Шестокласници 2024-2025 - тема 2

• 21 371
  • 786
  •   1
Отговори
# 675
В нашето МГ се учи английски, но абсолютно всички деца и от двата класа ходят на школи. Така че никой реално няма особени очаквания от този английски.
Аз лично не разчитам на научаването на език в училище и мисля в момента, в който дъщерята стигне B2, да я запиша на 2-ри език.
В момента тя свободно се оправя на английски на разговорно ниво и спокойно гледа филми и сериали на английски и песните също ги разбира без особено усилие.

# 676
Точно този филм е с Никита Михалков и на клипа, към който дадох линк, го има самият той...
Beeps, така кажи, че си видинчанка, бе човек 😂
Перашки- великденски яйца
Точило - колелото на автомобила
кЪрма- кормилото на велосипеда
Шпора - фурна
Бебек - камък
Цифка - сопол😂
Подушка - възглавница (така е и на руски, ама и на видински)😂

Айде сега ме припознай за твой човек, и аз те харесах веднага 😂... Пояснение - не съм видинчанин, никога не съм живял, нито работил, нито учил във Видин.

# 677
В нашето МГ има само 2 паралелки, което с разликата Бургас-Пловдив е като 1/2 ваша... Така че не е кой знае колко да сте онеправдани даже и руски да е езика 😉.
В МГ не влизат да учат език, а за да се подготвят за НВОто по-така.. или ако случайно имат якия афинитет към математиката - това в "провинциалните" МГта е на пръсти.
Е извинявай, ама Пловдив не е 4 пъти по-голям от Бургас. Работиш с данни от времето на комунизма. Отдавна не е така. Сега е може би два пъти по-голям, не повече. А Бургас има море...
В студените нощи, когато пиян

сънят се търкаля на моя таван,

когато луната тъмнее от грях,

когато увисва над мен моя страх,

обесен на острия ръб на нощта,

подавам ти своята бледа ръка —

на теб — непознатия — смугло красив,

потаен и питомен, жаден и див,

едва деветнайсет години живял,

а всичко опитал и всичко видял,

подвластен на никого, ничий, сам свой,

но тръгнал към мене и истински мой

и падал по пътя си, плакал, грешил,

но нежност момчешка за мен съхранил.

Ръката ми — властната — жадно поел,

единствено с мен ще си толкова смел!

Ела! Ще измием луната от грях!

Ще хвърлим трупа на умрелия страх,

ще пеем с тътнежния корабен глас

на морската нощ във добрия Бургас.

А после, когато тя тръгне назад

и слънцето бликне над нас благодат,

мечтата надрастнал, усмихнат, смутен,

ще тръгнеш реален до мен в моя ден!

Петя Дубарова

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 21:27 от Татко Мецан

# 678
  • shumen
Мишленце,и аз не разчитам моя да научи език в училище и затова и от 2 клас ходи на допълнителни уроци.Научил е доста неща,който в училище не са учили.

# 679
Мецане, откак половин Х, К, РА и СМ живеят в Пловдив, може и повече да е...
По случайност съм бургаска снаха 😉 та двата града ги наблюдавам съвсем от първо лице вече 25г ....
Ако не е сезонът лятото и то не заради Бургас, а курортите, самият град е един МР и центъра 5 улици. Толкова.
Все тая, ама кажи как те имат 3 паралелки, при нас две са тамън ... За тва идеше реч. Че не са хич прецакани даже 😉

# 680
Не знам, Духи... ама това е разбиващо:

"ще пеем с тътнежния корабен глас

на морската нощ във добрия Бургас."

Не мога да повярвам, че в МГ Бургас има повече места от МГ Пловдив и не може да бъде и не ме карай да се разровя, защото сигурно ще установя, че не е така... просто няма как да бъде...

# 681
  • Където морето целува небето...
Не само в МГ в Бургас има повече места от Пловдив. Във Варна също има повече места. В Ямбол има колкото в Пловдив... Защо е така не мисля, че някой тук може да отговори. Може да попитате местното РУО.
Идеята беше, че МОН може да си преразгледа учебните програми, а не да се обиждаме на градове и потенциал на децата по общини.

https://dideva.alle.bg/p/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0 … 0%BB%D0%B0%D1%81/

# 682
Потвърждавам - в пловдивското МГ са два класа, общо 52 деца (всъщност в нашия випуск са 54, че имат две двойки близнаци). А дори до не много далечното минало беше 1 паралелка.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 22:04 от _Mishlence_

# 683
  • shumen
В нашето МГ са 3 класа както и в хуманитарната гимназия,в която е моя син.Но само техния набор са 3 паралелки,а в по-горните и по-долните класове са по 4.А уж набор 2012 са голям набор.

# 684
Аз си спомням, че преди време имаше репортаж за протест на родители в Русе, защото от Общината искали да закрият МГ. Не знам какво стана след това. Предполагам, че това са решения на местно ниво, но е много несправедливо към децата. И пак се опира до допълнителни  уроци и стимулиране на частни школи.

# 685
В нашето МГ са 3 класа както и в хуманитарната гимназия,в която е моя син.Но само техния набор са 3 паралелки,а в по-горните и по-долните класове са по 4.А уж набор 2012 са голям набор.
Е сега вече, ако и в Шумен има повече места в МГ, отколкото в Пловдив, окончателно ме убихте 😂 това е невероятно.

В цялата страна МГ са най-добрите училища според всички класации.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 12:26 от Татко Мецан

# 686
  • shumen
Мецане,не е в МГ моя син.В проста хуманитарна гимназия е,с ИУЧ Математика и ИУЧ Български.

# 687
Ох, Боже, вярно, Данаека... извинявам се, не съм чел внимателно...Ами евалла, значи в Шумен училищата са добри, което е супер.

# 688
В линка на Mamma Suzanna се вижда къде колко паралелки е бил приемът в МГ тази година. По 2 са във Враца, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. По три са във Варна и Бургас. В другите градове, изключая София, са по една. Определено в Пловдив има мегдан за още поне една паралелка, по какъв начин това кореспондира с останалите?

# 689
  • shumen
Детелина,аз знам,че са 3 паралелки от позната,но явно не и набор 2012.
Моя вече е добре и Понеделник е на училище.Утре ще има доста да наваксва ми се струва,а той е над нещата и хич не му пука.

Общи условия

Активация на акаунт