За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 25 107
  • 760
  •   1
Отговори
# 720
  • Sofia
Моля за успешна рецепта за баница със сирене/извара с тези къпани кори.

Не ги знам корите, ако са по дебели от фините, просто не ги слепвай една  с друга.
https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_2418.html

# 721
  • Melmak
Дебели са доста и са само 3. Благодаря.

# 722
  • Sofia
Дебели са доста и са само 3. Благодаря.
Пръскаш масло по корите, слагаш плънка и завиваш.

# 723
  • София
Здравейте,днес варих картофи,не е като да варя за пръв път..,но някои отвътре си имаха консистенция на картоф (1-2 макс),...........................
Лош сорт картофи, направо са развалени, те са като замръзнали и отмръзнали, хвърляш и не се мъчиш с тях, за нищо не стават. Заради такива картофи преди време хвърлих цял гювеч с телешко, нямаше изпичане  отврат. Се га внимавам и гледам да купувам само червени, те са хубави. Напоследък паля колата и отивам  в събота до Самоков на пазара и си купувам по 10 г чувалче, хубави са, заслужава си пътя.

# 724
Варих телешко и ми остана доста бульон. Моля, дайте идеи каква супа или нещо друго да сготвя с него.

# 725
Абсолютно всичко можеш да сготвиш с бульона - всякаква супа - от друго месо или зеленчукова, каквато обичайно си правиш, но без риба, яхнии, грах, гювеч, ориз...
А може и да си замразиш част от него, ако е много, включително на кубчета (във формички за лед) и да си ползваш при нужда.

# 726
  • софия
Освен всичко вече изброено, с бульон става и много хубав сос Бешамел.

# 727
можеш и да си го изпиеш така, особено ако е имало и кокаляци при варенето.

# 728
  • In transit
Или да си направиш рамен.

# 729
За първи път купих Одрински кори.
Има ли нещо по- различно при приготвянето на баница, тиквеник?

# 730
  • Melmak
Навивай по 1 кора вместо по 2. Баница с газирана вода става много готина с тях. Онзи ден правих. Беше много вкусна.

# 731
Благодаря ви за предложенията.
Удобриха у дома рамен да направя. Съвсем бях забравила за тази азиатска супа. Е, някои неща няма да имам време да ги набавя, но с това, което имам налично пак ще стане.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 19:02 от *Биле омайно

# 732
  • Mediterraneo
Рамен, нали, не равен Simple Smile

# 733
Не си заменям омнията за буркани с винтови капаци, освен зА мед. Въпреки че запечатам отгоре как ги минавам с гърба на ножа да стегне силикона. https://pep-4o.blogspot.com/2022/11/blog-post.html?m=0 така прави месото всякакво, само времето за варене е различно. Не запържваме, не запичаме.
Предполагам, че освен месото и подправките друго не се слага(течност някаква). Така поне разбрах от рецептата, но да попитам все пак.

# 734
Да ви попитам, може ли да съхраня остатък от прясна мая за по-дъ;го време? Правих питка на позната и ми остана доста мая. При нас се продава на 100-200грама (различни по големина калъпчета). Аз ползвах 30гр. Другото да го пазя ли, да го хвърлям ли и аз не знам. Със сигурност ще правя питка за нова година. Дали ще стане да я съхраня до тогава или да не се пробвам ако не искам да посрещна новата година с нерви?

Общи условия

Активация на акаунт