Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 251
  • 791
  •   1
Отговори
# 645
Аз консервативно инвестирам само в България.

С едни наскоро завършили младежи говорих и останах впечатлена колко финансово осъзнати са - ок са с евтина почивка, минимализъм, дрехи ВУ, да си носят обяд от вкъщи и т.н., но да спестяват за собствено жилище.
За тях понятието евтино жилище не съществува - във финансово осъзнатия им живот цените са високи.

Ковид се яви като черен прилеп, т.е. лебед. Петрола не се търсеше, но собствени жилища, анцузи и чехли да

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 20:54 от Al Georgieva

# 646
  • София
Т.е. мизерстват 😀
Вместо финансовата осъзнатост, да наблягат на функционалната грамотност, че много работа имам за тях  Grinning

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 06:58 от Exter

# 647
  • Бургас
И аз харесвам дрехите ВУ. Всяка дреха, носена веднъж и изпрана, вече е ВУ. Не харесвам бързата мода и изкуствените материи, които увреждат природата. И си нося обяд от вкъщи. По-добре от мазни баници и натриев глутамат от заведенията, че и не се знае с какви болести е този, дето готви.
И минимализма харесвам и като цяло смятам, че  съвременното общество е заринато с ненужни вещи, от които се задушаваме.
Та затуй имам 8 апартамента Simple Smile

# 648
  • София
Защо пък да мизерстват?
Излиза, че ако не изхарчваш всичко, което изкарваш за маркови дрехи, ресторанти и петзвездни хотели, мизерстваш?

Това си е просто приоритизиране на бюджета. Всички го правим, независимо с колко средства разполагаме.

Едни ще спестят от петзвезден хотел и ще отидат на бунгала, за да имат за вноската по ипотеката, а други ще дебнат пазара за подценени имоти, за да могат да купят три вместо два.
Почти същото е. Само гледната точка е различна. Дали си от страната на студента, който тепърва ще се развива или вече си поуспял в живота и приоротизорането на харчовете ти е в друга посока.

Смисълът на думата "мизерия" е толкова краен и за щастие не отговарящ на почти нищо в света, в който живеем, че почваме да го използваме за всеки, който е решил да спести от лукс, за да насочи парите си другаде. Ама той не мизерства, а както каза Al Grorgieva, финансово се е осъзнал.

# 649
Не.Не мизерстват.
Имат приоритети.
Скрит текст:
Докле е младост, златно слънце грей,
сърцето златни блянове лелей.
Докле е младост, леко път се ходи
и леки са световните несгоди.

Докле е младост, всичко е шега;
не хвърля сянка на сърце тъга;
дори тъгата извор е на радост —
докле е младост, ах, докле е младост!

# 650
Мизерно е да пестиш от вода, ток и храна, за да плащаш ипотека, защото това то влияе на здравето. Иначе реално мизерстват да кажем децата в Палестина.

# 651
  • Бургас
Съдейки по ароматите в градския транспорт и обществените пространства, много хора пестят от вода.
От цигари и ракия обаче не пестят. Smile

# 652
  • София
Добре де, мизерия може да е силна дума, но как се нарича процеса, при който от нови, макар и немаркови дрехи, минаваш на дрехи втора употреба? От 20 лв. за обяд започваш да носиш храна в кутия от вкъщи? От къпане веднъж дневно минаваш на веднъж на 2 дни? Аъде тея с ракията ги разбирам, те спират храната Heart Eyes

# 653
  • София
Добре де, мизерия може да е силна дума, но как се нарича процеса, при който от нови, макар и немаркови дрехи, минаваш на дрехи втора употреба?

Е, хайде сега. Мотиви колкото щеш. Знаем за звезди, които пазаруват в такива магазини, някои природозащитници също го правят, а за трети е като хоби - да изровят рядка чанта или конкретен модел яке за 10% от реалната цена.
Едва ли е от мизерия с цел спестяване. Достатъчно евтинджос магазини има с нови стоки. Пепко, Синсей и тн.

От 20 лв. за обяд започваш да носиш храна в кутия от вкъщи?
На това му се вика осъзнат избор да знаеш какво има в чинията ти.

От къпане веднъж дневно минаваш на веднъж на 2 дни?
Това не го разбирам и аз, но не мисля, че има такива хора. По-скоро някои са си нечистоплътни по принцип или стандартите им за "чисто" са силно занижени.

# 654
  • София
Генералната идея е съвсем друга.
Минималистичният начин на живот всъщност е олицетворение на лукс и елегантност. Т. нар. "парижки стил" също е основан на минимализма, който се генерира в следвоенна Франция и е с предводител Коко Шанел. Засега скандинавците водят класацията в споделянето на минимализма и създаването на
Виктория Бекъм, също е минималист. Роузи Хънтингтън Уайли също. И Azzy също, но понеже не съм популярна личност, няма как да знаете елегантна ли съм или не и мизерно ли живея, макар, че имам винтидж и дрехи и аксесоари. Имам кашмирени пуловери и шалове от Лоро Пиана, закупени секънд хенд тук у нас, както и всякакви други, примерно сако на Ив Сейнт Лоран, както и Диор от миналия век, които закупих в Париж и все още нося с удоволствие и дъщеря ми вече се появява с тях на разни събития. Тоест- това е вече трето поколение, което се ползва от тази дреха или чанта при правилно съхранение и поддръжка.
Най-добре облечените жени в света също разнасят разни Шанели, Диори и Ермеси на баба си, а домовете им са обзаведени с комоди на по триста години и полилеи от ерата на Луй XIV.
Дрехите ВУ, всъщност идват от същото това следвоенно време и съществуват във всички проявления на модус вивенди- от дрехите, през вещите, интериорите и прочее. Тоест- не са само дрехи.
Най-добрите интериори и най-скъпи са всъщност конфигурация от ново и задължително старо- реставрирано.
Мебели - скринове, полилеи, свещници и изобщо антики, за килимите да не разказвам, че още помня един античен копринен, ръчно тъкан в Иран, който не успях да си купя в Бейоглу, понеже нямаше как да го пренеса, струваше колкото един Мерцедес в не лошо състояние, на три години.
Не можем да слагаме знак на равенство, ми е мисълта между минимализъм и мизерия.
Точно обратното. Ако се разровите и прочетете за тихия лукс, старите пари и прочее, ще установите, че всъщност най-богатите семейства в света живеят така, обличат се така, хранят се така, всичко е на принципа "малкото е повече", тоест, минималистично. Може да е един пуловер, но да е кашмир.

Иначе може базов пуловер от мерино или кашмир да се закупи от Reserved или HM. Нов. За под 200 лв.

И отново- говорим за въпитание във финансова култура и дисциплина.

Не е добре да слагаме знак на равенство между някакви клошари и роми, които са си просто мизерни и си живеят мръсни, обличат някакви парцали за левче, хранят се с баници от спирките, пак за левче и осъзнати, образовани, дисциплинирани хора, които имат план, познания и постигат целите си, живеят не мизерно, а минималистично и вместо баница за два лева или пица на парче, си приготвят вкъщи салата с ядки, ябълка, балсамико, скъп зехтин и парче козе сирене, сервират си го в порцелан върху бяла покривка и свещи и така се хранят. Или крем супа от тиквички с домашно масло. И така мога да изреждам блюда на същата стойност като мазната баница за два лева от по-горе.

Същите тези хора могат да изгледажт и като милион долара на цяло, облечени от секънд хенд.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 12:27 от Azzy

# 655
  • София
Е що не казвате, преди няколко страници питах за маратонки, а вие ме нахокахте... Отивам за втора употреба, да стана и аз малко минималист значи... Grinning

# 656
  • София, Bulgaria
Хората си живеят, както ги кефи, на никой не пречат. Имат си свои ценности и разбиране за хубав живот.
За едни може да изглежда, че са изгладували тези имоти, ама реално, това си им начин живот, който им харесва.
Знаеш ли, колко ми пука, че за някои хора ресторанти, пет гардероба с дрехи и още толкова за чанти и обувки е баси якото, а и почивката и пътуването задължително трябва да 5К и + иначе е отвратително и  да са  най-малко 4 пъти в годината.
Та в този ред на мисли, защо да харчи едни пари, за нещо, което не му носи радост.
Имах такъв клиент, тениски за 20 лв. направо са скъпите в гардероба му, но пък да му видиш автопарка.... лелеле... 4-5 топалки от ония дето са 100К -200К и нагоре. Като идваше на огледи спираше на две преки, за да не прави демонстрация.

# 657
  • София
Казахме , де.
И баница от два лева на спирката ако не се купи, освен маратонките, никакъв минималъзъм не е.

# 658
  • Бургас
Е що не казвате, преди няколко страници питах за маратонки, а вие ме нахокахте... Отивам за втора употреба, да стана и аз малко минималист значи... Grinning

Обувки секънд хенд - не. Поради хигиенни причини. Но онлайн аутлетите са заляти с качествени обувки естествена кожа, трябва само да се порови човек.
Някои хора бърчат нос пред ВУ дрехи, ама - масово колите ни са ВУ, за апартаментите - да не говорим. Някои жени и мъже също са ВУ вече, не сме се доредили да ги вземем чисто нови и неползвани.
Кучета и котки също ВУ се предлагат.
Магазините за ВУ техника просперират.
В библиотеката също всички книги са ВУ.

# 659
  • София
Той се шегува. Ясно беше кой какво иска да каже, накрая отново опираме до мярката.
Дозата прави лекарството.

Общи условия

Активация на акаунт