Есенни емоции, коледни страсти. Немска тема 250

• 21 985
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
  • Немция
При нас(в нашия град), НРВ, детето обикновено е с родител. За мен е по-добре така- срещата с едно непознато лице, което може да не е особено дружелюбно, може да притесни повече детето.
Терминът и при двете ми деца се състоя година преди тръгване на училище, в кабинет към Gesundheitsamt.
Но отлагане почти никога не се случва- предупредиха ни от ДГ, някакво рядко изключение било да отложат дете за първи клас.

Специално за Хамбург също съм чувала, че отлагане почти няма, дори и при дете с увреждане.
Така че, Мария, не го мисли толкова - просто ще мине като един профилактичен преглед. Ако искаш лично да присъстваш, отложи термина и така.

Моето второ дете не приритваше да тръгне на училище, където беше и брат му, до характер е.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 20:04 от Бибит

# 46
Deni-meni, е то навсякъде е така -- ако не се справи детето и не е готово, го отлагат, никого не бият:)) Но за мен не е било желателно да го отлагат все пак.
 А пък в Хамбург е задължително детето да ходи на предучилищен клас.   
Това в Хамбург доколкото разбирам сега е само с бетройерката, после ще имаме покана от Schulärztliche Dienst и там ще го гледа лекар дали е готов. Но май няма да е неговият личен лекар, при него само У9.

# 47
  • Germany
Аз мисля, че съм разказвала как направиха този тест на малкият ми син, който нямаше още 5г, току що пристигнал и не говорещ немски.  Аз присъствах, но също не говорех немски, а изпитващата не говореше английски. Беше пълна пародия. И се оказа,  че малкият го е издържал Joy

# 48
Аз сега се смея на себе си тук четейки ви...от градината ми връчиха едни листи и записан час за нещо подобно.
Щял да идва лекар от гезундхайтсамт и преглеждал всички 4 годишни. Можело да присъствам, можело и да не присъствам. Аз директно върнах листите на персонала първо защото термина не ме устройваше и второ не ми се искаше да го "оглеждат". След 2 месеца пак ме питаха и пак категорично отказах термин. Аз разбрах, че не е задължитело и е за някаква статистика си мисля. Нали минаваме У прегледи при детският лекар все пак.
Когато синът ми тръгваше на училище ходихме на преглед в гезундхайтсамт.
Бибит така разправят, че не отлагали и дори знам за дете с аутизъм което не са отложили, но мен ме попитаха  дали искам да го оставя още в градината, но да съм решала на момента защото пишеше берихта лекарката. Аз не очаквах такъв въпрос и отказах за което много съжалявам. Раничко си му беше на синът ми. Може би заради моториката тази жена ме попита, нещо не можа да скочи там каквото го накара да направи, но не е било нещо кой знае какво като отклонение.

# 49
  • Немция
От град до град и от Kreis до Kreis има разлика.
В моето обкръжение не познавам отложено с година дете- както здрави, така и деца с някакво увреждане.
Децата си показват как се справят с реалния училищен процес вече в училището и се случва някое дете евентуално да повтори класа, ако е нужно.
Отделно в НРВ, както и в други провинции, се върна Г9 и който е в гимназия, завършва на 19. Ако го отложат с една година още преди започване на училището, ще завърши на 20. А ако се е наложило да повтори клас(което не е рядкост), ще изкара в училище и до 21. Grin
Затова и си мисля, че отлагане всъщност няма(при нас) или е някакво супер изключение.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 23:47 от Бибит

# 50
Синът ми се справя с училището, но му се играеше много. Емоционално си е малко по-назад от повечето в класа които вече навлизат в пубертета, а той си играе още. На 7 год щеше да е перфектно да тръгне.

# 51
  • Немция
Те и моите момчета са така, късно узряващи, ама няма кой да ги остави да тръгнат на училище при навършени 7.
Освен това като родени през лятото, тръгнаха на прясно навършени 6, докато имаше деца на почти 7(родени през октомври, ноември).
Пак сравнително е окей да почват на тази възраст, в някои държави тръгването на училище е още по-рано.

Затова и съм доволна,че ще имат 13 клас, че иначе ще да завършат училище, без да са навършили 18 още.

# 52
Абе то и мъжът ми е късноузряващ, още върви този процес при него, ама си е завършил навреме. Това, че всички момчета са по-дебилни, не значи, че трябва до 30 да бутат гимназия... Моят си рисува символа на пес патрул на всяка страница и иска всяка задача да е съвпътствана от история, която да му се разказва...Ама е с размера на 9 годишно дете, за него щеше да е огромна травма да бъде отложен. Той е и ноемвриец, голямо дете.

Аз познавам отложени деца, ама родителите много са се борили да ги отложат. Тоест, сигурно рядко се случва. Но знам за дъщерята на мой шеф, която искаха да отложат по емоционални причини, родителите не позволиха и даже не предадоха информацията от прегледа при записването на детето, за да няма спрямо нея негативна нагласа. В училището бяха се възмутили, че я записват с бял лист, въпреки, че уж е "доброволно" даването на тази информация и те са длъжни да я запишат,  и бяха направили при записването чак паркур за детето с физически и умствени задачки и интервю с директорката. Тя се справи, защото тя е много умна, просто чисто емоционално е по-стеснителна и чувствителна. Не знам сега как е в училище, трябва да питам майка й.
А аз за моя син веднага давам тази информация, защото на втория преглед, при лекаря на всичко изкара в 99ти персентил Simple Smile)). На първия тест в детската градина не се беше справил с повтарянето на редици от думи. И пише, че бил работил с голям ентусиазъм Simple Smile) (той ппц хич не обича да се пъне). Той имаше неплавна реч като заекване в интерес на истината, а сега заеква само на български, на немски ползва паразитни думи при сложните изречения, с което маскира. Определено не е бил дете с перфектно развитие, но пък можеше да чете и смята от много малък.
Малкото ми дете и то не е от учебник за перфектно развито дете, но ще си почва училище с връстниците, доколкото зависи от мен Simple Smile При него също мислим да искаме логопед и ерготерапевт, но ни бяха посъветвали да изчакаме.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 09:13 от MariyaHris

# 53
  • Немция
Мария, относно нужда от ерготерапевт, логопед - от детската градина също могат да се изкажат по въпроса, тяхното мнение и наблюдение върху детето също има своята тежест пред лекар(защото той дава направлението за специалиста после).
Моите деца точно от ДГ бяха насочени към ерготерапия към Caritas - заради известни дефицити или по-точно особености и по-трудна адаптация. За децата ми беше едно допълнително приятно занимание следобед, добре им се отрази, защото беше под формата на игра и с движение в зала.
Мислех си, че малкият ще има нужда и от логопед, но там, при Frühförderung към Caritas прецениха, че няма нужда.

# 54
  • Berlin
Изобщо не си спомням да е имал малкият такъв преглед, но май да, ходихме на едно място и го питаха някакви неща. Той тогава не беше много добре още с немския предполагам (1г след преместването ни). А големият започна 1ви клас един месец след пристигането ни в Берлин. Добре, че в София в детската ходи на логопед, да му се изчисти говора, но пък Р-то го развали тук.😀 Така де, на немски му е супер, но не и на български.
Не са ни съветвали за логопед тук, но предполагам в училище вече не гледат толкова за такива неща.

# 55
И моето имаше логопед в детската , препоръчаха заради някаква буква май  беше с. Но си е все така мързелив със с - то и не му се занимава с никакви логопеди. Аргументацията им беше, че ако изговарят и чуват звуците добре няма да бъркат правописа на думите. Нещо такова. Ама си изкара гимназията с отлична диплома въпреки с-то .

# 56
  • Berlin
Ооо, да, сещам сега и аз за малкия. Трябваше да тренира “ш” вкъщи… Frosch, Schokolade и т.н. Че и ме гледаше на криво педиатърът, когато ходихме на последващ преглед, защо не се получава. Направо аз се бях стресирала (сигурно за това не го помня вече). Не исках да ходим по логопеди и т.н., но стана, коригира се явно детето.

# 57
Само едно отложено дете познавам, родителите изкараха много големи връзки за да започне първи клас по-късно.  Причините бяха, че детето е по-дребничко, искаха да настигне останалите на ръст. Емоционално и интелектуално си беше готово, че и отгоре.
Други няколко деца на познати, очевидно неготови за училище, не успяха да отложат, дори и със съдействието на възпитателите от градината. Две от тях повториха клас в грундшулето.

# 58
Моето дете също тръгна на прясно 6 год, защо щихтага не беше поне 30.12 😃 Не ми е било важно на колко ще завърши училище. Просто на 6 си му беше на него лично ранко. И короната се случи във втори клас. Още един негатив. Като ви чета просто съм имала шанс като 6-ца от тотото да го отложа. Пффф
Водих го на логопед заради С и Ш-то..на български беше много осезаемо, на немски не толкова.

# 59
  • Berlin
Малкият започна първи клас 2020г. Да кажем, че и досега си мисли, че училището е нещо, което ей така минава и заминава. Изобщо не можа да го усети и да свикне с идеята имам чувство. Сега се мъчим заедно всички, а догодина трябва да кандидатства. 😭 Нямам идея къде ще е …

Общи условия

Активация на акаунт