Осмокласници 2024/2025 - тема 3

• 37 503
  • 757
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Наборът е на месечен бюджет. В началото на месеца му се превежда по картата определената от нас сума и трябва да се оправи с нея до края на месеца, както реши. Извън тази сума, други пари не му се дават. Засега му остава не малка сума.

# 721
Моето не харчи много. От това което получава на седмица ( от начален етап е на седмичен бюджет) успява да си спести доста добри суми. Това лято дадох около 100 лв за ремонта компютъра, основното си беше неговото участие. Пести си, но си поставя цели. Това ми е много важно, да могат да си правят сметката. Познавам възрастни хора, които едва изкарват месец, не защото получават малко, а защото харчат за глупости.
Качих в пощата задачите , които госпожата е поставила на табло в стаята за подготовка.

# 722
  • София
Да, точно това искам да избегнем - да стане възрастен, който изобщо не може да си прави сметката. Проблемът ми е, че моето също не харчи много, но всичко изхарчено е за глупости. Той буквално се чуди за какво да си изхарчи парите и няма по-дългосрочни големи цели.

# 723
А защо да не си прави сметката - щом не харчи, приоритизирал си е нуждите и харчи за това, което му доставя удоволствие.
От тази година с наборката сме на седмични джобни за петте учебни дни, отделно даваме за излизане през уикенда. Очаквах, че във вторник ще е без пари, но не се оказах права. Даже давам в дребни банкноти, за да си взима ден за ден.
Голямата мина на месечни джобни някъде към 9 клас. И тя си даваше всички пари за всякакви колекции и най-вече за материали за хобитата си. Чак сега вече харчи за ежедневни нужди.

# 724
Аз последните една-две години давах седмична сума на двете деца (наборката има брат четири години по-малък). Тя последните две лета си спестяваше суми, с които после си купуваше мърч на Съндей хебит или някоя дрешка. Това лято й извадих карта и превеждам там месечна сума равна на стипендията, което ще получава. За сега си прави поръчки от Тему, поднови си гардероба, а съответно аз купувам по-малко дрехи. В момента давам сума, с която си плаща пътя на отиване, купува си храна, някоя дрешка, ново зарядно, плаща си телефона (зарежда ваучера). Малкият си има седмична сума за храна/ закуска, която си разпределя по свое усмотрение. Отделно си има спестявания от рождени дни, с които купуваме телефон, колело, тротинетка, плаща си ремонти по тях или разни джаджи. Сега и той има карта, превеждам му стипендия като на кака му (поставила съм условие да поддържа успех), с които пари май основно си плаща разни пакети към игрите на Нинтендото.

# 725
При нас е друг проблема. Поне в предното училище се влияеше от другите деца. Каквото имат те и той да има(родителите им са по- платежоспособни). Имаше си събрани пари и един ден ми се прибира в къщи с някаква геймърска  глупост, която изобщо не му  трябва и не е пипнал. Седя така просто и аз му казах да я продава иначе ще фръкне от балкона. Тогава остана и без една стотинка и разбра какво е да нямаш. И май по-спестовен стана. Иска някакви неща, купуваме му за празниците, погледне ги ден два и седят, събират праха.  Само с телефона се занимава, от което аз не съм никак доволна:(
Иначе е много щастлив с новия си клас, разбра какво е да имаш приятели, които да те уважават и харесват, въпреки различията. А не да ти правят забележки за дрехи или външност или що не се подстригва на бербер или не си бръсне космите на места, които още не са поникнали и  всякакви подбни глупости. Що харесвал такава музика, а не онакава. Виждах го как като му звънят се притеснява да отговори по телфона или въобще не дига. А сегашните му приятели са веселяци и си падат по чалга, а той харесва класическа музика, или по-ретро музика и такава от японски анимета. В предния клас беше абсурд да каже какво му харесва. Сега всичко е наред, надявам се да си остане задружен класа, както е тръгнало за сега.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 21:32 от dalil

# 726
  • Пловдив
Аз съм споделяла вече - превеждам му в неделя джобните за седмицата (под джобни имам предвид точно това - пари за каквото реши той). Отделно от това на месец му даваме парите за общежитие, храна, пътни.
Забелязах, че каквото му остане в петък, си го прехвърля в нещо като виртуален сейф и там са спестяванията му.
Кешът, който получава от роднини, обикновено му го превеждаме по картата - така му било по-лесно да спестява Joy
От спестяванията си си плаща допълнителни почивки (от нас имат по една морска лятото и една планинска зимата Smiling Imp), разни ми ти там глупости за играта, книги (включително такива свързани с Майнкрафт Rolling Eyes ), случвало се е дрехи да си купува... Абе всичко, каквото реши Simple Smile
Когато купувахме компютъра за неговата стая, от спестяванията си даде почти толкова, колкото бяхме решили, че ще отделим от семейния бюджет. В резултат, си взе доста по-мощна машина от това, което бяхме предвидили.
Утре ще е "петокласник" със сестра си Joy Ще ходи в старото си училище, да види бившите си учители.
Казах му да мине и през банката, за да си вземе дебитната карта, (получаването ставало само лично - нямало как да я получа аз или баща му, та ще се възползваме от това, че си е тук тази седмица), дано не забрави Joy

# 727
Много сте писали, ще се връщам да ви чета като се приберем в България. Моята е мега спестовна, т.е. почти не харчи пари не само нейни, но и наши.
П.С. Девойката остана очарована от Ю.Корея доста впечатления събра.

# 728
Аз май писах вече, но от тази година вече давам пари за месеца, даже му давам и за  цял месец пари за уроците по математика. Та вече минахме един " финансов месец " Smiley, добре се справи детето, даже и пари му останаха. За стипендия подадохме заявление, ама нищо не са казали  и ние даже и сметка не сме правили

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 08:55 от Plami80

# 729
Ние превеждаме джобните в негова Revolut<18 сметка към моята- родителска.Там има отделно "to invest account" в който лесно си прехвърля пари, които иска да спестява или са му останали. Предвид че е безплатно всичко и няма такси за никой, според мен си е супер да има всяко дете по една сметка там. Разплаща се с карта към сметката, вижда си спестяванята, знае във всеки момент с какво разполага. Всичко е видимо за родителя.
Освен това сега му направихме сметка с електронно банкиране заради стипендията. Там също се упражнява основни банкови понятия от рано.

# 730
Моля ви дайте тест по информационни технологии на първия раздел - компютърни мрежи и услуги, ако имате. Те са на издателство Домино.
Много благодаря предварително ☘️

# 731
Моля ви дайте тест по информационни технологии на първия раздел - компютърни мрежи и услуги, ако имате. Те са на издателство Домино.
Много благодаря предварително ☘️
Това дали върши работа?
https://www.bgtest.eu/?f=test_desc&test_id=956

Още тестове Simple Smile

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 10:38 от merilen

# 732
Много благодаря, ще ги видя☘️

# 733
Моят младеж също с 6 по комбинаторика. Отдавна направиха контролната, но сега им нанасят оценките. Направиха и върху вектори, но контролните все още не са проверени.

# 734
Моето изостава откъм оценки, а сега ще изостане още повече. След две падания в петък, вчера провлачи крак, а днес минахме през Спешно (не намерихме работещ ортопед другаде) и ще носи ортеза за обездвижване следващите 30 дни, което значи, че ще си е у дома за доста време. Ще е освободена и от физическо до края на годината по думите на ортопеда. Поне съмнението за остеохондрична фрактура не се потвърди, но е със скъсани връзки, доколкото разбрах. От понеделник влизаме в режим "самоподготовка".
Надявам се да няма други контузени или болни наборчета.

Общи условия

Активация на акаунт