Осмокласници 2024/2025 - тема 3

• 38 207
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
Момичета, напълно ви разбирам. Hug Аз също много се бях притеснила, защото и моята за 7 дена беше в 2 училища, 2 нови класа, нови деца, нови учители... Точно се вписа в първото и се премести в другото. И се притесняваше как няма да може да си намери приятелки в новото, как вече щели да си бъдат на групички и т.н.
Е, за мое и нейно щастие, точно 4-5 дена й трябваха и си намери дружки.
Исках да ви кажа да им дадете време. Ще си намерат компания. Simple Smile

# 421
Давам 100 лева на седмица, но детето ми е на общежитие. Плаща си пътя на отиване, купува си храна, плаща дребни покупки. Тази седмица си забрави зарядното за телефона и си купила ново зарядно, миналата седмица си беше купила клин. Радвам се, че започна да си прави сметката и дори й остават 10-ина лева на края на седмицата.

# 422
Аз давам на сина ми по 10 лв. на ден. Отделно рестото от някои пазарувания остава при него. В АК имат ресторант за топла храна и отделно място за пакетирани неща и закуски. Считам, че засега е достатъчно. Ако иска нещо допълнително, обсъждаме и заедно решаваме.

# 423
Здравейте,
аз давам по 35 лв на седмица. Попитах го колко иска- каза, че със 7 лв. на ден ще се оправи. Тази година тотално съм сменила тактиката с него. Говоря му, че е гимназист и цялата отговорност е в неговите ръце и на неговия гръб. Нито ще му следя домашните, нито къде ходи и какво прави. Той да си разпределя времето и да решава, как ще го оползотворява. Беше в шок няколко дни, като ми казва къде ще ходи или по какво първо ще учи и в отговор получи "Както прецениш". LaughingLaughingLaughing  В резултат,много повече ми споделя и се справя много добре в училище. (засега)
Е, разбира се, че има уловка. При първо провинение, се връща строгия тъмничен режим.Dizzy Face

# 424
  • Пловдив
Те наистина сякаш имат скок в растежа Simple Smile Сякаш не са моите деца. Големи, отговорни, ангажирани, без нужда от подбутване, дъднене и напомняне. Хайде, девойката си е такава по рождение. Но младежа не мога да го позная. Аз се притеснявах дали ще се справи организационно без сестра си. Но той ми скрива шапката! Вчера дори си пуснал по Литература "Уча се" и после, и тестове си прави... Е, сам си каза, че за малко се е почувствал като седмокласник Simple Smile Та, много съм доволна засега и приятно изненадана.
Твърди джобни нямат, но те и не харчат много. Закусват в къщи. Обядват навън, само ако са по-до късно. Давам им 10-20лв и като им свършат ми казват да им дам отново. Със сигурност харчат по под 50лв на седмица.
Социалните 300лв остават в мен. Пак за тях ще отидат, но не и така накуп. Имат вече дебитни карти, където ще събират стипендиите.

# 425
Помощта за осмокласници мисля следва да е за подготовката им за новата учебна година, аз съм дала доста повече от 300лв. Вчера и аз получих половината, ма нямам кяр, щото кучето си поряза лапата и заминаха 320 лв.

Джобни гледам да има 15-тина лева в нея, но рядко всичко е изхарчено за деня, додавам изхарчените.

# 426
Lolinata, малко извън темата на групата, но от профилната ти снимка предполагам, че имате куче от любимата ми порода кучоци-немска овчарка. Много искаме да си вземем такъв кучок, оглеждаме се и за белгийска овчарка, но като за първо куче сякаш ще ни дойде голям залък. Та клоним към немска овчарка:)

За протокола-дневната парична дажба за училище на наследника е 6 лв. Извънредно даваме по някой лев допълнително ако излиза с приятели, но таванът му е 50 лв. на седмица.

# 427
Да кажа, че все пак в държавата се случват и добри неща. Ето тази прословута помощ. Добре е това. Разбира се, далеч не стига напълно да подготвиш осмокласник с дрехи, обувки и помагала, но то не е това целта, а да има нещо допълнително. Хубаво би било да се изплаща в началото на учебната година цялата, за да отидат парите целево - теглиш ги и купувате за осмокласника, защото то сега повечето неща са набавени и парите просто влизат в семейния бюджет. И все пак е добра инициатива и се случва.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 11:39 от Beauty queen

# 428
Браво на вас, майки, само да не четат социалните и да видят как няма да дадете нито лев на осмокласниците. Веднага ще разследват...., но дали ще прочетат с разбиране😉🤔Това в кръга на шегата.
Аз лично изхарчих парите преди да ми ги преведат за дрехи. Тива дете расте като гъба и вече започна да харесва как готвя. Последното ми е много приятно, но сега все трябва да се готви. Добре си бях, когато ядеше само боклуци, винаги можех и да му се карам за това. Сега и от това ме лиши

# 429
И аз съм тъй. Взе да яде моите манджи и сега няма мърдане 😂.

# 430
  • Пловдив
Браво на вас, майки, само да не четат социалните и да видят как няма да дадете нито лев на осмокласниците. Веднага ще разследват...., но дали ще прочетат с разбиране😉🤔Това в кръга на шегата.
Аз лично изхарчих парите преди да ми ги преведат за дрехи. Тива дете расте като гъба и вече започна да харесва как готвя. Последното ми е много приятно, но сега все трябва да се готви. Добре си бях, когато ядеше само боклуци, винаги можех и да му се карам за това. Сега и от това ме лиши
Социалните ги дават тези пари за подпомагане на семейния бюджет при подготовката за училище, не за джобни. Само рисувалните материали на младежа в началото на годината бяха 350лв. Другите неща няма да ги слагам. Така, че нямам никакви скрупули, че не им ги давам тези пари, като пари Wink Така или иначе, не са лишени от нищо.

# 431
  • Пловдив
И моят хубостник е с 50 лв на седмица, но това са му само и единствено лични негови финанси - храна, общежитие, пътни, всякакви други разходи, свързани с битието му, му плащаме ние. За сметка на това от
джобните си, той си плаща всякави глезотийки, които иска, а ние смятаме, че не са му необходими (последно си купува някакви скинове за игра - еми има пари - угажда си Laughing)
От както стана 5 клас му казахме, че от нас им а осигурена една морска почивка лятото и една планинска през зимата. Всяка следваща си я плаща той, с парите, които си е спестил. Дебитна карта също има от тогава, като в началото му изкарах на наша банка, а след това минахме всички на Револют. Сега заради стипендията пак ще изкарваме нашенска карта.
И като стана въпрос за стипендии, казали са им, че тази за отличен успех ще е около 50 лв/месечно.
"Ученето в България изобщо не е доходоносно" констатира наборът, а ние с баща му паднахме от смях Laughing
Днес почиват - имало празник на града. Организирано са на някакъв  мач и след това щели да ходят по центъра. Можело и до Ботевград да отскочат Rolling Eyes Преди година се губеше в квартала, сега обикаля сам Родината Scream растат децата, растат!
И последно - нали наскоро се кооментираха статистиките в Школо Simple Smile Очертават се силен клас и именно по статистиката от там стигам до този извод.

# 432
Уф, благородно ви завиждам за ентусиазираните и пораснали деца. На моята само мързелът ѝ расте Joy
Не че не е самостоятелна и оправна, с това нямам проблеми. Ама ученолюбивото ми дете все повече се загубва в пубертета.
Беше в началото на втори клас, когато я отписахме от занималня, прибирах я на обяд и я оставях вкъщи сама - домашни, уроци, всичко си подготвяше самостоятелно и много отговорно. Вечер докато се приберем, тя беше готова, излизахме на разходка или си се занимаваше с нещо друго разтоварващо.

Оттогава обаче, всяка следваща учебна година все по-малко ѝ се занимава с учене и все по-дезорганизирана сякаш става. Дано се смени тенденцията, ама вече и на мен взе да ми писва да натяквам постоянно. Казах ѝ, че е достатъчно голяма вече да си носи отговорността и последствията от действията, и че няма да съм ѝ все пъдар.

# 433
  • София
Получава по 40 лева седмично. Как с тези пари успява да ни дава заеми е загадка.

Никога не съм се бъркала колко и кога учат. Това е включено в теорията те дават и ние даваме.

Но много държа да знам къде и с кого са. Не ги ограничавам, просто искам да ме уведомяват. Обяснихме им, че ако нещо се случи трябва да знаем откъде да започнем да ги търсим. Добре, че са разбрани и схванаха идеята. Голямата, дори и сега, когато е в Белгия, ми казва, ако ще пътува извън града. Честно казано, така ми е много по-спокойно.

# 434
То униформата ще се носи поне две години - тениски, блузи тип лакоста и риза и вратовръзка. До тук добре дала съм 100 лв. Но панталони, които и без друго трудно купих вече гледам са три пръста по-късно. Най-дългите купих които могат да станат на 46 kg 1,75 m.започвам да търся нови.
За статистиката в Школо гледайте графиката, по достоверна информация дава отколкото самото място в Школо, защото то е по оценки по азбучен ред.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 12:29 от J_M_M

Общи условия

Активация на акаунт