Шестокласници 2024-2025 - тема 2

• 21 379
  • 786
  •   1
Отговори
# 630
  • у дома

Обаче координатите не съм ги запазила.

# 631
То по време на тази кръгла маса са казали, че 50% от децата остават без средно образование

https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cucGxvdmR … tc2c0ODk0OTg2Mw==

Лично аз не го вярвам. Ужасяващо голям процент е това.

# 632
  • София

Обаче координатите не съм ги запазила.
Уаууу прекрасни са. Браво!

# 633
Сега трябва да измислят и система уравнения, с които да се описват въпросните линии, така че да се получат фигурите. Иначе не се признава 😂

# 634
  • у дома
Сега трябва да измислят и система уравнения, с които да се описват въпросните линии, така че да се получат фигурите. Иначе не се признава 😂
Ще ги измислят,ама чак в 9кл като учат функции-сега им трябват координатите на точките.
Ето и един Айнщайн

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 18:31 от svetlaem

# 635
Е, те правите линии са линейни функции. Едва ли чак в 9 клас се учат😂
Примерно долната част на десния крак на снежния човек на кроки_кк е от точка (7,4) до точка (12,1). Всяка линия се определя от 2 точки и има уравнение y=ax+b.
Значи 4=7а+b
1=12a +b
Изваждаме от второто уравнение първото и получаваме -3=5а ; а=-3/5
b=1-12a=1+36/5=41/5
y=-3x/5+41/5
5y=41-3x; 7<х<12; ; 1<у<4

Ето това уравнение и двете неравенства описват долната част на крака на снежния човек, наклонената 😂 с хоризонталните и вертикалните е по-лесно😂
Горната част на главата на снежния човек е чисто и просто у=18 😂😂, 6<х<11
😂Не казвам, че това трябва да го правят в 6 клас, споко😂 но както се вижда, биха могли

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 20:26 от Татко Мецан

# 636
  • Варна
Айде да не го правят 😝 Аз дето съм завършила мг не мога да го осмисля. Ако трябва и такива неща да учат сега, в 9 клас трябва да почват висшата математика.

# 637
И "нас" не ни подмина точковото рисуване. Едно лисиче прави, ама безцветно, не разбрах трябвало ли е да бъде шареничко.

Тази година в класа има голямо движение на нови деца. В началото едно дете замина за чужбина, 3 нови дойдоха, след това пак едно замина, 2 нови...
Миналата година караха "недокмплект", но сега свободните места се заемат като топъл хляб...

# 638
Всъщност снежният човек е на СветлаЕм, извинявам се, кроки само го е цитирала. Математиката е лесна, както ви казах. Никакви висши математики няма в написаното от мен😂

Между другото, в частното училище не сме имали такива проекти. Ряпа да ядем пред вас. Хем плащаме, хем вие ако пък и учите повече...то ексик ми и математиката, като не съм го сметнал това 😂

А горната част на крака е успоредна и е на 3 квадратчета по-горе, значи към уравнението за долната част на крака, което е у=-3х/5+41/5 трябва да добавим 3, т.е. 15/5
у=-3х/5+56/5
5у=56-3х и х е между 9 и 12, а у е между 5 и 6.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 21:19 от Татко Мецан

# 639
И ние на село не сме имали такъв проект. 😃 Чувствам се като да съм записала щерката в частно училище. 😃

Beeps, благодаря за линка, отивам да прочета.

# 640
Миналата година имаха проект по математика, пак по коледно време беше, да изработят картичка от три триъгълника и пънче, като размерите се криеха в отговори на задачи.
Приятно беше.
Като цяло ми се струва, че до тук математиката е по-лесна, отколкото беше в 5 клас с дробите и най-вече процентите.

# 641
  • Някъде по Дунава
Синът ми прави подобно нещо в час. Имаше 6.

# 642
Абе как ще е по-лесна. До миналата година моят изобщо не усещаше, че учи математика и друга оценка освен 6 не е имал по предмета. Сега на последното контролно има 5.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 22:33 от Татко Мецан

# 643
За мен е по-лесна.
Даже се чудя правилата за аритметични действия с рационални, ако ги бяха взели преди дробите миналата година дали нямаше да е по-добре.

Внимавайте с ушите, че и социалните може да наглеждат темите Simple Smile

# 644
Нещо ми куца в стратегията на МОН или не я разбирам. Липсвали доктори и инженери, а увеличават (или не?) приема в ПГ. Че кой лекар е със средно от техникум? Как да има интерес, когато дори и да има желание у ученика, средата ще го отврати от ден 1 ? Не обобщавам, разбира се, но важи за голяма част от ПГ.

Общи условия

Активация на акаунт