Есенни емоции, коледни страсти. Немска тема 250

• 22 033
  • 737
  •   1
Отговори
# 30
Мъжа ми прави бързата туршия по тази рецепта https://www.youtube.com/watch?v=TTAvG6MToc4&t=106s
Зелето слагаме в началото на ноември, купуваме 3-4 зелки от българския магазин. Или Spitzkohl.
Съни, може ли рецепта за червеното цвекло?
Пипи наистина ли има вкус на туршия? Малко съм скептична, но и нямам опит и като за начинаещ ще успея 😀
А оцет какъв слагате? Такъв червен като във видеото не съм ползвала. Аз само ябълков купувам.

# 31
Да, наистина има вкус на туршия. С ябълков оцет я правихме. В момента дояждаме втората доза.

# 32
Подтиквате ме към кисело зеле Simple Smile
Вчера улучих едното магазинче, другото беше затворено. Тенкс за отзивите. Супермаркетите действително не работиха.

# 33
  • Немция
Имате ли странични ефекти след вакисната за грип? Слагате ли и на децата?
На децата ни не слагаме, но имаме познати с деца с астма, те слагат.

В туршиите слагаме светъл винен оцет.

# 34
Точно идваме от ваксина, Flucelvax Tetra като миналата година, разбира се и на децата. Те нашите са големи де, момчетата вече не са деца. Скоро и втория ще е пълнолетен.

# 35
  • Germany
Мьос, всички ли при личният лекар? Малкият е на 15 и още е записан при педиатър и се чудя при нея ли трябва да отиде.

# 36
Всички при ЛЛ се боцнахме, питах и бяха ОК, много ни е близо и е удобно. Малките можеше и при педиатъра, но не ми се разхождаше до там за същото.

# 37
Аз пък влизам да споделя, че другата седмица ще имаме среща с бетройерката на малкия ми син, който е в нова детска градина, за готовността му да бъде ученик. Той тръгва след две години на училище. За него имам 0 притеснения, но ми е кофти, че трябва да отсъствам, защото работя на другия край на Германия и се налага да пътувам точно тези дни. Дано таткото да не направи някаква беля с приказките за детето. Тук, за разлика в БВ, бетройерите и личният лекар определят готовността на детето, а и двамата са ни нови.
 Аз все пак изключително много се гордея със себе си, че успях бързо да намеря личен на децата ни, защото явно в Хамбург проблемът е огромен с личните, и с горещи молби ни взеха в един кабинет наблизо, в който току що си бяха взели втори педиатър, та тази докторица втората, понеже е нова, явно имаше някакво местенце и за нас.
Ние тези 4 дена ваканция преизпълнихме петилетката-- обиколихме три натюршутзгебита, все заблатени Simple Smile. В единия имаше и табела за вълци, и успяхме да отидем и в бивш пионерски дворец в Берлин, да се видим с рода и приятели.
Баткото от занималнята го приеха баскетбол и тази седмица почва. Той е много развълнуван, ние мн се колебаехме между баскет и лека атлетика, но решихме баскет, защото и без това е един път седмично, поне да придобие представа за правилата на играта.
До нас е големият спортен клуб на Хамбург, но няма никакви места. Гледам ги в парка малките тренират лека атлетика по мн готин начин, доста социално, но за възрастта на сина ми даже няма и уейтинг листове обявени. Иначе изглежда супер яко. И с ферайните по плуване удряме на камък, но там поне чакаме за пробе щунде да ни дадат и междувременно май ще ги записваме на курсове, нищо, че баткото е дипломирано водно конче и се надяваме на ферайн, ще го запишем за някакъв за напреднали преди да е забравил да плува. Малкото ще го записваме за курса за водно конче, нищо, че сигурно ще се наложи да повтори...
За първокласника информацията продължава да е 0. Вадя думите с ченгел от устата на бетройера от занималнята, който вече бяга като ме види. Като го сгащя процежда през зъби алес гут и до там. Хубавото е, че идва първата ваканция на сина ни!
Туршия не съм правила, но харесвам немското кисело повече от бгското като вкус (анатема!).
Бетройерката на малкото е от лат. америка, та с нея от самото начало вайбвам мн повече, отколкото за толкова години с немските бетройери на децата в предната градина в БВ. Много емоционално и топло говори всеки път при взимане на детето. Плюсовете на мулти култи. 

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 11:06 от MariyaHris

# 38
Помоли да измести разговора, освен това е рано тя да преценя дали е готов за училище.

# 39
  • Немция
И на мен ми се струва необичайно да се обсъжда зрелост за училище 2 години по-рано. Thinking

# 40
  • Германия
MariyaHris, ако не ти пасва термина, помоли за друг. Не всеки може по всяко време да вземе свободен ден, както им се ще на градината или службите разни.

# 41
  • Am Dorf (BB)
На сина ми разговорът беше през март, което е 1,5год преди тръгване на училище. Родителите можеха да присъстват, но не беше задължително. Ние не придружихме детето, не от липса на заинтересованост, а от липса на опасения, че има нужда от нас. Смятам, че в наше присъствие би се държал по-свито и неуверено, отколкото ако е сам и трябва да се докаже или впечатли някого.
След разговора ни се обадиха по тел, за да ни информират, че всичко е минало добре и че детето се развива прекрасно.

# 42
Ами в БВ беше така-- идва човек от гезундамта и прави различни тестове на детето, там ние не придружихме големия ни син, но после съжалихме. Всъщност аз до последно се чудих тогава дали да ходя, но реших да не го правя, за да не се отличаваме от другите родители, които също не бяха. Той не се справи добре с един аспект от теста. После трябваше да ходим на втора стъпка -- преглед при лекар от гезундсамт, там вече присъствахме и ние и синът ни се справи отлично, та отървахме кожата.
Сега тук в Хамбург се процедира по друг начин -- първо го наблюдава бетройерката  и после ни вика нас на среща. А после личният лекар го преглежда и определя дали е готов (не знам дали в наше присъствие или отсъствие). Синът ни е на 4 годинки, но ще бъде на 5 скоро, та ще тръгва на училище по-догодина. При другия ни син прегледът беше също над година и половина преди да тръгне на училище. Аз се опитах да сменя срещата, но тя трябвало да бъде точно октомври и не можело друг ден, нямало свободни. Силно се надяваме и тук да минем метъра. Той синът ни като второ дете е готов от утре да тръгне на училище Simple Smile.  Според вас, да настоявам ли да се измести за ноември, тогава ще сме тук? Аз сега се притесних, че пак подценявам ситуацията...Не ми се ще да преживявам пак стреса, който имах с баткото, а и синът ни е много нов в градината, дефакто почна от 20ти септември да ходи по цял ден...

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 19:28 от MariyaHris

# 43
При нас нямаше никакъв преглед. 1 година по-рано април месец директорката на прилежащото училище кани детето с родителите на разговор и се определя, дали детето има нужда от допълнителен предучилищен курс в училището или не. На такъв ходеха почти всички деца с родители емигранти, които не владееха отлично езика.
Преглед за училищна готовност се извършваше след навършване на 6 г. и то в годината на тръгване на детето на училище. Ако не се справи, го отлагаха. Ходеше се с родител, с покана в специална пригодена служба. Не се извършва в училище или детската градина. Като имам предвид, колко беше готов синът ми за училище, направо се учудвам, с какви проблеми се сблъсквате в другите провинции: на разговора в училището не искал да се отделя от баща си за втората самостоятелна част. Нищо, записаха го за предучилищен курс.  На прегледа след 1 година каза, че котката е на пода, а не под стола. Забравил, как е на немски "Под стола".

# 44
Няма значение кой кога са го проверили. Всички отиват в училището в 1 клас в крайна сметка .
Аз днес наминах през Breitwieser да погледна едни неща и видях че имаха цял етаж с матраци . Много избор. И магазина има добър персонал и съвети. MariyaHris ако се намира около вас такъв магазин може да пробвате матраците.

Общи условия

Активация на акаунт