Име нa дете caмо c мaйкa

• 2 826
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Винаги съм се чудила на сръдните от авторите.
След като отговорите не ти харесват - направи си консултация с адвокат. Със сигурност може да се организира и онлайн.

# 16
Здравей, ако родиш в България едва ли някой ще се съгласи на момче женска фамилия, ако завършва на -ова/ -ева. При друг тип фамилия, на -ски например, може и да мине номерът.
Вариантите за второ име са:
- от твоето име с наставка -ов/-ев,
- от корена на твоето име с традиционна наставка
- от твоето име с наставка -ин
- от твоето име без окончание, но не знам ще приемат ли в мъжки вариант.
- от името на баща ти, но ако е жив ще трябва да даде нотариално заверено съгласие. Ако не е жив може да се наложи да минеш през съда и пак зависи от съдията, който гледа делото - едни тълкуват закона, че съгласие се иска само от жив човек, ако дядото е починал не е нужно такова и дават неговото име за презиме на внучето, други тълкуват, че без изрично съгласие не може и щом е починал не разрешават този вариант.
Най-безпроблемно би било да родиш в чужбина, в държавата, в която второто име не е бащино и да дадеш на детето си второ име по избор или изобщо да не му дадеш такова, а фамилията ще е в женски вариант, защото автоматично ще ползват твоята. За България това някой ден ще създаде неудобство, ако има кореспонденция с институции, бизнес партньори или просто руши да учи или живее у нас. Не е ли по-добре да махнеш в чужбина -а от твоята фамилия?

# 17
Не пишеш къде ще раждаш. Ако в САЩ, може. Имам познати българки. Тя е примерно Иванка Петрова. Синът и е примерно Ноа Майкъл Адамс. Понеже има баща с фамилия Адамс., но ако родителите искаха, можеше да е Ноа Майкъл Петрова. Второто име Майкъл си е избрано, на никой не е кръстен. Само че второто име тук се брои за първо. Тоест почти всички имат по 2 първи имена.  И предполагам щом питаш такова нещо ще раждаш в САЩ? Ако е така, нямаш проблем.

Упс, сега прочетох че  ще раждаш в България. Ако след това заминеш в САЩ, може да му смениш името там на каквото искаш.

# 18
Разбирам авторката, в чужбина (някои страни),  ако фамилията ти е различна от тази на детето, иди доказвай навсякъде, че ти е дете и е голяма бюрокрация.
Ако детето има и друго гражданство, имената ще са по законите в тази  друга държава. Ако ти си българка, и детето ще  има и  бг гражданство.

# 19
Разбирам авторката, в чужбина (някои страни),  ако фамилията ти е различна от тази на детето, иди доказвай навсякъде, че ти е дете и е голяма бюрокрация.
Ако детето има и друго гражданство, имената ще са по законите в тази  друга държава. Ако ти си българка, и детето ще  има и  бг гражданство.

Кои са тия страни, дето трябва да доказваш и е бюрокрация? Не смятам, че има такова нещо. Фамилиите и на двете ми деца са различни от моята. Пътувам нон стоп сама с тях до САЩ, Канада, България и множество страни в западна, централна и източна Европа. Никога не е трябвало доказвам, че са ми деца, нито е имало бюрокрация.

# 20
И в коя държава доказваш подобно нещо? Ние в Германия сме тримата: Аз, съпругът ми и дъщерята с различни фамилии и никога нищо не сме доказвали. При световно известната германска бюрокрация.

# 21
Зависи на кого ще попаднете, когато записвате детето, защото всички познаваме жени с "мъжки" вариант на фамилията, но обратното "не е прето" по знаем много добре какви причини.

# 22
  • Мадрид / София
Мойта внучка е родена в чужбина и не се води българка тъй като майка ѝ е чужденка. Детето носи едно българско презиме в мъжки вариант въпреки, че е момиче и презимето на другата фамилия. Но наистина за момче да бъде с женския вариант на българската фамилия ще е странно. По-скоро е добре да се впише с мъжкия вариант на презимето на майката. Дори и да трябва някъде да се обяснява разликата на фамилиите ще е по-лесно като се каже, че е така прието в България.

# 23
  • SF
Някакси с Анелия Тодоров сякаш посвикнахме. Но с Андрей Тодорова все още не.

# 24
Пиши детето с окончание какъвто е полът му и смени твоята фамилия след това.

# 25
Ако родиш в чужбина, може детето да се казва Христо Иванка Петрова. И после ще преведеш и легализираш акта за раждане, ако искаш да му издадат български акт за раждане. Логически би трябвало да му транслитерират имената от латиница на български, но не знам дали имат право да ти наложат промени.

това мнение е най-близо до реалността
раждането в чужбина, без гражданство на съответната страна, не отхвърля задължението да се спазват местните правила за записване в регистъра
на някои места/ За някои области в Испания знам, и в Португалия задължително/ , дори има списък с позволени лични имена, които , ако не искаш да ползваш, ти трябва документ от българското посолство, за да запишеш детето както искаш

транслитерацията, при записване в посолство или в България, при първо поискване на гражданството / детето получава автоматично гражданството на майката, но то трябва да е заявено/ , се избира от майката, особено ако има двояко транслитериране на някои букви
примерно :Dinis на португалски се произнася ДИНИШ, но имам позната, която е транслитерирала името като Динис

# 26
  • Мадрид / София
В Испания по закон детето родено от българи задължително се записва в Българското посолство и чак след една година може да се кандидатства за испанско гражданство. Та в нашето посолство се издава акт за раждане на детето и ми е чудно да може да се запише момче с женски окончания на презимената.

# 27
Авторката попита,всички и казаха,че това което иска не е редно,а в някои страни не е законно.Сега да си прави каквото си реши.Дано детето да не попада в никоя славянска страна,че ще му е трудно.

# 28
  • SF
Дори и никога да не припари до България, как ще се чувства самото то, ако се казва Иван Иванова Димитрова?!
Аз бих се побъркала, ако родителите ми ме бяха кръстили Иван или Ивайло, независимо поради какви причини.

# 29
Само не разбрах защо авторката иска еднакви фамилии. Синът ми е роден в чужбина, носи моята фамилия с мъжко окончание -ов, както е по българските правила. Бащино име няма, защото пък по тукашните правила не слагат. Когато го записвах в тукашната община, казах, че искам моята фамилия  без последната буква. От общината казаха ‘никакъв проблем, той не е наш гражданин, можете да го напишете както си искате’. Никой никога не е поставял под съмнение факта, че сме роднини, ако това е опасението на авторката. Впоследствие детето получи и тукашно гражданство (десет години по-късно всъщност).

Общи условия

Активация на акаунт