Боледуване на децата ни - тема 81

• 21 157
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Оххх, много неприятно, Тони! Каката има една пломба, минало е сравнително лесно, била е уплашена, а-ха да се разплаче, но е устискала. Обаче! Беше по-малка. Вече се усеща, че може да буйства... Само аз си знам как се държа и как плака и вика за едно просто ЕКГ. Обяснявах й, че нито боли, нито нищо. Изтръпвам като се сетя. При нас дребният е по-опърничав, а вече май има кариес. Понеделник ще записвам час за двамата. Щото и каката има един кариес. Мием ги тези пусти зъби, със сладките неща започнахме доста късно, солети и зрънчота дето се лепят по зъбите нямаше, нооо. Според мен (Ваня да не чете Grinning),взех да си мисля вече, че е заради дългото нощно кърмене. Не мога да повярвам, че сме мили редовно зъбите, сладко не им се даваше и пак да са с кариеси толкова малки.

# 301
С моята дъщеря четохме книжки и говорихме много, че е важно да ходим на зъболекар, за да са здрави зъбите и да не я болят. Отидохме при познат зъболекар, първият път профилактично, показа й машинката, даде й малко подаръче, поговориха си като приятели. Прегледа я и каза, че има кариеси за правене, но ще ги оставим за следващия път. Предупреди ни вкъщи да говорим само хубави неща за него, да не казваме, че нас ни е страх (защото мен много ме е страх) и така. Детето го прие добре. За съжаление зъбките й бяха с доста кариеси, няколко се наложи да се омъртвят, но тя всеки път ходеше с желание и усмивка и не мрънка изобщо в кабинета. Но си е до дете, тя и от други лекари няма страх.

Детето колко е голямо, пробвайте да смените зъболекаря и обяснявайте много. Заведете го с вас като сте на зъболекар, да види, че не е страшно.

# 302
Барбалена, моите също са кърмени дълго, но нямат кариеси. Все пак е възможен фактор. Аз друго си мисля, има наследственост и заразяване с бактериите, които правят кариесите. Изключително рядко се случва да разреша на накое дете да ми яде от чинията или с приборите. Чела съм, че ако ронител с кариеси споделя приборите си може да зарази детето и то да стане по-податливо. Аз много харесвам една паста за зъби, астера хомеопатика 0+, с нея се миеше голямата докато се научи да плюе, може би до преди 3 години, малката също се мие само с нея. Тази паста удивително добре чисти плаката. Голямата се миеше първо с елгидиум, ама нещо спря да ме кефи тая паста, сега е с елмекс, не че не може и с нашата, ама не знам защо още и купувам детска.
На голямата и чистиха зъбен камък само на предните зъби, добре беше, нямаше църкане. При първите им посещения, а и не само докторката им полира зъбките, т.е. бръмчи нарочно с машинката, за да свикват.

# 303
И ние сме с тази паста от почти самото начало.

Чела съм, че кърменето не може да доведе до кариес, ама аз си го нахейтих Grinning Беше ми хубаво, беше ми лесно, но 5 години не съм спала нормално, едни злояди децата... Повечето деца на АМ спят непробудно и си хапват добре.

Да не разводнявам темата и да измрънкам, че след два дена кихане, малкият днес му потече бистро сополчееее. Шегувам се, че и без да ходи на градина прихваща градински сополи. Почнах го и него с Коризалия...

# 304
Рейна, как е установена астмата?

# 305
Тони, абсолютно в същото положение съм с каката, два отворени недоизчистени зъба горе, мисля че четвърти и пети и един долу не започнат. Така сме от май месец. Какви ли обяснения не пробваме, при какви ли не зъболекари не ходихме, изпълниха всички съвети на всички хора, дори я боли като се напълни с твърда храна. В тези моменти реве, казва че ше отиде и на сутринта е размислила.

Pistachio, Тони, къде махахте трета сливица?

# 306
  • София
Барбалена,  кариеса няма общо с кърменето.
Това е като с боледуването, уж кърмените боледуват по-малко. Ама не е така . Аз съм кърмила дълго  пък си е болнава .
За мен по скоро е до ген със зъбите. Моето дете го водя на зъболекар за преглед от 3 годишна да свиква. Сега вадихме зъбче последно,  не пожела да си го извади сама. (Предното си го дръпна тя.)
Кариес още няма .
Само мога да кажа , че ги разбирам децата и аз мразя зъболекарите последния път се разплаках  и шашнах зъболекарката.
Не че ме е боляло много , но от притеснение.

# 307
Ми че те градинските сополи са навред...днеска на площадката здраво нямаше 🤣
Замислих се дали това леко разхлабено положение при малката може да е от бронховаксома. Но пък е трети месец и се появи на 4тото хапче... вероятно няма общо, просто се сетих за този вариант, четох в ликтовката, има диария. Аз не мога да нарека това диария дори, на ден по 1 кашаво акане... Ще видим как ще е утре, днес мрънкаше, че не и давам салата.
Зъбите много ги развалят сокове и смучещи неща. За това близалките са им забранени, а бонбони се смучат камо ако ако кашлят. И сокове почти не давам, иначе сладко ядат на следобедна закуска винаги е нещо сладко и събота и неделя и сутрин, защото са на палачинки.
Съгласна съм с Пуфето, ген е, някаква податливост на емайла може би, не знам. Една позната води детето в София да го приспят и да направят всичко. Трябва да се внимава с недоизчистените зъби, защото ако се стигне до вадене на зъб не е добре. Те са млечни, но важната им функция е да пазят масто за постоянните.

# 308
  • София
Много се надявам моето момиче да е на мен имам само един зъб с изваден нерв. И да се похваля този месец ми изби нов мъдрец. И на детето и на мен ни избиваха зъбчета беше много готино . Само дето мен ме болеше повече.
Обаче таткото няма здрав зъб ( а има и  извадени) ето това е страшно.

# 309
Трябваше направо с упойка да го направите, не заради болки, а заради страха и стреса. Малките деца рядко стоят мирни. Остава им неприятен спомен така и занапред може въобще да не поиска.

Каква упойка? Защото ако е локална с инжекция, все тази… него не го боли зъба, той просто се инати и казва не.
Не уточних вярно защото не се сетих, че има различни видове. Имах предвид да го приспят.
brumm астмата е поставена като диагноза заради симптоматиката в рамките на няколко години- при боледуване, в сезона на цъфтящите, при физическо натоварване се проявява.
Кариес се предава, не давам да се ползват едни и същи прибори, да се пие от едно шише и тнт. Има значение и микробиома, начин на хранене, бременността..
Моето подкашля от сополи като спи.

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 00:08 от Рейна

# 310
Дребчо е с температура Cry Като знам как от раз вдига 39 и нагоре, му сложихме една свещичка... При каката само сопол, при него и температура.

# 311
  • shumen
Моя се е метнал на мен.Има доста правени зъби.Докато намерим правилният зъболекар беше кошмар.Първо ходихме при моята,но уж отвори,започна му зъба и го заболя и дотам.После ходихме при един мъж,но при него дори и не отвори.Накрая намерихме зъболекарката,която писах по напред им пуска детско и о,чудо,туй дете взе да седи и даде да му направят зъбите.Сега има зъб за вадене и Понеделник сме на зъболекар и се надявам да няма проблем и да го извади,че като си знам детето колко е страхливо.Но моя не е критерии съм казвала и друг път и от инжекции го е страх.
Ваня,според мен не е от Бронховаксома.Някакъв хилав вирус си е.
Барбалена,дано бързо се оправят децата.
Моя снощи рано легна и заспа.Дано не е донесъл нещо от Гърция и затова да е това ранно лягане.

# 312
Рейна, т.е. симптоматично. При нас заради боледуванията.
Дани, на каката преди месец й извадиха 3, преди това още един. Зъболекарката и замрази мястото, сложи упойката и готово. И първият път направи така. При нея зъбите се сменят много късно по мое мнение. Сега падат като круши един след друг. Първите й пломби бяха правени точно преди училище. Тогава даже пулпит правиха без упойка. Не е плакала, смела ми е тя, но много й говорих и обяснявах.

# 313
  • shumen
Бръм,и на моя му вадиха 3 пролетта,но беше драма.Уж не го беше страх и седна,но като взе да му ги вади зъболекарката всеки път беше рев и писъци.Но пък лятото като му правиха ваксина не гъкна,а друг път е било пак с рев.
Моя още спи.Снощи рано заспа.Да видим дали няма да е донесъл нещо от Гърция.Мен пък гърлото ме боли нещо,а съм на АБ още за уроинфекцията.

# 314
Ние зъбите и ги вадим вкъщи с мъжът ми, с конец за зъби. Верно, предни зъби са, лесно излизат, ама досега не се е налагало да я водим на зъболекар за вадене.

Общи условия

Активация на акаунт