Гердан

• 1 017
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте.
Имам наследствен гердан от полускъпоценни камъни и ми е любопитно дали някой по запознат от мен знае от какви камъни е съставен?

# 1
  • София
На кехлибар прилича.

# 2
И на мен ми прилича на кехлибар.

# 3
Кехлибар. Което не е камък, а вкаменена смола. И има стойност.

# 4
Карнеол.

# 5
Може и това да е, трудно е да се каже по снимка. Но ако в някое камъче има някакви инклузии, тогава е кехлибар.

# 6
Имам кехлибарени бижута, не изглеждат по този начин. Така че съм склонна да вярвам, че това е карнеол. 🙂
Благодаря за мненията.

# 7
Едно леко боцване с тънка игличка на място, което не се вижда, ще даде отговор. Карнеолът няма да се пробие, а в смолата иглата плавно ще влезе. Не знам, дали си струва експеримента. Другите способи са - проверка след натриване, дали се наелектризира, както и - дали потъва или изплува във вода (ако има метал в закопчалката - няма да е смислен експеримента . Ако Ви се дават пари - експертиза при гемолог.

За мен е по-скоро нагряван фабрично за избистряне кехлибар. Включванията са доста и са по-навътре. Любител съм.
Ако много Ви вълнува - експертиза при професионал.

# 8
Много често гердани от този тип са от оцветен кварц. Може и да е карнеол, но според мен, в никакъв случай не е кехлибар. Някакъв ориентир е, че кехлибар или някаква смола, обикновено са топли, а камъкът е студен по мои наблюдения.

# 9
  • SF
Карнеол от снимката и заради цвета.
Но са твърде гладки ъгълчетата, а гледам, че и неутралното сиво на лаптопа червенее, така че може и да е кехлибар. Провери с нещо остро до колко е мек.

# 10
# 11
Според мен е карнеол. Кехлибарът е златист и златисто-кафяв. На снимката виждам доста ярък нюанс на оранжево и червено, които са характерни за карнеол (или червен ахат, но ахатите имат друго разположение на жилките и това тук не е ахат).

# 12
  • Deutschland
Може ли да използвам темата? Имам гривна, донесена от Испания, уж заредена енергийно. Нямам идея обаче от кои камъни е съставена. Моля за помощ 🙏 и благодаря предварително.

# 13
  • SF
Оникс, аметист, планински кристал, корал, кехлибар, може би има едно камъче карнеол, розов кварц, жадеид, нефрит.
Жадеид и нефрит на практика са един и същи камък. Жадеид се добива на места, където се добива и тюркоаз.
Обаче не го виждам добре. Има прозрачност. Не вярвам да е тюркоаз.

# 14
  • Deutschland
Прикачам още  снимки, дано се вижда по-добре. Благодаря много за отговора.
Всъщност във форума снимките излизат по-размазано 🤦

Общи условия

Активация на акаунт