Хубави са, просто не да печеш още отначало с тях. А точно снощи гледах рецепта в комбиниран Инстант Пот - първо ги свари за малко под налягане, после ги намаза с някаква такава смес и ги запече да се глазират.
Ребра почти никога не пека, но тоя номер с мазането и печенето съм си го правила с пилешко че и на него му отива Grinning Моите  хора първия път решиха че съм го прегорила и доста се чудиха да опитат ли и кожичката Grinning На мен не ми пречеше защото не беше прегоряло а просто по-тъмно отколкото очаква човек, ама вид нямаха хич.

Общи условия

Активация на акаунт