Студова алергия

• 558
  • 7
  •   1
Отговори
Линк към стара тема:
https://m.bg-mamma.com/?topic=958372.75

Здравейте! Това лято се сблъсках с проблема наречен студова алергия или уртикария. След влизане в морето цялото ми тяло се обрина и зачерви все едно съм нажулена от коприва. Отидох веднага на алерголог. Пуснаха ми кръвни изследвания за ЩЖ,вит. Б,Ц, АСАТ,АЛАТ - всички бяха в норма. Отделно си направих изследвания за алергия към 180 вида храни - отрицателни. Алерголожката каза студова уртикария и да започна да пия Руп@фин. Отидох при най-добрият хомеопат в нашия град - започнах да приемам и хомеопатия. Пре това време експериментирах със себе си и ядох сладолед и си поставях на ръката кубчета лед. Резултат - подути устни от сладоледа и отново като нажулване от коприва от леда. Продължих без да обръщам внимание и го отдадох на стрес, понеже имах доста такива ситуации. До преди няколко дни, които вече са по- хладни, около 10-13 градуса.При всяко излизане краката ми понеже са с най-тънка дрехи целите стават червени, но сега вече се засегна и лицето ми. Носа ми стана буквално като камба - червен, надут, изтръпнал. Изплаших се ужасно много,главно, че ще започне да ми се надува и устата и недай си Боже гърлото. Сега не смея да се покажа са по-дълго време и в края на седмицата запазих час за д-р Спасова в Токуда, та дано там има напредък. Извинявайте за дългия пост, просто вече не знам какво да правя и исках да видя има ли хора в моето положение,защото няма особено много информация за това състояние.Блягодаря!

# 1
Има хора като теб, спокойно. Термо дрехи за тялото. Колд кремове за откритите части. Ако трябва спешно да се нагрееш, пускай сешоара. 🙂 Не се шегувам. Мислила съм си дали проблемът не идва от лимфен застой. 🤔Може да попиташ лекарката, но едва ли ще каже нещо смислено. Трудно се намират лекари, които разсъждават, повечето са по зубренето и се дразнят да ги натоварваш с въпроси в дълбокото. Скачай, тичай...стопляй тялото. Ще оцелеем. 🙂

# 2
  • София /Абсурдистан
И аз съм така. И студова уртикария, и синдром на Рейно, също и грипоподобни симптоми, които веднага отминават, щом се стопля. И аз съм питала в болницата, казаха ми, че имат автоимунен характер. Гледам да не допускам охлаждане, през зимата задължително топли ръкавици, шапка, шал и никакво стоене и спане на студено. При тежки пристъпи се пият лекарства и на мен ги спираха с инжекции кортикостероиди, защото имам и РА, но по-добре е да не се стига до там. Много е важна превенцията, за да не се допуска положението да стане лошо.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 23:05 от The Iron Lady

# 3
Изглежда имам алергии за студ и за натиск от много години, но са слаби форми. Започна отдавна, бил съм някъде на 20 и нещо години, от студена вода и при излизане по откритите части на тялото ( най-вече ръцете). Тогава ми предписаха нещо за мазане и хапчета но не ги помня. Общо взето това се проявяваше бързо, почти веднага след остудяването.
За натиск - при работа, (примерно носене на тежка кофа ) дръжката ми се отпечатваше на ръката, червено, подуто и сърби. Същото например след носене голяма стълба на рамо - получих нещо като голям червен пагон, също сърбене, смъдене, като след жарене от коприва. Един път съм заспал с ключове в джоба на дрехата и те ми се отбелязаха на ребрата с големина колкото цяла длан. Алергичните прояви след натиск, започваха поне половин-един час или даже след 2-3 ч от натоварването и продължаваха 5-6 ч поне.
Случват се тези прояви предимно Пролет и Есен.

# 4
Алергология - Александровска болница.
Имунология - Иван Рилски

# 5
Алергология - Александровска болница.
Имунология - Иван Рилски

До сега не се бях замисляла за имунолог, още утре ще запазя час!

Цитат на: kirasirrav

link=topic=1696534.msg48623457#msg48623457 date=1727779162
Изглежда имам алергии за студ и за натиск от много години, но са слаби форми. Започна отдавна, бил съм някъде на 20 и нещо години, от студена вода и при излизане по откритите части на тялото ( най-вече ръцете). Тогава ми предписаха нещо за мазане и хапчета но не ги помня. Общо взето това се проявяваше бързо, почти веднага след остудяването.
За натиск - при работа, (примерно носене на тежка кофа ) дръжката ми се отпечатваше на ръката, червено, подуто и сърби. Същото например след носене голяма стълба на рамо - получих нещо като голям червен пагон, също сърбене, смъдене, като след жарене от коприва. Един път съм заспал с ключове в джоба на дрехата и те ми се отбелязаха на ребрата с големина колкото цяла длан. Алергичните прояви след натиск, започваха поне половин-един час или даже след 2-3 ч от натоварването и продължаваха 5-6 ч поне.
Случват се тези прояви предимно Пролет и Есен.

А вашата алергия от студ премина ли изцяло и с тези хапчета които са ви изписали ли се оправихте?

# 6
Просто с течение на времето симптомите са по слаби и като цяло по-рядко се проявяват. Епизодично бих казал. Но като започнете лечение, трябва и пазене от алергените, за да не се затвърдява и разширява имунния отговор.

# 7
  • София
Здравейте,

От близо 10 години страдам от гадна студова алергия на ръцете - от октомври до април.

Сестра ми преди месец ми поръчала един крем (ще опитам да приложа снимка) - на база на известния домашен крем с мас и невен, но с повече съставки - плюс зехтин и жълт кантарион и етерично масло за аромат.

Родих се!

Мажа се веднъж сутрин и евентуално преди лягане (понякога забравям тогава) и тази зима дотук проблемът не се е появил!

Надявам се да съм полезна и на други, защото през годините пробвах какви ли не мазила, лекарства, пазене, купих сушилня и миялна специално заради това.

През цялото време имах домашен крем с мас и невен, но не ми беше минало през ума за това да го ползвам.

Надявам се да съм полезна.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 13:34 от Мohita

Общи условия

Активация на акаунт