Лотария "Зелена карта" 2026

• 27 886
  • 401
  •   1
Отговори
# 240
А къде мога да следя бюлетина?

# 241
А къде мога да следя бюлетина?
Това е линка за юни 2025. Но се отнася за тези, които са спечелили миналата година DV 2025. Почти най-долу.
https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa- … or-june-2025.html
За теб броенето започва октомври. Добре е да си подадеш документите преди края на август. За да ги обработят по-рано и ако ти е по-малък номера да си по-рано на интервю.

# 242
Друг въпрос, който се сещам, е дали имам някакъв шанс, защото имам отказана J1 виза през 2015 година?

# 243
Мисля, че няма проблем.
Ако си имала виза, влязла си и си просрочила - да ще береш ядове. Но в твоя случай нищо подобно няма да се случи..

# 244
Беше ми отказана J1 виза, да....преди да вляза в USA....Дано не бъде проблем...
Мисля, че няма проблем.
Ако си имала виза, влязла си и си просрочила - да ще береш ядове. Но в твоя случай нищо подобно няма да се случи..
Мисля, че няма проблем.

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 01:39 от Liliya_k

# 245
Това не е студентска VISA - не се нарича така.

# 246
Нама отношение отказаната студенста виза, тя е била друг тип, не имигрантска. Съветвам да не се бави ДС 260, поради новата политическа атмосфера.

# 247
От месец-два си мисля да пиша в темата, но все не успявам. Децата ходят вече на градина и ето ги и моите 5 стотинки/(евро)цента по темата. Edit: Докато приключа стана за TL;DR, но няма, който ще заминава да чете и да пита.

Емоционалната страна на нещата е строго субективна - редувахме се да сме отчаяни, добре е, че не се засичахме - важно е да имате около вас хора, които да ви мотивират. Обмисляхме да се приберем, обмисляхме само аз да се прибера с децата. Но за нас семейството е единица и не се дели. Както каза So Lucky* “Когато си изтеглен и заминал, живота никога няма да бъде същия, нито човека живял в САЩ ще бъде същия. Следвайте пътя си, каквото има да става ще стане.” - Извинявай, че не съм ти писала, беше лудница. Пратих ти телефонния ми номер, звънкай по всяко време, в една часова зона сме.

Някои от вас знаят, други не са чели по-старата тема, аз вече не зная какво съм писала и какво не - кандидатствахме септември 2022 за DV2024, първото ни дете беше родено, март 2023 намерихме изгодно жилище на зелено в София, изтеглени май 2023 и номерът ни беше голям, исторически не бяха стигали до тези номера преди за интервю, бяхме отписали заминаването, чил.

Родих второ дете лятото, бракувахме се есента, пуснахме DS-260, мина още една година и plot twist - получих мейл през август 2024 за интервю в началото на септември, минахме медицински във Вита (±$500) минахме интервю (4х$330) - питаха защо сме с мъжа ми на различни адреси по лична карта, какво правя в София (>10г.), при кого отиваме. В общи линии като чуха че говорим свободно езика имаме професии и висше нещата бяха про-форма. Чакането в посолството беше истинският тест според мен, около час и половина с два тодлъра, поне там има детски книжки а и се бях подготвила с доста игри, играчки и хапване. На влизане взимат всички електронни устройства, така че ако ще плащате с карта, трябва да носите пластиката в портфейла си.

После разваляне на договора за апартамента, разпродажба на всичко, което не влиза в куфарите, мазето или няма да остане за наематели, билети (<$3000, търкиш заради броя куфари - проверявайте по 100х имената, да няма фалове на влизане в страната). Документи - пълномощни, преводи на - дипломи за средно; - шофьорски книжки (не ни трябваха във Вирджиния, но по-добре с тях отколкото без тях); - ваксинационни извадки на децата; - удостоверение за идентичност (взех фамилията на мъжа ми след брака); издаване на многоезични актове за раждане и брак от общината, европейски приложения към дипломите за висше (±$100). Плащане на таксите към имиграционните (±$1000). Тръгваме февруари с около 6К кеш (имаме още от него). Имаше въпрос в темата за потрбителски кредит - аз си имам един в бг и си го покривам.

Никакви шеги с immigration officer! Добре, че човекът беше разбран, че за един лаф на мъжа ни щеше да има голяма проверка. Първите 3 дена - jetlag за възрастните + още 4 дена за децата. Втората седмица - пристигат първите ssn за мен и за едното дете. Третата седмица пристигат 3 зелени карти и насрочваме дата за ssn за мъжа ми - неговият не е пристигнал в рамките на 2 седмици след пристигането. Идва и писмо да ходим при USCIS за зелената карта на второто дете. Намираме кола (±$4000 + ±$2000 за регистрация и ремонт - само части, мъжът е сръчко). Търсим усилено работа от преди да тръгнем насам, оглеждаме се за квартири - job market е шит, за квартира искат да имаш работа или да кихнеш upfront 6м пари - и пак не е гаранция. Изкарваме книжки - потърсете в сайтовете на DMV за документи, които приемат за адресна регистрация - при нас и картичка от приятели беше достатъчна освен писмото със зелената карта. Правиш листовки, караш кормуване. Когато мястото е кОсо се спира напред, аз по навик захождам назад. Препаркирам 3 пъти. Пускат ме. Пътищата са хубави и големи, навигацията показва всичко. Жълтото е дълго.
Студено е.
Седмица 6 - отиваме на срещата за ssn, после при имиграционните - задействаме процеси. Една седмица по-късно мъжът ми си получава документа и едновременно с това си намира работа - намираме си квартира и в седмица 9 се нанасяме. Оттам нещата тръгват само напред и нагоре - остава аз да си намеря работа, но засега съм само глас в пустиня. Днес дойде и четвъртата зелена карта, а през юли ще ходим за последния ssn - SSA са backed up и датите вървят много напред.

До достигане на покриване на текущи разходи с постъпления от заплата тук - щетата е около $20К - всички такси, билети, ежедневни разходи след пристигането (±$1500/м) и първи наем с депозит($4200).

Съвети:
- подсигурете си работа преди заминаването ако можете, легално можете да започнете веднага щом е издаден ssn, alien # от зелената карта го имате още с жълтите пликове;
- ако имате познат с адрес, но няма възможност да останете там и хотели/airbnb са много скъпи - Extended Stays America (±$2000/м) с добри отзиви е добър вариант;
- Care.com за търсене на варианти за гледане на децата - намерих чудесна домашна градина наполовина на парите за две деца в района, в който се намираме;
- Звъннете за Medicaid веднага щом пристигнете, първоначалното одобрение се обработва до 45 дена;
- Застрахвка за пътуващи - нашата е 6м (±$2500), не сме я ползвали, но по-добре с нея, отколкото без нея;
- Неща от аптеката без рецепта - не съм пробвала, не мисля че може. Вземете си широкоспектърни антибиотици и антибиотични капки, беналгин, кортикостероиди ако ползвате, по няколко опаковки;
- Декатлон тук е беден на стока, ДМ няма. Лидл е ок. ИКЕА е топ за каквото не си намерите от FB Marketplace или Goodwill;
- Дрехи и обувки ако са за смяна - по-добре нови от бг отколкото оттук.
- Потърсете си преходници и кабели/адаптери с американски накрайници за всички устройства, които пренасяте.
- Малко гедоре, комплект хубави инструменти, хубава дрелка - ако има място в багажа, има смисъл.
- Здравите играчки на децата - лего, карти, дрехи, обувки следващ размер - докато си стъпите на краката е по-добре да ги носите ако можете, отколкото да ги купувате тук.
- Исках да си донеса и кухненски неща - нож, белачка, мини робот - мъжът ми ме разубеди и се наложи да си купя същите тук на двойно пари, ако има място за тях, щях да си ги взема.

Ние бяхме с 5 големи куфара (от Джъмбо), можехме да вземе още 2 мисля, има колички за багаж на летищата, нямаше да е проблем. Децата бяха в раници за бебеносене на гръб, ръчния багаж беше по куфар и чанта на човек, каквото може да се сложи в големите куфари - нека е там. Чантата не бива да е много тежка, обръща куфара, хубаво е да има лента за закачане на дръжката.

По възможност не имигрирайте зимата - гадно е.

Ако някой има идея за работа за Customer Service професионалист (10г. опит) ще се радвам да си пишем Simple Smile

# 248
  • София
Препоръките за лекарствата отново се споменават. Еми всеки сам си преценя в крайна сметка. Нито съм носила, нито ще нося. Главоболия не ми трябват.

Работата в Customer service е ниско платена, та не знам дали си струва човек да започне такава работа.

В NJ никъде не са ни искали такива депозити за жилище, но пък може да са се променили условията. Няма и кормуване при нас, само тест.

# 249
От щат до щат има разлика, за много неща. Хубаво е човек да си проверява он лайн за своя щат и да ползва актуално инфо.

По ковид и при нас е нямало кормуване, но сега има.

За работа в кол ценър не мога да помогна за съжаление. Но съм оптимист, човек с добър английски винаги ще намери нещо стартово.
Относно размера на заплащането, то зависи от много критерии и винаги се започва от по ниско.

# 250
Аз не търся кол център, но аплайвам и за такава работа, на телефон съм била последно преди 7 години, като ми приключиха студентските години. После ми дадоха екип, занимавах се с поръчки на хардуер и софтуер, бизнес анализи, performance metrics reporting, change & knowledge management, process optimization. Ей такива неща, но не ми пречи да започна отначало. Търся си някъде да имам контакт с хора и да се чувствам полезна, парите ми се иска да са поне над $20 на час, като съм склонна и на леки компромиси.

# 251
  • София
AI изяде този тип работа, за съжаление. Според мен дори и за работа на телефон едва ли ще предпочетат чужденец, когато има голям избор на нейтив хора. Успех и късмет!

# 252
...занимавах се с поръчки на хардуер и софтуер, бизнес анализи, performance metrics reporting, change & knowledge management, process optimization. Ей такива неща, но не ми пречи да започна отначало.
Не мога да дам съвет, но ми е интересно как би била формулирана подобна отворена позиция. Без поръчките на хардуер и софтуер, останалото звучи като нещо с което се занимава например мениджъра на локалния офис, във фирмата в която аз работя. Но за да стигне до там е минал по стълбичка от поне шест седем стъпала. Иска се сериозно резюме и то със бизнес в САЩ за да стигнеш до начално интервю. И там се говори за далеч повече от 20 долара на час.
За колцентровете - отдавна ги преместиха извън щатите. Едва ли и 5% са в САЩ.

# 253
AI изяде този тип работа, за съжаление. Според мен дори и за работа на телефон едва ли ще предпочетат чужденец, когато има голям избор на нейтив хора. Успех и късмет!
Вярно е, че и за нейтив вече е много трудно намиране на работа.

# 254
  • София
Абуто, зависи - и аз изключвам продажбите на софтуер/хардуер и ще кажа, че останалото съм го вършила без проблем в България, бих го вършила и тук със същия успех. Познавам туулове, с които работят, процесите като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт