Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 352
  • 780
  •   1
Отговори
# 90
Нещата почват да ми се изясняват.
Разпитах днес и се оказа, че имаме няколко познати семейства, чиито деца учат в Света София,
а отделно познаваме такива с деца в Питагор, Едисън и т.н.
Та за там вече имам достатъчно мнения от първа ръка.

Само за Британика трябва да успея да се ориентирам, защото ни допадна, че всичко е ново,
просторно, модерно, в гимназията учат изцяло на английски и т.н.

Две неща ме притесняват.
 - това, че беше ужасно прашно и буквално се усещаше на вкус този прах, а през това време дечицата от детската градина бяха на двора!? Frowning1
 - негативните неща, които се пишат из темите за тях, които обаче са доста объркани и вероятно не са от първа ръка

P.S. В Света София също освобождават деца поради слаб успех, като има и такива, които сами напускат. Потвърдено. Лично аз не виждам нищо лошо в това, особено след като е регламентирано. Освен това може би е по-добре и за детето! Няма нужда да страда заради болните амбиции на някой. Затова и адмирации към тези, които сами ги местят на по-удачни за дечицата места, а не чакат някой да ги отпише от училището.
Томас Едисън също ще са в нова сграда. Имат отворени врати за ПУК и първи клас. Може да отидете и да ги видите на място и да питате каквото ви интересува.

# 91
  • София
Томас Едисън също ще са в нова сграда. Имат отворени врати за ПУК и първи клас. Може да отидете и да ги видите на място и да питате каквото ви интересува.

Благодаря. За там имаме доста информация.
Относно новата сграда не мисля, че тя е нова? Това там бяха някакви съборетини преди?
До колкото помня щяха да строят чисто нова сграда, но нещо се случи и спряха строежа!
Като цяло избират неприятни по моите разбирания места. Детската им градина също не ни допадна като място.

Относно старата сграда, още не мога да проумея как точно са избрали местоположението й?
Ама явно на никой не му е пукало, та това, че не го възприемам си е мой проблем.
Иначе отзивите, които имаме за Томас Едисън са много добри! Т.е. като изключим сгради и местоположение, явно са ОК.

Старата сграда изтипосана на околовръстното в най-мръсната му и прашна част:

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 17:48 от mitkomitashki

# 92
  • в страната на чудесата
Миташки Simple Smile
Оставете го това.
Обсъдили сме го преди повече от 5 години.
И фургоните и строежа.
Моето дете също така мина оттам.
За всеки влак си има пътници.

# 93
  • София
Миташки Simple Smile
Оставете го това.
Обсъдили сме го преди повече от 5 години.
И фургоните и строежа.
Моето дете също така мина оттам.
За всеки влак си има пътници.

Отвори се тема и споделих какво не ми допада!
Подтискащата среда има своето отражение, колкото и да не си го признаваме в Родината.
Виждали сте кампусите на най-добрите училища и университети в света. Не напразно са такива Smile

# 94
Потискащата атмосфера е много важно нещо. Още не мога да забравя как миришеше на манджа в СС навремето.

# 95
И за мен мястото има значение. Не сменям училището на голямото си дете с друго и много, много го харесвам, но това не пречи да се ядосвам години наред, че са избрали едно от най-мръсните места в София.

# 96
Нямам наблюдения за всички класове в Британика, само за начален етап. В класа на по-голямото ми дете вече четвърта година няма дете с неподновен договор. 1 напусна това лято, едно преди 2 години, по лични причини.
При по-малкото при прехода към 1 клас имаше само 1 дете с неподновен договор /поведението му беше агресивно/, но в съседната паралелка бяха няколко.
Нормално е да има подбор за 1 клас. В Британика ПУК не са селектирани като в други училища, а са от 2-3-годишни в детската градина.

В момента около училището има няколко строежа, уж са към края, дано.

# 97
Потискащата атмосфера е много важно нещо. Още не мога да забравя как миришеше на манджа в СС навремето.

Ами вие май не заварихте новата сграда. А и не помня да ми е миришело и в старата. Но всеки си има миризми от "детството".

mauvette, бивша fauvette, Британика ми е последна грижа. Говорех по принцип и няма никакво отношение към тематиката "Британика". И не е нормално да го приемаш лично, макар да имаш причини за това. Намеците ти са жалък опит за конфронтация, защото си пристрастна и рекламираш едно конкретно училище, за което също наскоро имаше неприятни отзиви от напуснали доброволно.
От "чува се за напуснали над 50% от някои випуски" стигна в две последователни изречения до категоричното "Да изхвърлиш 50 процента, за да си нагодиш резултатите...":

1. Има огромна разлика между напуснали и изхвърлени. Инициативата е на различни лица.
2. От "чува се" до пълна категоричност на случилото също има едни милион нюанса на клюката. Ахахахаха.

Ох, бе, Фенси, направо ми се скъса сърцето заради “вековната” ти борба😀 И ти ли познаваш собствениците на Британика, защото от там тръгна разговорът? Чува се за напуснали над 50 процента от някои випуски. Да изхвърлиш 50 процента, за да си нагодиш резултатите, хайде няма нужда. И резултатите на тези училища, които се хвалят с резултати, щяха да са реални, ако децата не ходеха масово на частни уроци. Дори да е, за да докарат едни десетина точки отгоре пак частните уроци са помогнали.
Що се отнася до канадските, американските и други системи, които се били хвалели. Ми, хвалят се. Сравни нашата икономика с тяхната и тогава говори. А че в България е трудно да мине нещо иновативно, е заради тъпоумието и ретроградността на МОН, които живеят два века назад.

А пък нивото на икономика не е право пропорционално на доброто средно образование. Аз лично съм благодарна, че в България "иновативното" не минава така лесно, макар да си има публиката. За мен рекламна кампания, без никави емпирични доказателства, че на българска почва тая реклама е проработила, е въздух под налягане. А когато тази реклама е и за цялостен цикъл за обучение до 12 клас, без дори единичен междинен проверовъчен тест за качество и ниво на образование, рязко започва да ми звъни звънеца за "прасенце-касичка", оооооу пардон родител-касичка. Laughing Но всеки е свободен да вярва на каквото иска и да си харчи парите както иска. LaughingLaughingLaughing До тук за вашето училище съм прочела точно две положителни мнения. Твоето и на другата ви активистка.

Бърди, до колкото помня 14 годишните са 7 клас. А разликата до 13 е минимална. Още от 4 клас, че и по-рано много добре знаят какво е правилно и какво не. И казаното напълно се вписва в тематиката. Разликата между топ училищата и другите се дължи не само на по-добри учители. Личен пример: От 4 клас дъщеря ми беше с учител по математикам, от който аз меко казано не съм възхитена.  А и много други родители на съученици. Споделяла съм го многократно. Това не попречи на класа да има топ резултати във всички класни, контролни до 7 клас, състезавайки се с другите класове от випуска, обучавани от други учители. И не, никой не е ходил на уроци в този период. Учителите са важни, но и най-добрият учител не може да налее знанията с фуния. И обратното. Когато имаш мотивирани и амбицирани родители и деца, не винаги учителят е чак такъв проблем. Разбира се идеалният случай е за предпочитане. Но да прехвърляме личната отговорност (родител, ученик) не е най-добрият и възпитателен пример. LaughingLaughingLaughing

# 98

Ами вие май не заварихте новата сграда. А и не помня да ми е миришело и в старата. Но всеки си има миризми от "детството".

mauvette, бивша fauvette, Британика ми е последна грижа. Говорех по принцип и няма никакво отношение към тематиката "Британика". И не е нормално да го приемаш лично, макар да имаш причини за това. Намеците ти са жалък опит за конфронтация, защото си пристрастна и рекламираш едно конкретно училище, за което също наскоро имаше неприятни отзиви от напуснали доброволно.
От "чува се за напуснали над 50% от някои випуски" стигна в две последователни изречения до категоричното "Да изхвърлиш 50 процента, за да си нагодиш резултатите...":

1. Има огромна разлика между напуснали и изхвърлени. Инициативата е на различни лица.
2. От "чува се" до пълна категоричност на случилото също има едни милион нюанса на клюката. Ахахахаха.

Ох, бе, Фенси, направо ми се скъса сърцето заради “вековната” ти борба😀 И ти ли познаваш собствениците на Британика, защото от там тръгна разговорът? Чува се за напуснали над 50 процента от някои випуски. Да изхвърлиш 50 процента, за да си нагодиш резултатите, хайде няма нужда. И резултатите на тези училища, които се хвалят с резултати, щяха да са реални, ако децата не ходеха масово на частни уроци. Дори да е, за да докарат едни десетина точки отгоре пак частните уроци са помогнали.
Що се отнася до канадските, американските и други системи, които се били хвалели. Ми, хвалят се. Сравни нашата икономика с тяхната и тогава говори. А че в България е трудно да мине нещо иновативно, е заради тъпоумието и ретроградността на МОН, които живеят два века назад.

А пък нивото на икономика не е право пропорционално на доброто средно образование. Аз лично съм благодарна, че в България "иновативното" не минава така лесно, макар да си има публиката. За мен рекламна кампания, без никави емпирични доказателства, че на българска почва тая реклама е проработила, е въздух под налягане. А когато тази реклама е и за цялостен цикъл за обучение до 12 клас, без дори единичен междинен проверовъчен тест за качество и ниво на образование, рязко започва да ми звъни звънеца за "прасенце-касичка", оооооу пардон родител-касичка. Laughing Но всеки е свободен да вярва на каквото иска и да си харчи парите както иска. LaughingLaughingLaughing До тук за вашето училище съм прочела точно две положителни мнения. Твоето и на другата ви активистка.

Бърди, до колкото помня 14 годишните са 7 клас. А разликата до 13 е минимална. Още от 4 клас, че и по-рано много добре знаят какво е правилно и какво не. И казаното напълно се вписва в тематиката. Разликата между топ училищата и другите се дължи не само на по-добри учители. Личен пример: От 4 клас дъщеря ми беше с учител по математикам, от който аз меко казано не съм възхитена.  А и много други родители на съученици. Споделяла съм го многократно. Това не попречи на класа да има топ резултати във всички класни, контролни до 7 клас, състезавайки се с другите класове от випуска, обучавани от други учители. И не, никой не е ходил на уроци в този период. Учителите са важни, но и най-добрият учител не може да налее знанията с фуния. И обратното. Когато имаш мотивирани и амбицирани родители и деца, не винаги учителят е чак такъв проблем. Разбира се идеалният случай е за предпочитане. Но да прехвърляме личната отговорност (родител, ученик) не е най-добрият и възпитателен пример. LaughingLaughingLaughing
Енси, бивша фенси, бивша веченезнамкакво, информацията за напуснали е от самите напуснали. За изгонените не знам колко са. Не следя това училище, макар че не мога да огранича спонсорираните им съобщения да ме заливат отвсякъде. Не разбрах кое ме е засегнало лично нито защо трябва да съм пристрастна конкретно в случая с Британика. А да кажеш, че рекламирам училището, в което учи детето ми е да твърдиш, че всяко положително мнение за конкретно училище е реклама. В този случай, ти пък рекламираш СС въпреки че всички помним какви ги бълваше за това училище преди да приемат детето ти. И не се безпокой за МБ, има достатъчно положителни мнения. Това че не са баш в бг мама, където ти специално да ги прочетеш, не значи, че ги няма😀
Относно твърдението ти, че нивото на икономиката не зависело от нивото на образованието в страната, дискретно ще замълча. Глупостта не е нещо, което трябва да се коментира.
И разбира се, учителите изобщо не са важни за нивото на обучение. И никой от СС не е ходил на частни уроци ДО 7 клас. Е, добре, в пети и шести не са ходили😀😀😀 И твоето дете не е ходило на частни уроци. Добре, Фенси, всички ти вярваме. Прочети се пак, моля. Защото казваш, това, което всички казваме. А именнно, че работата на учителя е важна, защото лошата такава се компенсира или с частни уроци (при друг учител) или с работа на родителя с детето. Но трябва да бъде компенсирана.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 11:08 от mauvette

# 99
  • София
"Емпирично изследване е изследване, при което се установява наличието на факти чрез опит в практиката".

И сега аз как да разбера предварително без никакъв опит на моето дете в определено училище следните неща, които най-много ме интересуват при избора на училище:
1. Детето дали ще се чувства добре - няма да е стресирано и притеснено?
2. Дали там учителите уважават децата и са толерантни кът тях, защото хората и децата е нормално да грешат?
3. Дали повечето учители ще обичат да работят с деца и ще се опитват да ги въвлекат в света на познанието, което преподават и споделят с тях?
4. Детето ще има ли подходяща среда, в която да разбере, че не са на първо място интелектуалните и физическите способности на хората и да изгради нагласа за помощ и взаимодействие с останалите?
5. Ще усети ли, че  има някакви граници в общуването, за да не пречиш на другите?
6. Ще има ли възможност, ако има интерес и желание, да усвоява и усъвършенства знанията и уменията си в много различни области?
7. Ще има ли достатъчно време и възможност в училище за пълноценна почивка, игра навън, спорт?
8. Ще има ли в училище вкусна, топла и разнообразна храна?
9. Ще има ли добра и честа комуникация от страна на училището какво се случва в училището, в класа и от страна на детето?
..........
Ето такива неща ме интересуват..... Май звучат като маркетинг, но за мен са важни.

И какво от тези неща ще разбера от резултатите на някакъв изпит с определен формат в определен момент от обучението. Че в някои частни училища всички ученици са стигнали до висок брой точки на този изпит, а в други училища едни са стигнали до висок брой точки, други до среден, а трети до нисък. Т.е. изпълнена е или не е изпълнена някаква цел на родител и/или на ученик. Но ако този изпит беше в друг момент от обучението, в друг формат, не беше трениран по определен начин, децата не се готвеха специално за него (независимо къде и как), резултатите може би биха били различни. И след като детето го е преминало дали уменията, знанията, преживяванията и личностните му качества могат да бъдат "оценени" от този изпит и резултата в точки.

Успех на всички деца и родители с избора им на училище!

# 100
  • София
А най-добре е да имаш мотивирани деца и учители, към което надявам се всички се стремим!

Лично ние търсим второто, а за първото ще направим всичко, което е във възможностите, мотивацията да се случи.
Защото с истински учител шансовете за мотивация на по-голямата част деца и дори на целия клас се покачват значително!
И обратното - учителят може да демотивира и най-надъханото дете.
Учителят нищо не налива, факт, но се грижи за това децата да искат да правят.

Личен пример. В общообразователното училище, където учих, по програмиране знаех повече от учителката.
Много повече! Многоооо повече. Всичко си учих сам. Сам самичък, щото никой съученик не искаше да го учи това.
Само аз си зная колко усилия ми костваше и колко много исках да има някой, който да ми помага, да ме насочва и т.н.
С който да обсъдя това, което мисля и правя! Нямаше такова мъчение.
Да добавя и програмирането на тетрадка и т.н., което после се прехвърли и в ТУ София през 1999/2000?!?!?! Rage
И там първи курс изпитите по програмиране на C ни бяха на лист?! На лист. Да продължавам ли?
Във втори курс на второто упражнение по Асемблер ми дадоха заверка за семестъра, защото им реших мнoго трудната за студент задача за сложни изчисления с помощта на "малки" регистри на старите Моторола процесори!
Доц. Евгениев дори не повярва, че съм го направил, но се беше хванал на бас с потока и ми даде заверката. Немислимо за ТУ тогава.
И не, не питахме ChatGPT и т.н., а всичко си го пишех на тетрадката. Дори не на компютър!

Ама защо го пиша това, че сега ще ме нахранят, че се хваля. Не се.
Пиша го, защото след това не станах програмист!!!! Rage А ми беше мечта!
Щото така и на никой не забеляза, че май ставам за такъв Pensive
и докато бях супернеориентиран второкурсник един друг човек видя потенциал в мен и станах друго Satisfied

С това се опитвам да кажа, че учителят е брутално важен, защото може да помогне потенциалът на детето да се развие!
Да види кои са силните му страни, да го насочва, да му помага, да обсъжда с него и т.н.
Може и без него, но шансът усилията да са много повече и резултатът да е много по-нисък е много по-висок!
Сега някой ще каже, че в вкъщи могат да го направят това, да продължи спора.
Оххх, чак ми стана мъчно, като се сетя в какво живеем...

По темата.
В момента продължаваме да обмисляме трите споменати по-рано, като за Британика знаем най-малко, но пък много ни хареса.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 11:26 от mitkomitashki

# 101
Митко Миташки, много си прав!
И напълно ти вярвам на разказаната история. И ние навремето в МЕИ така "програмирахме" - на лист😂
И не искам да ти се бъркам, но според мен не залитай по Британика, защото пак според мен не е добър избор.

Магента, няма как да ги разбереш тези неща или дори само едно от тях. Няма. Докато не отидете в конкретно училище и не изкарате там години, защото и за една година няма да ги разбереш. Отделно дето според мен тези неща накуп ги няма в никое училище.

И накрая, напълно споделям мненията на Бърди.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 20:20 от Татко Мецан

# 102
  • София
Е да, това имах предвид, ама смяташ ли, че от някакъв изпит в края на седми клас, ще ги разбера.

В предишното частно ги разбрах за една година, но детето не ги усещаше точно така, и се премести в края на втората година, когато и то не искаше да стои повече в това училище. Много от нещата, които изброих, ги имаше, но нямаше други от изброените и това не беше О.К. за нас.

Е, човек все се надява, нали знаеш ....

Магента, няма как да ги разбереш тези неща или дори само едно от тях. Няма. Докато не отидете в конкретно училище и не изкарате там години, защото и за една година няма да ги разбереш. Отделно дето според мен тези неща накуп ги няма в никое училище.

И накрая, напълно споделям мненията на Бърди.

# 103
  • София
... според мен не залитай по Британка, защото пак според мен не е добър избор

За момента най-много ни допада СС(и аз почнах със акронимите, лоша работа Satisfied)
Другото е ПЧМГ, която е и близо до нас.
А и затова разпитвам за Британика толкова, да чуя и други мнения, та всяко е добре дошло Coffee

# 104
За дете на програмист, за което се предполага, че ще е с уклон към математиката и програмирането, от ПЧМГ по-добро няма. В началните класове "Архимед" е тяхното училище. А пък и щом ви е близко, то просто няма какво да се мисли...

Общи условия

Активация на акаунт