Есенни емоции, коледни страсти. Немска тема 250

• 21 974
  • 737
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря за чудесната тема! Gift Heart
Аз другата седмица съм се записала за ваксина- хич ме съм и питала коя е! Misc Syringe
Аз съм сложила червено цвекло да ферментира,а днес накупих други зеленчуци и ще ги слагам утре в буркани. Добавям само солен разтвор ,малко черен пипер,чесън и чакам да станат готови !
В един китайски ресторант в София ядохме много вкусна бърза туршия,лютичка беше,със зеле и моркови- някой има ли идея как я правят? Yum

# 16
тези дни си говорихме за зелев сок Simple Smile
abs чувала съм че не всички немски зелки стават. Не съм пробвала.
 Знаете ли verkaufsoffener Sonntag само за магазините в центъра ли се отнася или за всякакви магазини в града?
За матраците - според мен трябва да се пробват намясто. Ние купувахме и всеки си избра различен. Имаме 4 различни матрака сега.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 08:04 от bella-ciao

# 17
Нормалното зеле от магазина е като камък, не е подходящо за такова ферментиране според мен. Аз си ферментирамбрюкселски зелчици понякога, става бързо. Не съм се сещала много отдавна. Предполагам, че Ур- или Шпиц-зелките също са подходящи, те са по-меки.
Съни, погледни някоя рецепта за Ким-Чи, можеш да сложиш каквито искаш зеленчуци.

# 18
В един китайски ресторант в София ядохме много вкусна бърза туршия,лютичка беше,със зеле и моркови- някой има ли идея как я правят? Yum
Дамите от темата за Азиатската кухня със сигурност ще знаят. https://m.bg-mamma.com/?topic=1606162

# 19
  • Am Dorf (BB)
тези дни си говорихме за зелев сок Simple Smile
abs чувала съм че не всички немски зелки стават. Не съм пробвала.
 Знаете ли verkaufsoffener Sonntag само за магазините в центъра ли се отнася или за всякакви магазини в града?
За матраците - според мен трябва да се пробват намясто. Ние купувахме и всеки си избра различен. Имаме 4 различни матрака сега.

В нашето село във verkaufsoffener Sonntag се включват само магазините в центъра.

Ние тази година си подновихме матраците, от физически магазин Конкорд взехме. Беше ни важно да ни консултират на място, да сравним отделните модели. Доволни сме от услугата и отново бих купила по същия начин.

Аз тази година ще се ваксинирам за първи път срещу грип. На работа предлагат и много колеги се възползват. Не съм наясно обаче каква използват.

# 20
Мъжа ми прави бързата туршия по тази рецепта https://www.youtube.com/watch?v=TTAvG6MToc4&t=106s
Зелето слагаме в началото на ноември, купуваме 3-4 зелки от българския магазин. Или Spitzkohl.
Съни, може ли рецепта за червеното цвекло?

# 21
  • Немция
Spitzkohl става много добре за кисело зеле, изпробвано.

Таня, радвам се да те видя в темата! Simple Smile

# 22
bella,
При нас само магазините в центъра участват, като хранителните, росман и DM са затворени. Но и verkaufsoffener Sontag се съчетава винаги с Erntedankfest или друг пролетен празник, които се провеждат само в центъра.

# 23
Жалко. Аз вчера видях един магазин и мислих да мина днес ако работи. Вчера бяхме с колелата и нямаше смисъл, нищо не можехме да носим. Но не беше в центъра, беше в зоната със супермаркетите.

# 24
При нас работи и строителния магазин, въпреки че не е в центъра. Но повечето малки магазинчета са затворени, явно не си струва за тях.

# 25
Може да погледнем . Зависи как ще се организираме. Мерси.

# 26
Пипи,аз цвеклото го оставям да ферментира в солен разтвор 4%,като за кисело зеле,защото от него правя едно банско мезе за ракия- чекане! Stuck Out Tongue Closed Eyes Цвеклото го нарязвам на филийки,оставям го да ферментирa, а за рецептата го запържваме в мазнина,брашно,червен пипер и чесън и става страхотно! Поне на нас много ни харесва...
Иначе аз си правя кимчи редовно,то изисква поне няколко дена ферментация,а в китайския ресторант ядохме тази бърза туршия и имаше много свеж и пикантен вкус- подозирам,че просто овкусяват нарязаните зеленчуци с оризов оцет,захар и сол и на другия ден вече става готово! Yum

# 27
  • Germany
Имате ли странични ефекти след вакисната за грип? Слагате ли и на децата?

# 28
  • в сърцето на един мъж...
Слагаме си всички в къщи ваксина, не сме имали странични ефекти. Естествено като се сложи, може да се появят грипоподобни симптоми и това е.
И аз от години правя една бърза трушия, която е подобна на царската, става за два-три дни.

# 29
  • Berlin
Миии ние нормално зеле сложихме, ама нищо де. То не е задължително да уцелим всичко от първия път.😀 Поне мирише на кисело зеле вече, та виждам, че работи, става някаква реакция.

Общи условия

Активация на акаунт