Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 231
  • 791
  •   1
Отговори
# 675
Въпрос: ако се изчака Акт 16 и тогава се продава, предвид нот. такси по прехвърляне + данък печалба за 3 те години от придобиването не намалява ли печалбата?

# 676
Трите години се броят от датата на въвеждане в експлоатация на самта сграда, а не от дадтата на покупка.Така, че ако си взел на зелено то ще трябва доста да почакаш. Иначе си плащаш данъка от разликата и поемаш към нова сделка.
И какво излиза преди години разправяха как са станали милионери от пестене на закуски, а сега явно нещата не вървят на добре и трябва да се пести и от банички и от дрехи.
Младежите с минималистичния начин на живот явно ще търсят апартаменти с две спални от 10кв.м , холокухния 18кв.м и баня от 3кв.м и без тереса.

# 677
3 те години се броят от момента на нотариалното прехвърляне, а не на Акт 16! Имам опит с това вервайте ми. Просто питах и ми беше любопитна и друга гледна точка.

# 678
  • София
Изчакваш и подобряваш -  подове, боя, баня, кухня. После актуализираш цената и продаваш, като си прихващаш разходите. Готовите се търсят повече и по-бързо се продават. От акт 16 започва да тече гаранционния срок Blush

# 679
# 680
  • София
В момента има огромно търсене на готови имоти.
Аз също ще издавам догодина няколко имота с А16 и определено ще ги довършвам преди продажбата до степен клиентите да си влизат с чехлите.
Освен, че за хора, за които ремонтите и обзавеждането не са новост са в състояние да сътворят фантастични инериори на много ниска себестойност и съответно да спечелят от това, което и без това си е друга пазарна ниша и не е безплатен труд.

# 681
Ниската себестойност за ремонт и обзавеждане от ШиЗ, НС при сегашните цени за труд е мисия невъзможна, освен ако сам не си правиш разни неща. Как я постигате тази ниска себестойност, моля споделете. За мен най-голям разход и проблем до сега при ремонт са били майсторите. Но открих и някои читави да призная. Най-скъпо струващата част от ремонта е банята, след това кухнята. Ако някой има читав майстор за баня и плочки, за чиито услуги не трябва да си продавам бъбрека (мразя този израз) ще се радвам да ми пише. Пропуснах, за София става дума.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 21:04 от НаБабаДетето

# 682
  • Бургас
Аз съм раздвоена за довършване до ключ. Може би правя грешка и съдя по себе си - искам сама да си правя ремонтите и предпочитам или тапа, или за тотален ремонт.
Имам доверени майстори, но цената на труда наистина стана доста висока. Дизайна мога да измисля сама, харесва ми процесът, но изпълнението вече е скъпо.
Ще пробвам да пусна на тапа, ако не се продаде за планираното от мен време с една разумна печалба, ще сваля обявата и може да се пробвам да довърша.
Ще тествам пазара.

# 683
  • София
Така е, много неща си правя сама, но не като майстор.
Трудът по проекта, авторския надзор, избора на подизпълнители, които са директни производители, както и доставката на материали и изпълнението, което не минава през сто вериги прекупвачи, магазини, шоуруми и прочее дава въпросната ниска себестойност.
Една маса, да речем, която в магазина би струвала 5000 лв., аз ще я произведа за минимум 5 пъти по-малко.
Или спалня, която се изпълнява по мой проект и т.н. кухни, гардероби и прочее.
Тоест, по-ниска с минимум 30%, да не кажа 50 за хора, които се сблъскват с това за пръв път, влизат в първия магазин за мебели с луксозна витрина и им поднасят същата тази услуга на цена, доста по-висока от тази, на която аз бих го произвела този интериор и довършителни СМР-та по проекта.
Отделно цената, която получавам от бригадите, които изпълняват н-ти мой проект е една, а за клиент, който чуват за пръв път, вероятно и за последен- съвсем друга, разликата е между 5 и 10%. И така сумарно се получава ниската себестойност накрая.

Тинтина, съдиш по себе си, защото си професионалист в тази област и доста успешен предприемач. И аз не бих купила готов проект, стандартите ми са много високи и доста различни.
Но хората не се занимават с това, едно на ръка, второ времето им е силно ограничен ресурс измежду работата им, семейството, децата, които са в енергоемка възраст и пътуванията и почивките. Никой не иска да се занимава с ремонти в момента. Печелят добре и стандартите им и на тях са високи и искат да прекарват качествено време и нямат нищо против да си платят за това.

# 684
  • София
Аз си ги намирам тук:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1642846

Това беше и причината да се регистрирам в този форум, ползвам колективна отстъпка  Grinning

# 685
В последния апартамент който правих, проекта за банята беше мой, този на кухнята, мокрото което стана дрешник и коридора също. Търсене на материали с отстъпка също го слагам като моя заслуга, боядисването на касите и вратите, които дойдоха само с грунд пак аз си го свърших, но това са дреболии. Най-много ми взеха този с банята и плочките и другият с фин ата шпакловка и боядисването. Та вече се замислям като наближи да се актува някой имот какво да го правя, сериозно се замислям.

# 686
  • Бургас
За ваканционните апартаменти, които смятам да продам, може би е така - там клиентите ще са точно платежоспособни, на които не им се занимава. Ако успея да направя бюджетен, но ефектен ремонт, може и да пробвам.
Но имам един в краен бургаски квартал, там е евтино, населението е от работническата класа, всеки си е Баш майстор. Търсят евтино, сами да се блъскат, защото са работяги и криво ляво могат. Там няма да се занимавам.

# 687
  • София
Няма как да се превърнеш в строителна бригада.
А и не одобрявам, смятам, че има достатъчно подпизпълнители за черната работа, който за каквото е учил, както се казва.
И зависи от конкретния бюджет за момента, имала съм моменти в които бюджет липсва или е крайно недостатъчен за ремонт и обзавеждане.
Тогава се продава така и толкова.

# 688
Tintina, това е ясно. По-скоро визирах случаите от последните години когато се купува на зелено, даже тъмно такова и се продава преди/на Акт 14. Кажи от кога почва да тече три годишния период на имотите които си купила именно на зелено.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 09:23 от Mama2024

# 689
  • Бургас
Има два варианта.
При първия - подписваш договор със строителя, но решаваш да продаваш на акт 14   на друг човек. Тогава той встъпва в договора вместо теб, нотариалният акт е  на негово име. До момента си дал да кажем 100 000 К на строителя, купувачът дава 120 000 на теб, прави се нов договор между строителя и него и той плаща остатъка на строителя. Така се спестява и от нот. такса и местен данък. Реално ти не си продал НИ, защото никога не си го имал. Реализирал си една печалба от 20К от това прехвърлено твое право, която ако си много честен пред НАП я декларираш и си плащаш данъка печалба. Силно се съмнявам някой да го е сторил.

Вариант 2 (в моя случай, в който купих единствено с цел препродажба). Купила съм на акт 14 с нотариално изповядване на сделката примерно на 1.01.2024. На 2.01.2027 г. мога да го продам без да плащам данък печалба. През тези 3 г. акт 16 е излязъл. Ако продам преди тази дата, плащам данък печалба - 10% върху разликата между покупна и продажна цена, намалена с 10 нормативно признати разходи.

И трети вариант има за тъмнозеленото, за да избегнеш данъка - договорка със строителя, той продава твоя имот на по-висока цена при акт 14-16 и ти плаща разликата. Там пък има хиляди варианти на договори, дори ако щеш и на договор за заем, за да се избегне облагането. Защото пак нямаш имот - нищо не си купил и продал, че да текат трите години.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 09:14 от Tintina

Общи условия

Активация на акаунт