Шестокласници 2024-2025 - тема 2

• 21 377
  • 786
  •   1
Отговори
# 645
Миналата година на първата РС учителката по математика каза, че материалът е труден. Същото мнение споделиха и една-две мои познати. Да, но щерката се справи лесно. Според мен учебникът беше написан разбираемо, дори аз, която съм завършила преди доста време и съм се откъснала от математиката, си припомних всичко.
Тази година е обратно. Учителката каза, че е лесно, но на щерката и' е трудно. През почивните дни ще решаваме задачи, че във вторник ще имат класно.

Лекари може да липсват (да не говорим, че липсва и среден медицински персонал) , но проблемът е във възможността за реализация на завършилите медици. Не знам МОН с какво ще помогне като прави някакви реформи в средното образование.

# 646
  • shumen
Моя също нямаха такъв проект.Миналата година имаха някакъв с геометрични фигури,но не помня какъв точно и имаше 6.
Математиката не е по лесна от миналата година поне според мен.Аз съм позабравила някои неща,но като попрегледам сега и се сещам и колкото мога помагам.
Фортуна,нашите по Математика ще правят класно на 6.01,но другата седмица контролно му казаха в Петък.По Български ще им е на 17.12.класното.
Вчера се появи и оценка от контролното по ЧП и има 5.Грешките ще му ги видя другата седмица.
Моя тази седмица беше болен и не беше на училище.Днес най-после седна и преписа плановете от съученик и добре,че отиде и на урок по Математика,че написа и по нея каквото имаше и реши и домашното без хиляди увещания.Утре е на олимпиада по Математика.
Днес беше на рожден ден,а утре се разбраха със съученици да ходят на кино и ако е добре ще го пусна.То няма как цяла зима да го пазя колкото и да искам.
И днес ми сервира,че  му казали,че щели да теглят чоп и да си разменят подаръци в Сряда и искали да събират пари за украса,а в Понеделник нямало да имат Час на класа.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 00:28 от danaeka

# 647
  • София
Ако някой тръгне да реформира средното образование, така че да отговаря на съвременното търсене на пазара, моментално паралелките с руски и втори руски следва да намалеят до 1/3 от настоящата бройка. Не ми е идеята да се преброяваме на русофили и русофоби, не искам да подклаждам спор. Обаче не може цели училища (айде в София, понеже нямам поглед над държавата в цялост) да са пренебрегвани заради руски.
Икономическите цикли в съвремието са толкова по-къси, че не знам как се готви каквато и да е образователна стратегия, която ще даде плод след минимум пет години. 60% професионални, останалите разбира се математически с природни науки и ще цъфнем и вържем. Наместо да възпитаваме адаптивни деца с широка обща култура, ние правим обществени поръчки за десет шарени маси и му викаме стем център, дето няма подготвени учители да го ползват. Ай, майко що хейт изръсих рано заранта 😂😂 Ше ‘зема нещо за предменопауза да потърся 😄

# 648
Не си изтърсила хейт, а си съвсем права. Аз едното си висше съм завършил в Русия, знам руски като нейтив. Никога, никога в работата и в живота не ми е потрябвал. И винаги много съм се дразнил на разни, които казват, че руският бил актив. Никога 1 стотинка не съм изкарал с руски. Да, чел съм Пушкин и Достоевски в оригинал и дори станах първи на областен кръг в Русия на олимпиада по руски, но никога не съм изкарал пари с това. А английски винаги ми е трябвал във всяка работа.
Затова детето ми думичка на руски не знае. Можел съм да му говоря на езика и да го науча, но никога не съм си помислил да го правя. За какво му е.
Един пич тук във форума преди време ми обяснява как не било така, дъщеря му завърши висше в Холандия и работеше в Германия и там как й дали да отговаря за договорите с Русия, защото знаела руски. Но после какво се оказа - и тя самата не е искала да се занимава с руските договори, ама понеже знаела, затова й ги натресли...то затова я и взели...а тя искала със западните страни да работи, знаеше и немски освен английски, обаче нъцки...та накрая се върна момичето в България...както и да е де, простете, ако е спам - да го изтрият ако трябва. Та изобщо не разбирам родителите, които избират паралелки с руски...

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 10:05 от Татко Мецан

# 649
Ще съм доволна и на руски в 133, пред "испански" в кварталното Simple Smile

# 650
Като говорим за реформи, и аз да дам моите 5 ст. по темата. Трудно ще повярвате това, което ще напиша, и аз не можех да повярвам, че.изобщо съществуват такива хора и практики.
Та - единствено училище в малък общински център. Уж средно. Учи се до 10 клас. Децата са малко, което налага още от 1 клас да събират класове, при това на различна възраст. Десетте хлапета, които завършват 7 клас биват убеждавани (и техните родители), че в училището ще завършат средно, ако останат, но никой не им казва, че се има предвид не 12, а 10-ти клас. И не се интересуват, не проверяват, не питат. Остават си там и в 10 клас става ясно, че образованието в селското училище е дотук. За някои започва търсене на каквото и да е училище с цел продължаване. Ама късно. Намират места в нежелани училища, само там има места.
Защо пиша всичко това? Според мен такъв тип "хранилка", представляваща поминъка на малкото населено място, трябва да е максимум до 7 клас, и то пак зависи от броя на децата. Купуват се шарени маси, както каза Beeps, за едни 20-30 ученици, учителите са повече от децата, поддържа се сграда, а вместо това може рано да ги пренасочат, да се осигури транспорт до близък град, има решения. Но няма воля. Няма да е политкоректно да закрием училището в с. Х, щото там гласуват "нашите хора", те ще останат без заплати, нищо, че преподават само по руски и нищо, че децата не искат и не научават руски (примерно).

# 651
Аз избрах руски, защото в София основно има училища с английски. Моята беше добре с английски още от петгодишни, има добър слух и веднага хваща ако някой говори неправилно. Тъй като беше дете и трудно може да ѝ обясниш, че не трябва да правиш забележки на по-възрастни, имаше реална опасност да поправя учителката за произношение. Така че изборът беше към друг език. Учеше френски във Френския културен институт и мислехме френски, но не исках 20, а другите училища 1 или 2 ни бяха безкрайно неудобни. Към немския не знам защо , но не исках и така руски. Прецених, че ще може и да помагаме. Аз знам руски, а баща ѝ отлично. Не даваме особен натиск да учи и да е отличничка , произношението и е много добре, обаче не си дава зор с падежите и да учи думи. Трябваше да учи стихотворение на Пушкин, казва го идеално, но не знае всички думи и господинът и е направил забележка преди да учи наизуст да си научи думите. В гимназията няма да е с руски, но ще има някаква основа на езика и ако някога и потрябва ще си го възстанови.
Според мен може да е малко, но трябва да има подготвени деца с всеки език, дори и с врага е добре да можеш да говориш. Имаше едно интервю на Иван Илчев, когато беше ректор, по време на първата емигрантска вълна. Искали от него да даде повече специалисти по арабски и персийски езици, ама няма, защото държавата иска закриване на специалности, към които има нисък интерес... Прекалено скъпо излиза да подготвяш уникални специалисти, но, когато потрябват олеле.
Извинявайте за дългия пост.

# 652
Аз нещо не съм много съгласен с Детелина. Според мен в нейния пример са си виновни родителите, а не училището. Тя самата каза, че те не са се интересували, не са питали, не са проверили. Като сам не се интересуваш за детето си, кой да го направи вместо теб, кой да ти провери? Явно за тези хора образованието въобще не е било приоритет. И няма за какво после да реват. С тази им нагласа да не би да са щели да влязат децата им в желани гимназии, хайде да не казвам елитни? Едва ли. Където са влезли след 10 клас, пак там са щели да влязат и след 7-ми. А ако някой е щял да влезе в желана гимназия, той непременно ще е знаел, че училището е до 10 клас, защото ще се е интересувал. Така че защо да се закрива училище или част от него и да се взема хляба на хората, особено в малко населено място, понеже родителите били безхаберни? Ами никой не им е виновен. Точно в такова училище са били, в каквото са заслужавали.

# 653
  • София
Не бе, Мецане… Просто София не е България, а па ние тука умно-красивите все от нашата камбанария разглеждаме всичко. От същата таз гледна точка семегейците искат нво-то да стане много трудно, нищо че средното за страната от години е 30 и кусур точки.. Какви елитни гимназии, като из страната масово има несъществуващи ученици, които просто се водят по дневник и куп други такива.. Абе, блатото е повсеместно и не е само в образованието. За държава без нормално правителство и парламент направо се чудя как не сме се сгромолясали още като кула от карти. Млъквам, че не сама не се понасям 😂😂

# 654
Татко Мецан, напълно прав си. В такива училища са такива родителите. И децата не са амбициозни, не ги подготвят и не се явяват на НВО след 7 клас (или поне не всички), защото им стига балът за селското училище. Ами това се прави с цел - да не отиват другаде, защото повлече ли крак един, отива цялото "стадо" (с извинение) и училището остава без ученици.
Beeps е права. Много е скъсана системата и това, че нас не ни касае, не означава, че не съществуват такива деца, родители и учители.

# 655
  • София
Чужд език, учен само до седми клас от децата и след това зарязан напълно, се забравя много бързо от тях. Ако не продължат под някаква форма с него, почти нищо не им остава в главата. Спрямо чуждите езици за мен по-практичен подход като този с избор на изучаване на английски до 7 клас е удачен, защото децата масово го използват и имат непрекъснат досег с него в днешния живот.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 11:55 от Magenta2022

# 656
За съжаление затвори ли се училището малко по-малко идва и края на селото.
За съжаление нещата са скъсани много отдавна. Ако учителите са на едно добро ниво и да дават добра подготовка на децата родителите няма да търсят друго училище или да бягат в близкия или по-далеч град. Обаче, не е така, учителите не са добре подготвени, много от тях изобщо не разбират днешните деца. Университетите приемат всеки, който пожелае, не ги късат, защото всеки студент носи пари. Търси се количество, не качество. Според мен трябва да се насочат пари към адекватно обучение на учителите, след което да има сериозен изпит пред изпитна комисия. В момента и обучение, и изпит е "да отбием номера" и да дойдат едни пари.
Наистина дават се пари за обновяване на сгради, но то не води след себе си до качество, обаче пак да усвоим едни пари. Дори и в София е така. Училището, което ни е по район 113, беше обновено, грее. И какво от това - качество нула и никой не иска детето му да учи там. Едва събират една малцинствена паралелка в първи клас, в гимназията влизат само деца, където не са приети никъде, събрали около 9-10 точки. Е, добре, защо се вложиха толкова пари за обновяване, а не за обучение?
И така....

# 657
  • София
Къде се водят тия кръгли маси, че да идем и ние 😂😂 Само семките ни липсват😄

# 658
За съжаление на кръгла маса нищо не се решава и там само си чешат езиците едни псевдо експерти.

Иначе за чуждия език не съм съгласна, език, който е учен до седми клас дори и зарязан, може много бързо да бъде възстановен в бъдеще, казвам го от личен опит.

# 659
  • София
Gigi-gagi, възможно е сигурно, ама ако наистина си го учил въпросния език, а не проформа, както е в повечето основни училища.

Общи условия

Активация на акаунт