Шестокласници 2024-2025 - тема 2

• 20 837
  • 786
  •   1
Отговори
# 15
# 16
  • shumen
Сега светна Админ плюс със 6 по География на домашна работа.Радвам се,че се оправя сам и аз дори и не знам какво е писал,но щом има 6 справил се е.

# 17
За сега има детето само 2 оценки на входни нива. Остават още по 2 предмета да правят.
Шкафче има, но без ключ 😥.

# 18
Сменете ключалката? ММ оправи миналата година десетина шкафчета, че бяха със загубени ключове.

# 19
  • София
На нас на родителската ни казаха, че НВО ще е по Пиза и ще ги готвят по нея. Кой знае какво ще измислят догодина.
А на нас ни казаха, че има само слухове.

Не вярвам учителите да знаят нещо, по-различно от това, което знаем всички, т.е. само предположения. Нека видим първо ще има ли редовно правителство, не съм сигурна служебни министри могат ли да се занимават с това.

# 20
  • София
Аз пък съм си изпратила питанията до МОН. Чакам. Е така, за видимост, надявам се към МК да няма промени. Вместо да се питаме тук, питайте МОН.

# 21
  • Бургас
Нашата класна, още когато децата бяха в пети клас, каза че дори са ходили на някакво представяне/обучение във връзка с PISA, точно заради това ,че водят на випуска,който ще е първи по този изпит. Но,сега в началото на 6-ти каза, че няма нищо сигурно (засега) и затова работят вариант БЕЛ/Математика.

# 22
От познат учител знам, че още нищо не се знае със сигурност за изпита след 7-ми клас за нашия випуск.
Аз не съм гледала до сега формата PISA, но ако са по-практически ориентирани се надявам детето да се справи.
Поне с математиката дъщерята предпочита практическите задачи. Онзи ден гледахме един филм с пътуване във времето, където 30 секунди в бъдещето се равняваха на 4 часа в миналото и тя тръгна сама да смята кога главният герой ще се засече с бъдещия си аз. От една седмица пък изчислява колко боя ще ѝ трябва за да си пребоядиса стаята - първо смята квадратурата, след това гледа покривността на боите и си изчисляваше колко кутии ще ѝ трябват за две ръце боя и накрая смята колко пари ще ѝ струва всичко.

# 23
  • София
Аз погледнах едно портфолио на Пиза, не знам за каква възраст е. Да им имам интердисциплинарния подход- пример с графика на нивата на езерото Чад от незнамсиколко години пр. Хр. до сега и въпроси по нея. Четене с разиране, история и география в едно, разбираш ли. Ако е в такъв вид, аз бих била доволна и са даже интересни, ама това и без да си научил учебното съдържание може да се направи. Ето тук конкретния пример даже е направен във версия на български  https://liternet.bg/publish30/maia-mitrenceva/filosofia/4-6.htm По математика и те са едни...

# 24
Абсолютно елементарни са въпросите от графиката с езерото Чад. Не ми отне и половин секунда да отговоря на всеки от тях само като ги погледнах. Всеки седмокласник с над 70 точки на НВО по математика би трябвало да отговори от раз. Е, разбира се, за третокласник сигурно би било много трудно... а за първокласник невъзможно.... като не знаем за каква възраст са...

# 25
Благодаря, duhi_puhi.
Ще има задачи с практическа насоченост, което е добре.
Наистина ли на НВО се позволява ползване на лист с формули?!

Beeps, искат да ги накарат да мислят. Не знам дали ще им се получи.

# 26
За седми клас май не можеше, но за кандидат -студентските изпити по математика навремето беше разрешено използването на едни "четиризначни математически таблици", които съдържаха всички формули от цялото учебно съдържание в гимназията, и който не можеше да решава задачи, това не му помогна хич, а който можеше, така и не му се налагаше да ги ползва, макар че ги носеха на изпита за кураж. Калкулатори бяха забранени, разбира се.

# 27
  • София
Дават лист с формули, да - и за съкратено умножение, и геометрични.

# 28
Скрит текст:
Бе нека имат, може някой от напрежение да забрави и 1+1 колко е... истински случай, като студент в МЕИ, пред мен стана, двамата с един колега заедно бяхме седнали при доцента на изпитната катедра, изпит по механика, не по математика... колегата си решил задачата, накрая се свежда до лицето на един кръг, той намерил радиуса, всичко точно, и казва - отговорът е лицето на този кръг с радиус еди колко. И доцентът му казва - Ами напишете го, де, като очаква да напише пи по радиуса на квадрат и да се приключи.
И колегата като започна да пише - двоен интеграл де хикс де игрек върху площ хикс квадрат плюс игрек квадрат равно на Ер квадрат (формулата за окръжност). Доцентът изумен му вика - ама колега, какво правите?!- оня само махна с ръка, секунда вика, ей сега - направи си якобиана, сметна го, доцентът се хвана за главата, колегата си преобразува интеграла в единичен, след якобиана, вкара квото трябва под единия диференциал, сметна и накрая облекчено - пи по ер на квадрат!- вика. Замести ер и написа отговора. Доцентът потресен -вярно е, но вие не знаехте ли, че лицето на кръга е пи по ер на квадрат?! Колегата цял червен - как да не знам, вика, но от силното напрежение ми изскочи от главата! И си изведе формулата с двоен интеграл! Пред мен стана!
Доцентът вика - колега, 35 години съм преподавател, такова нещо не ми се беше случвало! И всички взехме да се хилим...писа си му шестицата, разбира се... после го питах колегата, той ми каза- честно, вика, от напрежение не знаех на кой свят съм, верно не се сетих формулата... ама си я изведе вярно!
Истински случай е, честно ви казвам...
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 18:54 от Татко Мецан

# 29
  • shumen
И аз мисля,че още нищо не се знае за изпита за нашите деца след 7 клас.
Учителя по Математика е взел акъла на всички на който преподава.Днес ходих до личната по друг повод и се оказа,че сестрата,която работи с нея е преместила сина си в нашето училище от тази година в 7 клас.Заприказвахме се и я попитах какви са отзивите на сина и за господина по Математика и тя каза,че и той като моя прибере ли се започва най -напред там до пише домашни и решава задачи.

Общи условия

Активация на акаунт