Шестокласници 2024-2025 - тема 2

• 21 378
  • 786
  •   1
Отговори
# 660
Затова си права, учих си го сериозно.

Gigi-gagi, възможно е сигурно, ама ако наистина си го учил въпросния език, а не проформа, както е в повечето основни училища.

# 661
Beeps да вземе да порешава малко задачи и ще й минат тези черни мисли, дето са я налегнали от сутринта. Всичко е от нередовно решаване. Ето вече как знае за факториелите, да види сега как се смятат комбинации и да изчисли каква е вероятността да спечели шестица от тотото.
И после да направи уравненията за другия крак на снежния човек. Както вчера аз ги направих за десния му крак, за главата, тя да направи за левия крак. Всичко ще й мине начаса.

# 662
  • София
😂😂😂💕

# 663
Ето така, усмихни се, което беше целта 😂 Не че не си права, до народопсихология е. Ето вижте ни поговорките. На английски е "birds of a feather flock together" - птиците "от едно перо" (със сходни пера) се събират заедно. А на български е - "краставите магарета през девет баира се подушват". Смисълът е еднакъв, но хората говорят за птици, а ние - за крастави магарета...😂

Доп. В 14,38 часа

https://youtube.com/shorts/V8e430tUoro?si=Ls-4jEooYq0jc52D

Доп.още веднъж
Понеже никой не пише
Може би дълбокият смисъл на нашата поговорка все пак я отличава от английската. Смисълът на английската поговорка е че съмишлениците, хората със сходни убеждения и бекграунд се привличат.
А в нашата неслучайно се говори за крастави магарета. Т.е. че у нас само калпавите хора се привличат и съюзяват, за да направят заедно някоя мръсотия, като бъде за мискинлик, съмишленици се намират. А свестните хора са сами за себе си, не се обединяват. Много тъжно, дано да греша. Ама май историята при нас е все такава... Beeps ми повлия и глей кво пиша, и аз не мога да се понасям...но е права...

Българският народ поне е много мъдър, ако не друго, и това е намерило израз в поговорките ни...

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 15:02 от Татко Мецан

# 664
Ето още малко по темата за отпадането на ученици и спирам да пиша по нея.

https://www.segabg.com/hot/category-education/43-uchilishta-zavu … e-sa-pod-10-dushi

А ние тук сме.се загрижили за часовете по чужди езици и НВО-та. 😉
Ако някой тук разполага със задачи от олимпиадата по мат. за наборите от тази година, моля да ми прати или тука да качи. За 7 клас също няма да откажа.

# 665
  • shumen
Детелина,моя беше на олимпиада и каза,че е имало 2 текстови задачи и 1 с примери.Не се е сетил да ги снима.Уж писал,лесни били.Ще видим какъв ще е резултата.

# 666
И моята девойка днес беше на олимпиада. Каза, че задачите били много лесни, за половин час ги решила, ама останала още час да не ѝ се карам, че много бързо е излязла Simple Smile Каза, че задачите на контролните им са в пъти по-сложни.
Те се събрали накрая да обсъждат решенията и верните отговори и първа и трета задача ѝ били вярни, а на втора явно е забравила някъде да умножи по 2, защото отговорът ѝ е точно 2 пъти по-малък.
При нас първата задача е била разбира се алгебра. Втората е била с координатна система, а третата за паралелепипед. Честно казано само третата ми се стори горе-долу интересна (паралелепипед пълен с вода, за който се знае като е обърнат на едната страна какво е нивото на водата, на втората - също и на третата пак така. Да се намери лицето на повърхнината и обема му).

# 667
  • Където морето целува небето...
Да си дам моите пет пари за езиците.
Детето ми учи руски и то не като втори, а като основен и единствен език от 5 до 7 клас. Така е по план-прием в МГ в нашия областен град - 26 деца с немски и 52 деца с руски. Друг език няма, втори език също няма.  Ако искаш! Еми както някой писа - по-добре руски в МГ, отколкото английски/испански/ друг в кварталното.
Напълно наясно бяхме, че това са три изгубени години за изучаване на език и си продължава с школа по английски. За мен, като родител, ето такива неща следва да се преразглеждат на тези "кръгли маси", но МОН са дали ясен сигнал, че мисленето не им е силната страна.

# 668
Кой ли пък ще да е този областен град, не мога да вдяна... че то даже във Враца и Видин май не е така...ужас... иначе да, при това положение си права.
Абе не че нещо му има на руския, не ме разбирайте криво. Има сума ти световни шедьоври на него. Има върховни филми на него, не идеологически. Например ""Жесток романс". Наистина жесток филм, със страхотни романси по текстове например на Бела Ахмадулина...дето няма нищо общо нито с комунизъм, нито с путинизъм...или "Иваново детство" на Андрей Тарковски, който после живее и работи в Швеция...или романите на Набоков...или Солженицин...да не говорим за Висоцки, който е цяла епоха сам по себе си...и милиони още примери...
Просто никога не съм изкарал 1 стотинка с руския, никога не ми е трябвал за работа, това е...от прагматична гледна точка е безполезен в западния свят, а сега още повече... никога за нищо не ми е изтрябвал, освен да чета и гледам въпросните книги и филми... дори недоумявам как все още има учители по руски и училища, където го има... то дори спряха руските програми по А1 и другите оператори, не че някой ги е гледал и когато ги имаше 😂

Белла Ахмадулина
А напоследок я скажу:
прощай, любить не обязуйся.
С ума схожу. Иль восхожу
к высокой степени безумства.
Как ты любил? Ты пригубил
погибели. Не в этом дело.
Как ты любил? Ты погубил,
но погубил так неумело.
Жестокость промаха… О, нет
тебе прощенья. Живо тело,
и бродит, видит белый свет,
но тело мое опустело.
Работу малую висок
еще вершит. Но пали руки,
и стайкою, наискосок,
уходят запахи и звуки.
1960 г.

Доп. Това братче е висша поезия. Ние нямаме такъв поет освен може би донякъде Яворов.
Не споменавам изобщо Пушкин и Лермонтов и Блок.
Обаче кинти братче с руски няма.😂

Доп. 20:42
Ето, тръпки да те побият
https://youtu.be/Z8VoWTDPVgY?si=3z_AHUpc0XGXFhfZ

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 20:42 от Татко Мецан

# 669
  • shumen
Моя все още учат един чужд език и той е Английски.Втори чужд език в нашия град се учи след 7 клас.
Мишленце,и моя сега каза,че задачите са били същите.

# 670
  • Където морето целува небето...
Кой ли пък ще да е този областен град, не мога да вдяна... че то даже във Враца и Видин май не е така...ужас... иначе да, при това положение си права.
Ще те изненадам - Бургас.

# 671
Абсурд!!!
Не мога да повярвам.

# 672
В нашето МГ има само 2 паралелки, което с разликата Бургас-Пловдив е като 1/2 ваша... Така че не е кой знае колко да сте онеправдани даже и руски да е езика 😉.
В МГ не влизат да учат език, а за да се подготвят за НВОто по-така.. или ако случайно имат якия афинитет към математиката - това в "провинциалните" МГта е на пръсти.

# 673
  • София
Мецане, за Видин или добро, или нищо 😂 Още га аз бях дете почти в никое училище не се учеше руски. Сега вероятно е същото. То си личи интереса по количеството теми “Университети в Калининград” или “Висше образование в Северна Осетия” в съседния подфорум 😂😂 
Две дечица от класа казаха, че задачите били сравнително лесни и само последната била по-засукана. Пожелавам децата ви да са се справили страхотно и да получат резултати, които да ги мотивират още повече! 🍀

# 674
Мецане, за руски филми да не говорим😀 Пропусна Никита Михалков .
Иначе най-много сълзи на руски филми съм проляла за последно на "Адмирал".....
Определено в моята работа руския ми е много полезен. Дори преди Ковид бях в Петербург на специализация, та много зависи накъде се насочваш.....
Детето, което има данни за бъдещ полиглот, обаче иска информационни технологии или природни науки и там руски няма да ѝ трябва.
Иначе мисля, че трябва да имаш избор и да има възможност да избираш реално. В момента избираш по-малкото зло или с ИУЧ се правиш, че избираш, а ти го налагат от училище и се примиряваш. За да получиш това, което искаш и да си доволен от качеството се насочваш към частни школи....

Общи условия

Активация на акаунт