Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 21 325
  • 449
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Да, сега  е по-справедлива системата като замисъл, друг е въпросът, че куца изпълнението.
На практика никой не те  задължава да се стресираш с  това НВО, караш си лежерно, дори 0 точки да изкараш и по двата предмета, пак участваш  в класирането. Е, да,  шансовете ти  са за  много ограничен  брой паралелки, но колкото -толкова. Кварталното ти СОУ,  дори и да не е сред най-елитните примерно, явно  е поне прилично/средно като ниво и балът ти като не стига за там, просто отиваш на място, за което стига. Никой, от тези с най-ниските до тези с най-високите балове, не се оказва на място по заслуги от типа "Това ми е  кварталното училище и искам да си остана в него".За много деца  упоменатите 73-то, 32-ро, 22-ро, 127-мо, 18-то, 31-во и т.н са си баш кварталните до 7 клас. Нагоре някои от тях са в групата топ, другите -  ако не топ,  то непосредствено след тях. Защо някой  едва избутал ги  до 7 клас да има право да си остане там, а някой повече учещ и по-мотивиран, но бил преди това в ОУ, да  разчита на късмета да се добере до тях (ако останат места)?

# 106
То това излишно натягане колко са елитни училищата в централните квартали се получи след въвеждането на задължителни матури.
И балът не е много сигурен показател. Ако отвориш справочника, ще видиш, че в училища по периферията балообразуваща оценка може да е физическо, трудово, изобразително (без паралеката да е с рисуване).
Но числата са натаманени. Да има "бал".

# 107
Я, каква хубава тема се е заформила. Откога искам да си изкажа болката по въпроса за индустрията НВО. И да, това НВО е една машина за пари, нарочно завъртяна от държавата, за да може привилегированото училищно съсловие да има източник на свежа пара, за сметка на измъчения родител.
Родителите били виновни!!  Ама разбира се, може и да не дадат пари нали? Но НВО, замислено и организирано по този масов състезателен начин, означава, че няма как да не дадат, защото всички дават. Давам прост пример:
Аз не исках да купувам смартфон на първокласничка, но в класа всички деца вече имаха, аз стисках зъби до шести клас, когато вече не издържах на напрежението и купих смартфона. И сега моето дете всеки ден ми обяснява как съм и съсипала детството, като съм я лишила от тази чудесна играчка, която всички имали още от първи клас.
Та така, вашето дете ще стои в кварталното училище, защото вие нямате болни амбиции,  но съседското, ходещо на уроци, ще учи в елитно в центъра или при Боговете на Олимп, наречен СМГ. Комшийчето ще е елитно, всички ще го хвалят, то ще се пъчи пред детето ви. А сега де, ще извадите парите и още как. И няма да сте виновни вие, а държавната машина, която е поставила въпроса по този състезателен начин.
Но пък всеки си заслужава управлението, има и такъв момент. След като сме си прост народ, ще си живеем с последствията на лошото управление

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 11:47 от Априлски душ

# 108
  • София
Скрит текст:
То това излишно натягане колко са елитни училищата в централните квартали се получи след въвеждането на задължителни матури.
И балът не е много сигурен показател. Ако отвориш справочника, ще видиш, че в училища по периферията балообразуваща оценка може да е физическо, трудово, изобразително (без паралеката да е с рисуване).
Но числата са натаманени. Да има "бал".

По мое време се кандидатстваше с изпити и пак беше истерия.
Даже имаше родители, които много внимаваха децата им да дружат само с деца от "правилните" гимназии и първият въпрос при запознанство беше "А той/тя къде учи?". Все едно говорим за Харвард, ако учи в езиковата примерно.

# 109
Тоест самата ти пишеш, че родителите са виновни. Е, не ти самата, но другите, които те принуждават Wink
А имаш ли предложение как да се класират децата без състезание, след като има повече желаещи? С лотария може би?

# 110
Априлски душ, а може би децата са си заслужили местата след 4 клас в някое от училищата с прием? Ако ти и детето ти нямате такива амбиции, какво ти пречи съседското дете къде учи и как се развива?

Или казваш - не е важно на мен да ми е добре, ама на съседа да не му е по-добре?

# 111
Съвсем друго имах предвид, но няма да споря. Говоря глобално, не за твоето дете. И има и нещо друго. Ако става въпрос за заслуги, те не са еднократни в 4 клас. После в седми клас пак, в 12 пак, после в живота всеки ден. Мястото на върха е проветриво, само на Английския крал му е гарантирано.
Тук говорим за друго. Нужен ли е този стрес в 4 клас, в седми клас? Човекът има един път на развитие, който е естествен и всяко пренавиване води до проблеми в бъдеще. Не е като да не съм ги виждала децата чудо, после какви развалини са. Нервите, психиката е за цял живот, няма нужда да се изчерпва в тази ранна възраст, с цел да се гони какво? Признание? Какво по точно се гони. Престиж?

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 12:01 от Априлски душ

# 112
Знам, че моето дете ти е трън в очите. Повече няма да ти отговарям, за да не дразня, както съседското..... Добре, че ми каза, че ще има проблеми в бъдеще. Отвори ми очите!!!

Никой не казва, че не трябва да има подбор. Въпросът е какъв.

Темата е хубава, докато някой не почне "защо трябва да се дават пари за курсове"?!? Отговорът е, че не трябва. Само, който иска и който може.

# 113
Нужен ли е този стрес в 4 клас, в седми клас? Човекът има един път на развитие, който е естествен и всяко пренавиване води до проблеми в бъдеще. Не е като да не съм ги виждала децата чудо, после какви развалини са. Нервите, психиката е за цял живот, няма нужда да се изчерпва в тази ранна възраст, с цел да се гони какво? Признание? Какво по точно се гони. Престиж?

Дали е нужен всеки си преценява. Но не е задължителен и ако на теб не ти харесва не си причинявай стрес на детето. Толкова е просто. Накрая другите деца ще са развалини, а твоето ще е в кондиция. Явно в теб е топката, какво точно те дразни? Че другите имат амбиции ли? Ми не ги следвай, като си по-умна!

# 114
Соулче, изобщо не ме интересува твоето дете, нито съседското. Коментирам нещата по принцип. Човешко е да искаш да изпъкнеш, да си пръв, да се окичиш с медали, човекът е суетно животно. И на базата на тази суета се е заформил грандиозен бизнес и стрес, стрес.
Станция, права си. Доста съм премахнала стреса и да ти кажа, добре му се отразява на детето.

# 115
Соулче, изобщо не ме интересува твоето дете, нито съседското. Коментирам нещата по принцип. Човешко е да искаш да изпъкнеш, да си пръв, да се окичиш с медали, човекът е суетно животно. И на базата на тази суета се е заформил грандиозен бизнес и стрес, стрес.
Станция, права си. Доста съм премахнала стреса и да ти кажа, добре му се отразява на детето.

Тогава какъв е проблемът? Моето пък мина със стрес и също добре му се отрази (вече мога да го кажа). Това значи, че за всеки има по нещо и затова ти на какво се ядосваш? Ти нали си добре?

# 116
Аз не се ядосвам. Коментирам. Гледам, че вие скачате като ужилени. Нали сте на върха, какво ви притеснява някакъв коментар
И говорим по принцип, не за децата на бг мама

# 117
Какво трябва да правят децата? Да учат. Едни по-малко, други повече. Не искате да плащате за допълни уроци, никой не ви принуждава.

# 118
Аз не се ядосвам. Коментирам. Гледам, че вие скачате като ужилени.

Ужилена? Защо да съм, моето дете отдавна е напуснало системата и нямам личен интерес. Аз защитавам принципна позиция и имам поглед назад, към изминатия път, за разлика от повечето пишещи, което ми дава по-добра гледна точка и обективна преценка. И макар и на мен да не ми харесва тази истерия не виждам как може да се премахне, освен по сталински - няма елитни училища, няма истерия. И елитното училище не е за да се фука някой, а просто е стъпало нагоре към доброто образование и добрата кариера след това.

# 119
Априлски дъжд, ама ако говорим за разделение между децата на елитни и неелитни, то и преди го имаше. Каква е разликата между това дали ще влезеш в топ училище с матура или с отделен изпит, както беше едно време? То и сега може просто да не се явиш на матурата, т.е. да изкараш 0 точки, да имаш нисък бал и да си влезеш в обикновено училище, там където просто има свободни места. Каква е разликата?

Общи условия

Активация на акаунт