Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 212
  • 791
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Скъпи дами, казусът произхожда от факта, че с А14 законът приема сградата за съществуваща и се трансформира в данъчно съществуваща и от там се генерират всички останали процеси и данъчно облагане.
Преди това е право на строеж, което също е вещно право, но не подлежи на облагане, понеже няма съществуваща сграда, де юре.

# 691
  • Бургас
Точно така. Затова строителите масово натискат да се прехвърля преди акт 14, защото и те спестяват данъци по този начин.

# 692
  • София
Ами именно, значи, след А 14 се предполага, че започват да текат всички срокове и процеси, а не от датата на придобиване, която може и да бъде на етап суперфиция /право на строеж/. И то ако е в нотариална форма.
Тоест, ако сте имали договор /предварителен/ на етап суперфиция, след това се прехвърля на краен клиент с окончателен договор, плюс договор за СМР със строителя, ако не е сградата с А 16, значи крайния клиент е обложен данъчно. Преди това е инвеститора/строителя, който е данъчно задължен до сключването на окончателния договор. В тази хипотеза няма данъчно облагане за човека по средата с предварителния договор. Има само, ако договора е окончателен /нотариален акт/.

# 693
Не е масово, мен никой не ме е натискал за подобно нещо. Читавите инвеститори не работят така, а и аз не бих прехвърлила на мое име на Акт 14.
Познавам инвеститор, който строи и продава едва след като получи Акт 16.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 09:49 от НаБабаДетето

# 694
Да се прехвърли след А14 не е проблем, даже е известно минимизиране на рисковете. Ние така прехвърлихме.
А 3-те години се броят от датата на придобиване на ИМОТА, а имот имаме след А14. Тоест който е купил на А14 брои от тогава, който на А16 - пак от тогава.

# 695
Кал произвеждате мебели и маси? Запърви път го чувам. Или имате предвид, че имате дърводелец, мебелист, който се занимава с това? Качествените мебели по поръчка често излизат по-скъпо. Та недоумявам как се пести тук.

# 696
  • София
Кал произвеждате мебели и маси? Запърви път го чувам. Или имате предвид, че имате дърводелец, мебелист, който се занимава с това? Качествените мебели по поръчка често излизат по-скъпо. Та недоумявам как се пести тук.
Точно така. Изпълняват по мой проект мебелите. Мебелта е нарисувана, отделните части се поръчват на различни подизпълнители и накрая се получава готов продукт. И ако отидеш в един магазин, въпросната мебел декорирана там с цена 5000 евро, примерно, на мен ми излиза по себестойност 1200.
Или диван, който се произвежда у нас, някъде в някое село, фабриката работи само за износ в Англия, да речем, където дивана се продава за 12 000 Евро, аз го поръчвам тук, по мой размер, цвят и т.н. и ми излиза 1300 лв.
И така всичко- кухни, маси, легла, вградени гардероби, всичко.
Разбира се, че са качествени и разбира се, че са поръчка.
От кое недоумяваш, Гого?

# 697
Аз недоумявам как диван произведен в наше село за 1300 лв успява да се продаде в Англия за 12 000 евро.

# 698
  • София
И аз недоумявам как чанта със себстойност 250 Евро успява да се продаде за 18 000 Евро, ама уви, факт. И има ред, за да си я купиш, представи си.

# 699
Тоест цеха на село си продава диваните по 1300 лв така или иначе, просто по пътя до Англия стават 12 000 евро?

# 700
Мога само да поискам контакти, за да се възползвам и аз. Благодаря предварително.

# 701
И аз се присъединявам за контакти на производителите на мебели, благодаря предварително Azzy!

# 702
Ако може и аз 😉

# 703
  • София
Exter, бях прегледала последните 10тина страници и смътно помнех, че беше писано за това... Но не помнех, че си ти Relaxed
Инак по темата- аз все пак недоумявам как за последните 2 месеца, в които аз правя ремонти и малкочко не следя изкъсо нещата цените пак са се покачили, но особено съм в потрес на цените за наемите. Преди месец се намираха таванчета за по 300- 350лв. Сега такива коптори за 500лв и то няма почти- 5-6 обяви на кръст. Днес гледах има поне 1000 обяви за имот с наем от 2000 нагоре... В сегмента около хиляда лева са около 500...Мисля,че скоро няма да спре хайпа за покупки на жилища при тази тенднция Simple Smile Просто са единици хората( освен чужденец,който временно пребивава тук) който биха плащали наем 2к и нагоре, като за тези пари могат да си купят нещо тяхно, дори и да не е същия лукс и локация Wink
Снощи бях в Кръстова вада... средно 1/3 от блоковете, които следя са празни. Тук във Банишора има страшно много необитаеми апартаменти, старо строителство- къде коптори, къде просто затворени такива, явно хора са в чужбина. В две нови блокчета, в района, с АКТ 16 има само по 2 апартамента , които са обитаеми, но инак сградите са изцяло разпродадени и то отдавна. Явно за инвестиция са купени. Стелар на БЛД е още абсолютно празен, а вече няма нищо за продаване там. С АКТ 16 е поне от няколко месеца. В сграда до нас с АКТ 16 - доста голяма се правят ремонти само на 4 апартамента. Ще видим- споделям аз просто наблюдения. Ясно е, че са супер субективни Simple Smile Някак усещането ми е, че малко по-бавно се населват сградите, което до преди година, две не беше така. Но ако просто са купени апартаменти за инвестиция е нормално, предполагам Rolling Eyes

# 704
  • София
Разбира се, надявам се имате предвид, че доволните от един, могат да са разочарование за други. Аз съм свикнала и макар, че се нервирам, управлявам процеса. Случвало ми се е /често даже/ да се объркат размери, цветове, срокове и какво ли още не. После преправяме и все в този дух, като с майсторите. Пишете ми и давам координати с това условие Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт