Шестокласници 2024-2025 - тема 2

• 20 873
  • 786
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Нямам аз, не мога да помогна.
И нашата каза, че ще къса в двете помагала, по които работят. И аз си играх един ден да снимам всички страници с отговори, за да ги имам за проверка Rolling Eyes

"Хубава си моя горо" го научи сравнително лесно, но "Отечество любезно" се очертава много трудно за него. Явно изобщо не усеща ритъма на стиховете и набутва думите в произволен ред, не рецитира, а разказва. Ужас направо.

# 121
  • shumen
Нашата им ги е защипала с телбод,но някои ги е снимал и качил в групата им.
Моя Хубаво си моя горо го научи лесно,а за Отечество любезно ще видим.

# 122
  • Варна
Май ги намерих в интернет. И нашите по литература са защипани, учителкатв така им казала. Тотално изключих за българския, а тя взела, че им ги скъсала Crazy
Отечество любезно е много смотано за учене. Но те всичките са ми смотани, мразя да уча стихотворения наизуст. И моят син проявява тенденция да ги преразказва 😄

# 123
По история знаете ли какви са листовете от входното ниво? Дали мога да ги намеря. Учебника мисля е на Просвета.

# 124
  • shumen
По История входното е било като изходното.Моя уж преговаря и накрая пак има 4.

# 125
  • София
Ето от работните листове на Клет

# 126
  • shumen
Моя днес видях по ИУЧ Български са взели за трансформиращ преразказ.Аз обаче в учебника им на Клет никъде не видях да пише как се прави.

# 127
  • Където морето целува небето...
Моя днес видях по ИУЧ Български са взели за трансформиращ преразказ.Аз обаче в учебника им на Клет никъде не видях да пише как се прави.

Миналата година в учебника по Литература за 5 клас беше много добре обяснено за трансформиращите преразкази. На Булвест 2000/Клет беше учебника. Мисля ги има електронно четими и може да се види от там. Беше в края на учебника, като имаше и примери за различните видове.

# 128
  • shumen
Мама Сузана,благодаря.Те бяха по учебника на Клет миналата година,но нямам спомен да са учили.Ще види какво са писали в час в Понеделник и ако нещо не може ще видим и учебника от миналата година.

# 129
  • София
В 5 клас се учи трансформиращ преразказ и е част от НВО в седми клас, ако не измислят разбира се за нас нещо друго.
Аз 2-3 пъти миналата година го накарах нашето да го направи, както трябва - чете текста 10-15 минути, взима му се текста и след това преразказва каквото е запомнил. Учителите често им оставят в училище да си гледат текста - според мен и според детето това даже им пречи да пишат и да се изразяват по свой начин.

# 130
И нашите учиха трансформиращ преразказ в  5 клас.
В учебната тетрадка имаха упражнения, дори имаше помощни думи и изречения, предложения за заглавие, стъпки как да се направи.
Като се прибера от работа, ще погледна тетрадката и ако искате, мога да снимам страниците.

# 131
Нашите миналата година бая трансформиращи преразкази правиха. Дори лятото домашната им беше точно това - по 1 или 2 преразказа на всяко от произведенията от задължителната литература за 6ти клас.

# 132
  • София
То това да преразкажеш цяло произведение е сбит преразказ, не трансформиращ. За втория трябва да е кратък текст с някакъв сюжет и герои - 2-3 страници максимум да е оригиналният текст.

# 133
  • shumen
Сега изрових стара тетрадка на моя е видях,че са писали за трансформиращ преразказ.
Фортуна,ако е удобно снимай страниците,моля ти се.

# 134
То това да преразкажеш цяло произведение е сбит преразказ, не трансформиращ. За втория трябва да е кратък текст с някакъв сюжет и герои - 2-3 страници максимум да е оригиналният текст.

Не цяло произведение - по една глава имаха от произведение, за някои по 2 глави и 2 преразказа от различна гледна точка.

Общи условия

Активация на акаунт