Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 21 302
  • 449
  •   1
Отговори
# 120
Ами те обикновените училища са с бал малко под 300. С матура 0, трудно.

# 121
Априлски дъжд, ама ако говорим за разделение между децата на елитни и неелитни, то и преди го имаше. Каква е разликата между това дали ще влезеш в топ училище с матура или с отделен изпит, както беше едно време? То и сега може просто да не се явиш на матурата, т.е. да изкараш 0 точки, да имаш нисък бал и да си влезеш в обикновено училище, там където просто има свободни места. Каква е разликата?
Преди беше съвсем различно. Кандидатстваше този, който сам преценяваше, че има шанс и има желание. Не беше масово, съответно и форматът на изпитите беше различен. А форматът има голямо значение.

Сега е доведено до истерия, защото е масово
Черна Станция, когато има такава масовост, елитността заминава на кино, защото у нас всичко се купува. Твоята гледна точка е малко остаряла, вече няма елит, поне в България, така направена система погубва качеството, защото се напълни не с хора, търсещи знания, а с опортюнисти. Говоря по принцип, моля да не си помисли някой, че говоря за неговото дете

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 12:36 от Априлски душ

# 122
  • София
Не съм усетила преди многооо години, когато завършвах, децата да са се разделяли на елитни и неелитни в зависимост къде учат, по-скоро не им пукаше. Сега също не виждам децата да обръщат специално внимание на това. Виж родителите може би да.

# 123
Априлски дъжд, ама ако говорим за разделение между децата на елитни и неелитни, то и преди го имаше. Каква е разликата между това дали ще влезеш в топ училище с матура или с отделен изпит, както беше едно време? То и сега може просто да не се явиш на матурата, т.е. да изкараш 0 точки, да имаш нисък бал и да си влезеш в обикновено училище, там където просто има свободни места. Каква е разликата?
Преди беше съвсем различно. Кандидатстваше този, който сам преценяваше, че има шанс и има желание. Не беше масово, съответно и форматът на изпитите беше различен. А форматът има голямо значение.
Аз съм от елитно училище и не съм забелязала хората, които не са учили в такива, да са по-малко компетентни или интелигентни от мен. Говоря по принцип, да не се напрегнат някои пак.
Сега е доведено до истерия, всяка масовост води до там, не е нещо странно
Ами то и сега е така. Учиш, колкото имаш желание и възможност, на матурата също показваш колкото можеш или изобщо не се явяваш. Който иска, се готви с частни уроци, който не иска - не се.
Добре, ако беше предишната система, твоето дете щеше ли да се яви на кандидатгимназиален изпит или щеше да си продължи в старото училище или да отиде в ново, но от неелитните? И ако се явеше на изпит, щеше ли да ходи на частни уроци?

# 124
Моето дете учи сега, за преди не мога да кажа нищо, защото вече животът е различен, несравними са нещата
Моето дете ще се яви и ще изкара колкото може и какъвто му е късмета, защото така е устроена системата сега и ние сме само брънка в нея. Но колкото по-малко суета има в един човек, толкова по-лесно той ще отсее важните неща в живота от плявата. Учете децата да не се сравняват с другите на всяка цена и няма да има такъв стрес, но за съжаление животът сега е устроен състезателно и това влияе на всички, трудно е да се устои.
Ето например редовно чувам родители как казват на детето си, ти как не можа да имаш 90 точки, а Гошо има? Какви ще са отношенията между двете деца в бъдеще

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 12:51 от Априлски душ

# 125
  • София
Тоест самата ти пишеш, че родителите са виновни. Е, не ти самата, но другите, които те принуждават Wink
А имаш ли предложение как да се класират децата без състезание, след като има повече желаещи? С лотария може би?

Е сега, крадеш ми идеята за лотарията от една друга тема, където ставаше дума за изпит на деца на 5 години по "обективни критерии" за прием в едно желано частно училище. Обективните критерии бяха - детето да слушка много и да може да решава на 5 год.логически задачи.
А пък тук хората се притесняват  за амбициите на родители с 13 годишни деца.

# 126
Черна Станция, когато има такава масовост, елитността заминава на кино, защото у нас всичко се купува. Твоята гледна точка е малко остаряла, вече няма елит, поне в България, така направена система погубва качеството, защото се напълни не с хора, търсещи знания, а с опортюнисти. Говоря по принцип, моля да не си помисли някой, че говоря за неговото дете

Думата "елит" означава подбрана част от обществото.
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82
Тоест имаме ли изпит с подбор, имаме и елит. И не виждам системата да погубва качеството, защото децата, завършващи елитни училища, все така биват приети и успешно се интегрират в топ университети.
А ти за какво говориш не ми е съвсем ясно. Учите си за знания (а не сте опортюнисти???) и според знанията отивате в нормално училище. няма стрес, няма състезателност, какво ти пречат другите?

# 127
  • София

Ето например редовно чувам родители как казват на детето си, ти как не можа да имаш 90 точки, а Гошо има? Какви ще са отношенията между двете деца в бъдеще
Tова не е от днес  - и преди много години  беше същото...

Виж, Х ще кандидатства за ЕГ,а  ти нямаш никакви амбиции.
Ето, У го похвалиха на родителската,че се справя  супер по математика, а  теб само те критикуваха,че не учиш достатъчно. Можел си повече, да,ама.. И аз трябваше да ти бера  срама.
Z разбрах, че ходел на английски в Алианса, а  ти само  риташ топката и играеш на фунийки.  Защо не искаш да те запиша и теб?...
Пък Х, У и Z  най-вероятно си поддържат приятелството и до днес...Wink Елитността е масово в родителските глави, не в тези на децата.

А към конкретно училище/паралелка човек не се стреми за  единия престиж, а  защото там има най-голям шанс да   учи на ниво това, което го интересува.  Ми съвсем естествено е  ако иска  да учи физика, да се ориентира към НПМГ. Ако иска програмиране - към ТУЕС. Ако има желанието да изучава испански - в 164 ГПИЕ и т.н.  В една друга тема лятото се коментираше необходимостта от още мат паралелки в София. Ми и още 100 да отворят,  все тая ще е.   Искащите да учат математика на ниво ще се ореинтират отново и отново към СМГ, НПМГ, ПЧМГ, че даже и към езиковите с  идеята за избор на мат. профил в 11 и 12 клас пред някоя измислена мат. паралелка  в  328-мо СУ примерно.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 13:44 от Просто русалка

# 128

Думата "елит" означава подбрана част от обществото.

Не е точно така, защото подбрана част от обществото има и в затвора. Зависи как точно е подбрана и от кого е подбрана. При нас има псевдо елит.  В България, за съжаление, елит няма. Само като видиш как бившите съученици на дъщеря ми от елитно училище с бал над 470 друсат кючеци и ще разбереш за какво говоря, ако не ти е ясно. По мое време в елитното училище, в което учих аз чалга нямаше. Та толкова за подбора и как той се осъществява днес. За университетите в чужбина също много може да се каже и това, че някой се е записал там не дава билет за елитност.
Елитността е в главите на родителите, които ръчкат децата, в повечето случаи само посяват проблеми. Разбира се, на бг мама децата са изключение

# 129
В затвора не е подбор, а чалгата е мода и няма общо с елита. Важното е какво показват като знания. И не става дума за записване, а за кандидатстване, а това с билета за елитност не го разбирам. Но спорът става флуд и не му виждам вече смисъла.

# 130
Чалгата не е мода, а е простотия и липса на култура, за съжаление липсата на култура в България стана мода.  Аз елит с такава мода не го признавам за елит. Поради тази причина, понеже видях отблизо първия ешелон елитни училища що за стока се въди вътре, съм доста спокойна за НВО то.  Само пак да кажа, че само преди 15 години беше различно.

# 131
  • София
Априлски душ, чалгата и знанието, уви, могат успешно да вървят ръка за ръка. Има немалко примери за деца-отличници, с награди от  разни състезания ( образователни, спортни, в областта на изкуството даже), четящи, тоест оттам имащи и обща култура, но.....слушащи чалга и танцуващи по купони под нейните ритми.

Колко различно пък да е било преди 15-20 години? Из форума масово пишат потребители, които са продукт на образованието в точно този период. Ми доста от тях са  с претенции до звездите към училища и учители, докато постовете им са пълни с грешки...

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 13:55 от Просто русалка

# 132
Априлски душ, чалгата и знанието, уви, могат успешно да вървят ръка за ръка. Има немалко примери за деца-отличници, с награди от  разни състезания ( образователни, спортни, в областта на изкуството даже), четящи, тоест оттам имащи и обща култура, но.....слушащи чалга и танцуващи по купони под нейните ритми.
Моето мнение по въпроса за чалгата е повече от категорично. Ако знаещо дете слуша чалга, това е за да се впише в псевдоелитната среда, защото другата опция е да е без приятели. В България елит няма. Има умни деца, които после напускат.
Преди двадесет години чалгата и опростачването  все още не беше държавна политика, или просто още не беше пуснала корени или още не бяха изчезнали нормалните хора, избери си.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 14:00 от Априлски душ

# 133
„Да ти кажа ли правичката? – И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!…

# 134
  • София
Умни деца има, да. Част от тях остават тук, други поемат навън - също да. Но ако си мислиш, че сред същите тези умни  (били те тук или извън БГ)няма слушащи чалга, мнооооого грешиш... Посети някое студентско парти на българи в Германия,  Австрия, Нидерландия....яко се дъни чалга. Да, не ходят всички, факт. Или отиват, разписват се за малко и си стръгват, но това не променя картинката. Това са хора, които наистина здраво учат (учили са и в училище стабилно), за да изкласят в тежки за завършване  специалности като математика, физика, информатика, инженерства, архитектура, медицина, икономика...

Общи условия

Активация на акаунт