Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 542
  • 780
  •   1
Отговори
# 510
  • София
И защо деца от частни училища с 10 часа седмично английски до седми клас избират английска гимназия като там се почва абсолютно от началото езика?
Заради самото училище, не заради езика. Идеалният вариант за тези деца е нов първи език в гимназията, като английският за една година могат да го доучат до ниво С2 на курсове вече.

# 511
  • София
Да, така е. И например в нашия частен случай може детето ни да мине и с по-малко от 10 часа английски седмично до 7 клас. Например 2 часа до четвърти клас, а после 5 часа до седми вкл.. Но за Мецан 10 часа са задължителни и това е, не става иначе.

И защо деца от частни училища с 10 часа седмично английски до седми клас избират английска гимназия като там се почва абсолютно от началото езика?
Заради самото училище, не заради езика. Идеалният вариант за тези деца е нов първи език в гимназията, като английският за една година могат да го доучат до ниво С2 на курсове вече.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 11:54 от Magenta2022

# 512
Коя е заучената фраза? Изпуснах нишката.

Естествено, че познаването на английски се поражда като нужда за усвояване на научна информация. Ама да го слагаме на олтар с висок приоритет ли? Или си е просто утилитарност, която така или иначе се саморазвива? Всеки, който познава добре български (не просто го говори), не би трябвало да има проблем да го усвои плавно без много напъни, за целите на работа с науки. Ако ще и да почне по-сериозно чак в 7ми клас. Надявам се че не дискутираме филологически цели, нали?

И не знам какво четете, но аз разправям че английски е по-лесен, може би дори най-лесен. Иначе ходи дефинирай какво точно значи "лесен" и каква е единицата за измерване. Или споделете кой би бил "лесен" или "по-лесен".

На децата, на които българският им е труден, ще им е труден с/без чужд език.
Ще перифразирам, с позволение. Simple Smile
На комуто родният е труден, и чуждият ще е труден. Какво остава за език от съвсем друга езикова група, където съвсем няма прилики.
Приемам забележката за "на когото/комуто", труден ми е, да Simple Smile. И на децата ми им е труден, но пък езици от други езикови групи усвояват с лекота.

# 513
В Езиковите гимназии езикът се учи по съвсем друг начин и много по-задълбочено и интензивно. Взима се огромен обем лексика и още в края на първи срок са над всичко, което са учили до момента по школи и училища. Неслучайно учат почти само език през първата година в гимназията. Като добавим и средата и се появява и смисълът детето да продължи в гимназия с английски.
Моите подозрения са и че Испанската я избират заради среда, не че испанският е добил някаква популярност в последните години (не че го говорят малко гора, де, но по тази логика и китайският ще е популярен, а не е). Относно научаването на езици, да, време си трябва и колкото повече толкова по-добре. Абсолютно възможно е това време да е се отделя и вкъщи, в училище, на частни уроци. И колкото по-високо е нивото на владеене на родния ти език толкова по-голям е шансът да достигнеш високо ниво на владеене на чуждия език просто защото понятийният апарат на родния език ще е на ниво да понесе този на чуждия език.

# 514
  • София
Животът днес и утре е много различен от времето, когато са въвели ЕГ в България. Начини да учиш чужд език и възраст, на която да го правиш, има много. Иначе малко хора ползват интензивно втория чужд език, който са учили.
Като му потрябва на човек и има желание и в зряла възраст учи всякакви неща. В прогимназията и гимназията е важно да нямаш големи пропуски и да се справяш на сравнително  прилично ниво (пак различно за всеки човек).

# 515
Моето мнение е точно обратното. Трудно се учи език извън училище. Изискват се много дисциплина и усилия. В масовия случай несравнимо е нивото на изкаран сертификат С1 от учил на курсове и завършил съответната езикова. Само при английския може би не е така заради масовото му разпространение.
В зряла възраст пък е още по-трудно със запомнянето. Английски понаучават, колкото да могат да вържат някакви изречения и да разбират менютата в компютъра.

# 516
Приемам забележката за "на когото/комуто", труден ми е, да Simple Smile. И на децата ми им е труден, но пък езици от други езикови групи усвояват с лекота.
Сакън! Забележки не съм правил, напротив - използвах мисълта и я доразвих по смисъл. Не слагайте димящ пистолет в ръцете ми, особено като имаме частично съгласие! Simple Smile

Кои са другите групи? Ако не е тайна, разбира се.

П.С.  Нашият език е доста по-труден от английския ..

# 517
Напълно подкрепям Дъждец.

# 518
4 владее в различна степен от германската езикова група / да не объркам- английски, немски и т.н./ и един чужд славянски едното ми дете. Българският е пълна скръб, въпреки високите резултати в дневника и на изпити.
Сакън! Забележки не съм правил, напротив - използвах мисълта и я доразвих по смисъл. Не слагайте димящ пистолет в ръцете ми, особено като имаме частично съгласие! Simple Smile

Кои са другите групи? Ако не е тайна, разбира се.

П.С.  Нашият език е доста по-труден от английския ..

# 519
Мецане, само ми кажи, едно дете, което е учило по-малко часове английски до 7 клас и отиде в гимназия с първи чужд език английски, по-малко ли ще научи езика в гимназията от другото, учило 10 часа седем години преди това. Ами не е задължително, нали. И защо деца от частни училища с 10 часа седмично английски до седми клас избират английска гимназия като там се почва абсолютно от началото езика?

A защо да ходи в гимназия с първи чужд език английски? Това е най-тъпото и недалновидно нещо, което може да направите. Нали това е идеята. До 7 клас да има прилично ниво по "лесния" английски, за да може в гимназията да захване втори език. И едва в 11-12 клас да го опресни и да изкара сертификат нужен за чужди университети.

Деца от ЧУ го правят това или поради липса на избор защото за там им е стигнал бала. Или ги мързи и искат да им е лесно. Или езикът до 7 клас е учен само да се каже, че е учен. Ахахаххах.

Моето избра Испанската, заради втория италиански и заради средата. Вече след година и половината там се вижда определен смисъл И от испанския. София се оказа пълна с испаноговорящи и фирми търсещи испаноговорящи. Но не това ми е поантата. Двата езика ѝ дават опция за висше образование в още две държави. Като Италия е номер едно в желанията в момента.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 13:52 от Аncy

# 520
4 владее в различна степен от германската езикова група / да не объркам- английски, немски и т.н./ и един чужд славянски едното ми дете. Българският е пълна скръб, въпреки високите резултати в дневника и на изпити.
Английския може да го приемем за германски за нуждите на тази дискусия, да. Останалите два сигурно са скандинавски. Поздравления! Явно му е доста интересно и влага необходимите усилия.

Ако е схванало добре приликите и разликите, може и в романтичните да придобие обща култура без да си посвещава живота на това.

И дотук май са сходните езици, горе-долу. За останалите ще се иска доста пот и време.

# 521
Сигурно, но се съмнявам да полага усилия в езици, интересът не е там изобщо.

# 522
@Spensa Ако няма лингвистични амбиции или любопитство, още по-добре да не полага излишни усилия. Езиците са си циклене.

# 523
  • София
Ancy, избират английски езикови, защо не - харесва им съответното училище и средата в него. И Първа и Втора английска и АК.

Малко не е по темата, ама може ли някой да ми даде инфо за италиански език в гимназията - само Испанската и лицея в Горна Баня ли са добри варианти? Ако второто е добър вариант де, не знам.

# 524
Ами не знам за кого говориш. Аз имам наблюдение защо деца от СС с ниво на английския B2/C1 учат в ЕГ с английски. Среда има и в НЕГ, и в Испанската, и във Френската. Така, че не това е основният избор.

Общи условия

Активация на акаунт