Съвет за прието дете с новородено вкъщи

• 1 715
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам нужда от вашето мнение и съвет. Дъщеря ми е на 3 години, и вчера получихме известие, че е приета в държавна детска градина.В момента посещава частна детска градина (с яслена група), но от няколко седмици я спряхме, тъй като имаме новородено бебе на 2 седмици и искахме да ограничим риска от вируси и бактерии, които тя би могла да донесе у дома. Планът ни е по-голямото дете да остане вкъщи поне през есенно-зимния сезон (или поне до Януари), докато бебето укрепне и изгради имунитет. Ако всичко върви добре, през пролетта планираме да я пуснем отново на детска градина, за да може да се социализира.

Ако я запишем, има ли вариант в държавната ДГ за запазване на мястото на детето за няколко месеца или ще трябва през цялото време да търсим медицински бележки? Има ли някакъв вариант за отказване от записването (класирани сме по второ или по-ниско желание) без да се загуби правото за компенсации за неприети?

Ако откажем да я запишем до колкото знам, след това губим правото за компенсации за неприети деца, следователно и частната ДГ, която посещаваше до сега ще излезе доста солено за периода, в които искаме да си е вкъщи. Почти две години никакъв резултат от класиранията за дъжавни и сега в момента, в който сме с новородено - приети сте, решавайте до 10 дена... Какво е правилното решение?

# 1
Защо не питаш направо в детската градина?

# 2
Няма вариант за пазене на мястото без някакъв документ.
Имате право на 30 дни отсъствие по семейни причини и за останалите дни ще ви трябват бележки от лекар.
При отказ мисля, че си губите правото на компенсация, все пак сте класирани, няма значение от реда на желанието.
Правилното решение за мен може да не е правилното за вас.
В дългосрочен план можете ли да продължите да плащате пълна такса за частна, може повече да не ви излезе късметът?
ДГ харесва ли ви? Като локация как е, удобно ли ще ви е?
Детето сравнително лесно ли ще приеме промяната на градината?
Премислете тези въпроси и решението само ще дойде.
Аз лично нямах проблем големия да го спра за зимните месеци, бебето се роди януари. Самите госпожи ме питаха кога и за колко ще отсъства около раждането.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 10:17 от CamiLia

# 3
Ако харесвате градината където е прието детето и ви устройва, записвате, ползвате отлагането 30 дни (поляга се на деца приети в първа група) отива за 1 ден и после с бележки. 30 дни по семейни причини са месец и половина. Като водите бебето на консултация взимате бележка за още 30 дни и така, докато решите да я пуснете през пролетта. Аз моят син го спрях от училище за почти 2 месеца, като се роди бебето, няма как спирането от градина да е проблем. Ако не запишете детето или се откажете от мястото губите право на компенсации за тази учебна година. Имайте предвид, че сега шансът за прием е по-голям, през май за прием във втора група ще намалее.

# 4
Съветът ми е да пуснете детето и да видите как ще се чувства - то и вие. Дъщеря ми беше на 4, когато се роди малкото, то за пръв път се разболя на годинка и 3 м., докато кака му носи все пак някакви вируси сравнително често. Иначе по другите въпроси - губите правото на компенсации за тази учебна година, ще имате право отново от следващата.

Общи условия

Активация на акаунт