Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са процентите на ипотекирани сделки за имоти в София и Варна, според Божидар Божанов?
Какви мерки предлага Божанов за предотвратяване на укриването на средства и прането на пари в имотите?
Какви са наблюденията върху въздействието на чуждестранните инвеститори върху пазара на недвижими имоти в България?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са процентите на ипотекирани сделки за имоти в София и Варна, според Божидар Божанов?
Според Божидар Божанов, 30% от сделките с имоти в София включват ипотека, докато 70% се финансират с налични средства. Във Варна цифрите са съответно 18% и 72%. Той също така отбелязва, че когато сделката не минава през банка, е три пъти по-вероятно средствата да не бъдат декларирани; средната сума на неотчетените пари е 105 000 лева за сделки без ипотека и 226 000 лева за сделки с ипотека в София.
-
Какви мерки предлага Божанов за предотвратяване на укриването на средства и прането на пари в имотите?
Божанов предлага по-задълбочено обсъждане на мерките срещу укриването на средства и прането на пари в следващия парламент. Той подчертава необходимостта от установяване какво да се прави, когато сделките не преминават през проверки на банки, и кои органи - нотариуси, съдии по вписванията или НАП - трябва да участват в контрола.
-
Какви са наблюденията върху въздействието на чуждестранните инвеститори върху пазара на недвижими имоти в България?
На форума се обсъждат данни за рязкото повишаване на цените на имотите в Полша и Чехия, което е свързано с имиграционния поток и помощта от държавата за покупка на жилище. Участниците забелязват, че подобен интерес и динамика могат да се очакват и в България, особено с пристигането на нови жители от бивши съветски републики.
-
Какви фактори според участниците оказват влияние върху цените на имотите преди приемането на еврото?
-
Как участниците гледат на възможността за криза на имотния пазар?
Не го разбирам това аз, харесваш се така, ОК, ама толко ли не може да стоиш права няколко спирки.
Също така моите деца до 3та годинка съм им купувала дрешки само от келешлък, рядко- отгледах ги с купища дрешки от приятели. Не виждам нито проблем, нито минимализъм, нито нещо специално- просто е нормално да има такъв процес
В редките случаи, в които влизам във фейсбука, ме заливат с обяви за имоти- продажба и наеми в София, Варна, Бургас. И колкото повече ги гледам толкова повече се чудя. Двустаен- спалня с холокухня нейде в Манастирски ливади, далеч от комуникативанта част- 200000 евро, има някакъв ремонт, живяно е, базова кухня. От вчера обяви за под наем- Люлин- гарсониера- доста базова, но не баш коптор- 1200лв. Двустаен- Иван Вазов- лъскав 1600лв. Център- 2 имота мега лъскави- единия 2200лв, другия 2400лв. Няма да ви казвам какви са коментартите отдолу и се чудя кой би ги наел....При тези условия аз лично бих изплащала панелена гарсониера, ама след 20 години ще е моя. И да ми се срути, пак пред мен ще се срути....И за протокола не им налитат като мухи на мед. Наши приятели освободиха много, много приятен апартамент на топ място в центъра- наема им беше 1200лв, сега е пуснат на 2к, никой още не го е наел, а е наистина много приятен и на страхотна локация!